Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Podzimní jídelníček v přírodě

Podzimní jídelníček v přírodě



Vyvěšeno: 24. 10. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 50-2022

fall-gd73e9088f_640.jpgPodzimní jídelníček v přírodě

Rádi se procházíte podzimní krajinou? Procházka, ze které si přinesete dobroty, to zní lákavě, ne? Podzim nabízí bohatou úrodu plodů a bylinek, které využijeme nejen v zimě. Dozrává mnohé ovoce, plody keřů a dají se sbírat i některé bylinky. Byla by škoda nevyužít ještě poslední příležitost před zimou a něco nenasbírat.

Na podzim příroda přechází do útlumu, stejně tak i lidské tělo zklidňuje rytmus, shromažďuje zásoby a připravuje se na zimu. Během podzimu a zimy je obzvlášť důležité vybírat si suroviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů pro posílení zdraví a imunity.

Naše sliznice jsou na podzim více vystaveny zahlenění. Správným tvořením hlenu a jeho opětovným vylučováním si naše tělo udržuje ochranu a obranu před pronikáním virů a bacilů do krevního oběhu, kde mohou škodit. Tyto malé škodlivé organismy se nám do těla dostanou většinou dýchacími cestami, a proto je správná zvýšená tvorba hlenu, aby se z těla vyloučily. Na podporu odhleňování můžeme použít bylinky jako jsou: tymián, šalvěj, lékořice, bez černý ve formě čaje anebo si můžeme nakapat do aromalampy éterické oleje: borovice, eukalyptus, máta, tee tree, smrk, geranium. Procházka lesem, nadýchání se čerstvého vzduchu ze silic jehličnatých stromů rovněž pomůže k pročištění dýchacích cest.

Při svých toulkám přírodou můžete u cest potkat ovocné stromy jako jablka a hrušky.  Příroda nabízí na podzim všelijaké drobné plody, které mají vysoký obsah vitaminů. Vedle ostružin to jsou zejména plody bezu černého, jedlé jeřabiny a černý jeřáb, nazývaný také arónie. Najdete ale také rakytník s jeho typickými oranžovými plody. Obtížně se sklízejí, ale mají opravdu vysoký obsah vitaminu C a karotenů.

Co můžeme tedy v přírodě najít?

Hložinky jsou červené plody hlohu sbíráme v plné zralosti, ještě ve chvíli, kdy jsou na stromech listy, společně s lístečky pak už odpadává i velká část plodů. Sušíme je v polostínu tak, aby si zachovaly co nejsvěžejší tmavě červenou barvu a pak drtíme do odvaru. Skvělé jsou i pro nakládání do alkoholu, čímž připravíme kapky nebo tinkturu. Vše působí blahodárně na vysoký krevní tlak, srdeční problémy, ale méně se už ví, že hložinky pomáhají lépe usnout, srovnat si myšlenky, uvolnit stres a odvar z plodů se používá i na pročištění ledvin od kamenů. Nejlepší účinky dosahujeme při pravidelném delším užívání, ale pozor na interakce s některými léky – raději se poraďte s lékařem.

Šípky sušíme podobně jako hložinky. V polostínu, doma v troubě nebo na topení, tím si zároveň nádherně provoníme dům. Nejlepší čaj z šípků připravíme tak, že si nadrtíme potřebné množství šípků a na noc zalijeme studenou vodou. Do rána se vyluhuje sladký výluh, který pouze ohřejeme nebo chvíli povaříme a dosladíme medem. Je to několikanásobně silnější, přitom však na chuť jemnější a voňavější způsob přípravy než spařování suchých šípků horkou vodou. A při tomto způsobu můžeme snadno udělat druhý výluh z již použitých šípků. Sráží teplotu, posiluje organismus, posiluje sliznice i trávicí trakt, působí močopudně. Celkově působí na organismus regenerujícím účinkem a je skvělý jak pro prevenci, tak i pro akutní podporu v nemoci či rekonvalescenci.

