Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zákaz jednorázového plastu­

Zákaz jednorázového plastu­



Vyvěšeno: 11. 8. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 37-2022

plast.jpgZákaz jednorázového plastu­

V době kamenné byl populární kámen, v době bronzové slitiny mědi a cínu a teď? Vítejte v době plastové! Plasty jsou součástí našeho každodenního života a spoustu z nás si už život bez něj nedokážeme představit. Jenomže čeho je moc, toho je příliš. Mikroplasty už dnes běžně konzumujeme v pitné vodě, soli i medu. Pomalu, ale jistě, se z plastového odpadu stává nepřítel číslo jedna.

Úžasný materiál, který spatřil poprvé svět v roce 1855 i když ne v úplně stejné podobě, jak ho známe dnes. Plasty jsou levné, odolné a lehce vyrobitelné. Zároveň plast poskytuje mnoho možností pro průmysl a nahrazuje vzácné přírodní suroviny, jako je například slonovina.

Plasty nás provází celý den – kupujeme si v nich zeleninu i pečivo, používáme plastové elektronické přístroje a plastová lahev s vodou je zcela běžným doplňkem na cesty.

Jen na jednorázově používané výrobky se ročně spotřebuje 120 milionů tun plastů. To se promítá i do množství plastů v odpadech. Jestliže v roce 1967 tvořily jen 3 % z celkového objemu odpadů vyprodukovaných lidstvem, dnes je jejich zastoupení v neustále rostoucí hromadě odpadků trojnásobné. Přitom recyklace plastů se zatím příliš nerozšířila. Podle nejnovějších analýz lidstvo vyrobilo za svou existenci 8,3 miliardy tun plastů. Z toho skončilo v odpadu plných 75 %. Pokud bude tento trend pokračovat, tak budou v roce 2050 skládky tuhých odpadů skrývat 12 miliard tun plastů. V recyklaci vede Evropa s 30 % plastů navrácených k opakovanému použití. Za ní je Čína recyklující čtvrtinu plastů. Jiné země jsou ale daleko za svými možnostmi. Například v USA se recykluje pouhých 5-6 % všech použitých plastů.

Třídění odpadu v Česku stále není tak úplně běžnou praxí, ačkoliv konkrétně v případě PET lahví se daří třídit až 80 %. Problémem však je, že typů plastů je více, a ne každý z nich je vhodný ke snadné recyklaci. Nejběžněji užívanými typy plastů patří polyetylen a polypropylen, dále polyethylentereftalát (PET) a polystyren. Dochází však k jejich kombinacím, přičemž aby byla možná recyklace, je nutné jednotlivé polymery adekvátně oddělit.

Dopady doby plastové

Plastové odpady končí na skládce anebo v moři, kde se velmi pomalu rozkládají. Plasty ovlivňují celý potravní řetězec včetně člověka. Umělé hmoty znečišťují půdu, vodu a konzumují je živočichové, kterým působí zdravotní potíže a později i smrt. Nejviditelnější problémy způsobují plasty u ryb, které jsou plastem ve formě tzv. mikroplastů kontaminovány. Jedná se o drobné částice o velikosti do 5 mm, které jsou dle výzkumů přítomny v tělech více než 75 % mořských ryb. Nalezneme je také například v soli, medu či pitné kohoutkové i balené vodě.

V oceánech jsou velkým rizikem především pro mořské živočichy, kteří se do nich zamotávají, případně se o ně mohou poranit. Plasty tvoří podle údajů Evropské komise více než 80 % mořského odpadu.

Víte, že?

  • Denně s balenou vodou konzumujeme 600 zhoubných mikročástic plastů.
  • Zatímco čistý papír se rozkládá v průměru 4 měsíce, igelitové tašce to trvá 25 let. PET lahev podléhá degraduje celých 100 let, jednorázová plena 250 let a polystyren desetitisíce let, pokud vůbec.
  • Odhady hovoří o tom, že je v České republice ročně prodáno zhruba 300 milionů plastových příborů na jedno použití, 60 milionů jednorázových plastových příborů, 40 milionů nádob na hotová jídla nebo 40 milionů kelímků (vše z expandovaného polystyrenu – EPS).
  • Podle odhadů OSN zabije odpad z plastů ročně asi milion mořských ptáků, 100 000 mořských savců a bezpočet ryb. Ryby čelí tzv. ghost fishing čili „stínovému rybolovu“, když uvíznou ve ztracených rybářských sítích, ale i v nejrůznějších plastových nádobách, pytlích a dalších typech odpadu. Ze sedmi druhů mořských želv obývajících světová moře a oceány se jich s nástrahami plastů fatálně potýká hned šest.

Zákaz jednorázových plastů

Evropská směrnice o zákazu jednorázových plastů platí již od července 2021. Ke stejnému datu letošního roku skončí přechodné období, kdy obchodníci mohli nabízet toto zboží ze svých zásob.

Výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček bude v Česku zakázána v souladu s předpisy Evropské unie. Dne 20.7.2022 schválila Sněmovna v zákoně o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Normu nyní dostane ke schválení Senát. Změny se měly do českého právního řádu dostat už loni v červenci.

Zakázáno bude 13 výrobků:

  • plastové příbory (vidličky, nože, lžíce, jídelní hůlky)
  • plastové talíře
  • plastová brčka
  • plastová nápojová míchátka
  • plastové vatové tyčinky
  • plastové tyčky k balónkům
  • nádoby na potraviny z expandovaného polystyrenu
  • nádoby na nápoje z expandovaného polystyrenu
  • kelímky z expandovaného polystyrenu
  • všechny výrobky z oxo-rozložitelných plastů

Čím se mohou jednotlivé výrobky nahradit, se dozvíte zde: https://www.top-obaly.cz/clanky/zakaz-jednorazovych-plastu-v-cr-na-co-se-pripravit

Podle Ministerstva životního prostředí by se tak měla ročně snížit spotřeba plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, už existuje řada opakovaně použitelných alternativ. Zákon také uvádí požadavky na část výrobků z plastu.

Zálohování plastových lahví zůstane nadále dobrovolné. Plastové nápojové lahve budou muset být do roku 2025 vyrobeny z jedné čtvrtiny z recyklovaného plastu, v roce 2030 až z 30 procent. Nádoby do objemu tří litrů s víčky z plastu budou muset mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Více informací se dozvíte zde: https://www.denik.cz/ekonomika/jednorazove-plasty-zakaz.html

Nejlepší cesta je omezení spotřeby plastů za cenu našeho pohodlí. Každý drobný krok má smysl – ať už jde například o opakované využívání mikrotenových sáčků, nošení vlastních tašek na nákupy či vlastního kelímku na ranní kávu nebo upřednostňování nebalených potravin.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com
Zdroje:
https://www.top-obaly.cz/clanky/zakaz-jednorazovych-plastu-v-cr-na-co-se-pripravit
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-zakaz-jednorazovych-plastovych-vyrobku.A220720_120746_domaci_kop
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-zakaz-jednorazovych-plastovych-vyrobku-volba-clenu-rady-ct.A220603_043752_domaci_kop
https://www.novinykraje.cz/praha/2022/07/22/konec-jednorazovych-plastu-v-cesku-je-tu-ke-vsem-zakazanym-produktum-jsou-pry-vhodne-alternativycesko-znecisteni-oceanu-plasty-je-dlouhodobym-tematem-ktere-ma-negativni-dopady-i-na-morskou/
https://pravo21.cz/spolecnost/doba-plastova-plasty-konzumujeme-v-pitne-vode-soli-i-medu

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 08. 2022 9:25