Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zahrada plná květů i za suchého počasí

Zahrada plná květů i za suchého počasí



Vyvěšeno: 16. 8. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 38-2022

broad-leaved-sea-lavender-g7a951a4e1_640.jpgZahrada plná květů i za suchého počasí

Zahrada může být krásná i bez litrů prolité vody v období sucha. Stačí zvolit ty správné rostliny, které se dají vysázet do štěrkových záhonů či pod rostliny přidávat mulč. Výsledkem je barevná a útulná zahrada plná motýlů, čmeláků, včel i berušek. Moderní, minimalistický vzhled zahradě přidá i štěrková nebo dřevěná cestička či velké ozdobné kameny.

Zahrádka může být krásná, ačkoli je téměř stále suchá. Bez umělé zálivky a bez pravidelné péče může být kus našeho pozemku barevný a plný života. Potřebujeme k tomu pouze správné druhy suchomilných rostlin a zkusit některé rady proti odpařování vody ze záhonů.

Jaké rostliny na „suchou zahradu“?

Suchá zahrada je výborným místem pro některé dlouhověké trvalky, dokonce i exotické. Smíšený květinový záhon je nejlepší vyskládat tak, aby v něm stále něco kvetlo. Dominantní může být například juka (Yucca filamentosa), která nádherně kvete a je nenáročná na péči. Sucho nepřekáží ani čilimníku ranému (Cytisus praecox) kvetoucímu na jaře, společnost trvalek mu velmi svědčí. Na záhoně lze pěstovat také vybrané růže, kupříkladu růže svraskalá (Rosa rugosa) sucho vysloveně miluje. Efektní jsou mnohokvěty (Kniphofia), sporýše (Verbena bonariensis), divizny (Verbascum olympicum), bělotrny (Echinops bannaticus), limonky (Limonium latifolium) či máčky (Eryngium giganteum). Nádherně rozkvétají řebříčky (Achillea filipendulina) či echinacei (Echinacea purpurea). Na suchou zahrádku se dobře hodí i další okrasné rostliny bez vysokých nároků na vláhu, např. kakost, kohoutek, slaměnka, kosmatec, ale i bylinky např. levandule, šalvěj, rozmarýn či mateřídouška. Z bohatě kvetoucích, spíše nižších trvalek si můžeme vybrat šantu, čistec, rozchodník, kokardu, pupalku, mydlici a další. Chybět by neměly ani letničky jako jsou aksamitníky či gazánie. Z dřevin suchu dobře odolávají borovice, jalovce, tisy, břízy i hlohy. Mimořádně vhodné jsou okrasné traviny, vybrat si lze z nenáročných vyšších – ozdobnice (Miscanthus) nebo nižších druhů jako je kostřava (Festuca), ovsíř (Helictotrichon) či dochan (Pennisetum). Krásné jsou např. celé záhony z kavylu (Stipa).

Na slunném a suchém místě si lze prostřednictvím vybraných rostlin vytvořit i imitaci pouště. Součástí by měly být mrazuvzdorné kaktusy, juky, voňavé bylinky či stříbřité nízké traviny a plazivé pryšce. Mrazuvzdorné jsou také některé druhy agáve a opuncie.

I záhon lze připravit na sucho

Vhodným řešením je štěrkový záhon. Je prakticky bezúdržbový a na pohled velmi atraktivní. Dá se osadit sukulentními trvalkami, nižšími cibulovinami a travinami. Efektní jsou také kombinace trvalek s některými dřevinami a okrasnými travinami. Založení štěrkového záhonu je náročnější, ale vyplatí se. Jak se takový záhon zakládá a jaké rostliny do štěrkového záhonu patří se podívejte zde: Štěrkový záhon - YouTube

Rady proti odpařování vody ze záhonu

Aby se nám voda z půdy neztrácela odpařováním, je vhodné ji nakypřit. Nakypřená půda totiž při dešti nebo závlaze pojme více vody než půda udusaná, po jejímž povrchu voda jen odteče. Nakypřit půdu přitom stačí jen do hloubky 3–5 cm. Další možností je mulčování, kdy se půda pokryje slabší, asi pěticentimetrovou vrstvou rašeliny, drcené kůry, slámy nebo kompostu. Mulčování je přirozené a pomáhá proti plevelu, silnou vrstvou mulče plevel neproroste. Dobré je být na sucho připraven a postupně si střádat dešťovou vodu do různých barelů, sudů, kontejnerů nebo plastových nádrží pod zemí. A zalévat jen tehdy, kdy je to opravdu třeba. Pokud zaléváte, dělejte to pořádně a intenzivně. Zapomeňte na pravidelnost, pokud totiž budete rostliny zalévat pravidelně, zvyknou si a nebudou se snažit dosáhnout kořeny hlouběji pro ukrytou vláhu. Zalévejte rostliny, nikoliv půdu okolo, ideálně ráno, kdy teploty ještě nejsou tak vysoké nebo naopak večer, kdy horko pomalu ustupuje. 

Motýlí zahrada

A pokud stále nevíte, které rostlinky vysadit, můžete zkusit založit motýlí zahradu. Motýlům chutná nektar určitého druhu rostlin. Mezi nimi jsou letničky, trvalky i keře. Skutečným magnetem mezi dřevinami je keř komule Davidova (Buddleia davidii) neboli letní šeřík. Na motýlí zahradě by neměl chybět ani čistec vlnatý (Stachys byzantina). Jeho nenápadné nektarodárné květy hojně navštěvují motýli, včely i čmeláci. Některé druhy hmyzu využívají ale i jeho listy. Oblíbené jsou u berušek, které mezi nimi přezimují nebo některých včel samotářek. Ty zase používají chloupky z povrchu listů při stavbě dutinek, do nichž kladou vajíčka.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Suchá zahrada: I bez vody může být zahrada pestrobarevná (receptyprimanapadu.cz)
Krásná zahrada nemusí stát majlant. Máme deset triků, jak ušetřit – Nazeleno.cz
Zahrada bez úporného zalévání, a přesto zelená? | NašeNávody.cz (nasenavody.cz)
Krásně kvetoucí zahrada bez zálivky? Proč ne – Abecedazahrady.cz (dama.cz)
Jak připravit zahradu na suché léto - MeziŽenami.cz (mezizenami.cz)
Založte si motýlí zahrádku – Abecedazahrady.cz (dama.cz)
Komuli Davidovu snadno rozmnožíte právě teď – Abecedazahrady.cz (dama.cz)
Trvalky budoucnosti: vysaďte si druhy, kterým nevadí současná změna klimatu (nkz.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 08. 2022 7:04