Žaludy jsou trpké a hořké, přesto léčivé. Ze strouhaných sušených žaludů (či jejich vnitřků) lze udělat dobré sedací koupele při hemeroidech, odvar je pak dobrý na potírání kožních neduhů a plísní, vnitřně se dá použít v malém množství na bolavý žaludek po dietní chybě podobně jako pelyněk.

Kaštany, nastrouhané a nasušené můžeme využít na kožní neduhy, případně na posílení cév, zmírnění popraskaných žilek. Vnitřně pak opatrně, tinktura je dobrá na podporu žilního systému, ale jen v malém množství a s pauzami – kaštany jsou v syrovém stavu pro lidi jedovaté.

Trnky, hořké a svíravé jsou požehnáním pro pokažený žaludek, trávení, průjem, při močových obtížích, posilují též srdce a nervy – i trnkami si podobně jako hložinkami můžeme posílit slabý a nekvalitní spánek. Jí se čerstvé nebo se suší v polostínu. Sladší a lepší chuť mají, když je necháme přejít mrazem (přirozeně nebo přes noc v mrazničce).

Rakytník má maximální množství vitamínu C, lze jej konzumovat v sušeném stavu nebo např. v sirupu. Nejlépe se sklízí až po prvních desetistupňových mrazech, kdy se přirozeně uvolňují z větviček. Má silné regenerační účinky, hojivě působí na žaludek, detoxikuje, rozpouští hleny a ulevuje při nachlazení. Z vnějšku dobře působí i na akné, hojení ran a popálenin.

Houby. MSbírejte jen houby, které znáte. Houby sice neposkytují právě záplavu vitaminů, ale hodí se pro různé redukční diety, neboť jsou plné vody a vlákniny.

Bylinek je na zahradách i na loukách stále ještě dost, např. jitrocele kopinatého. Je dobré si jej nasbírat a připravit z něho sirup proti kašli, který vám na zimu velmi poslouží. Sbírat se dá i nať vřesu. Poslouží na podporu funkce ledvin. Také je čas na sběr kontryhele, který pomůže ženám při menstruaci a v klimakteriu.

I když se nechystáte na podzimní procházku, dbejte na to, aby byl váš jídelníček v toto době plný živin a vitamínů a také aby vás vnitřně prohříval. Nejlepší ingredience a suroviny do podzimního jídelníčku: zázvor, česnek, med, zelí, ale i luštěniny, hrušky a jablka.

Vhodné potraviny pro naší podzimní kuchyni:

  • Podzimní ovoce: jablka, hrušky, švestky, hroznové víno.
  • Podzimní zelenina: cukety, dýně, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, pastyňák), brambory, kedlubny, houby, květák, červená řepa, ředkev, česnek, cibule, červené a bílé zelí.
  • Luštěniny, obiloviny: pohanka, jáhly, ječmen, oves, celozrnná rýže, pšenice špalda, kroupy, čočka, hrách, fazole.
  • Ořechy a semínka: lískové a vlašské oříšky, dýňová semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka.

Pojďme se naladit na podzimní počasí a příchod zimy a změňme své jídelníčky, ať nás žádná únava, melancholie a bacily nepřekvapí. Buďte v souladu se svým tělem a naslouchejte jeho potřebám. Tzn. pokud cítíte zimu a prochladnutí, okamžitě se zahřejte.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:

https://hobby.instory.cz/3730-priroda-je-na-podzim-plna-zdravych-plodu-co-muzete-sbirat.html
https://www.klubzdravi.cz/a/naladte-se-na-podzimni-jidelnicek-pro-zahrati-tela
https://www.naturis.cz/blog/view/co-jist-na-podzim-podzimni-vyziva-a-tipy-jak-se-chranit-pred-prochladnutim/
https://www.fit-day.cz/blog-a-recepty/jak-pripravit-svuj-jidelnicek-na-podzim/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 25. 10. 2022 12:48