Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Menhiry, záhadné kameny plné energie

Menhiry, záhadné kameny plné energie



Vyvěšeno: 13. 12. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 66-2022

menhir-g50cb26a77_640.jpgMenhiry, záhadné kameny plné energie

Potřeba vztyčovat nebo přemisťovat velké kameny v krajině a ovlivňovat tak její podobu zřejmě provázela lidi odpradávna. Proslulé kamenné řady ve francouzském Carnacu nebo anglický Stonehenge, zná nejspíš každý. I v české krajině najdeme mnoho menhirů. Ačkoli nemohou svým počtem ani velikostí konkurovat megalitům známým z Bretaně a jiných částí západní Evropy, mají své zajímavé vlastnosti a příběhy. Nejvíce dosud evidovaných a stojících kamenů v Čechách je v oblasti na severozápad od Prahy mezi Vltavou a Ohří. Léčili těmito kameny naši předkové přírodu?

Menhir (z bretonštiny men – kámen a hir – dlouhý) je kamenný blok jeden až tři metry vysoký, svisle zasazený do země. Kámen kolem sebe vytváří ochranné pole ve tvaru kruhu. Pokud jsou po obvodu tohoto kruhu seřazeny další kameny, předává menhir energii těmto kamenům, které jsou pak rovněž energeticky spojeny. Vzniká tak ochranné energetické pole schopné tlumit negativní zóny. Pomocí kamenů je možné získávat energii potřebnou k posílení a ochraně lidí, rostlin a zvířat. Jinde naopak mohly menhiry plnit úlohu ochrannou, jako jakési zátky uzavírající negativní energii a bránit jí ve škodlivém vlivu na vše živé. Pokud stále nevíte, o co jde, podívejte se zde: https://www.youtube.com/watch?v=I9oF3nGUvF8

Kamenná řada u Kounova, Zkamenělý pastýř a Zakletý mnich

Louny leží v centru výskytu menhirů, kamenných řad a kruhů v České republice. V lese nedaleko obce Kounov najdete na vrchu Rovina stovky metrů dlouhé řady balvanů o jejichž významu se vedou spory. Kamenných řad je celkem čtrnáct, a kromě historiků přitahují i jedince milující záhady. Protínají kopec v délce zhruba 400 m. Celkový počet kamenů je okolo dvou tisíc.

Největším menhirem v České republice je „Zkamenělý pastýř“. Říká se mu také „kamenný muž“. Při správném objetí dokáže zbavit únavy a vyčerpání. Stojí u obce Klobuky, necelých sedm kilometrů od obce Panenský Týnec, asi 100 metrů od silnice Klobuky-Telce. Dodnes se vědcům nepodařilo určit jeho původní význam. Zajímavým faktem je souvislost mezi menhirem a horou Říp, kterou od kamene můžete zahlédnout. Pokud pozorujete východ slunce ve dnech 30.4. a 13.8 od tohoto menhiru, tak slunce uvidíte vycházet přímo za Řípem. Oba dva dny jsou významné keltské svátky Beltine a Lughnasadh.

Nejpozoruhodnějším českým menhirem je „Zakletý mnich“ u Drahomyšle, nedaleko silnice Žatec-Louny. Je sice menší než klobucký, ale údajně je energeticky mnohem vydatnější. Na jedné straně kamene se prý nachází jakési „oko“, umožňující komunikaci s menhirem.

Ukazuje se, že dříve byla česká krajina protkaná menhiry, kromlechy, řadami, spirálami z křemičitých nerostů. Že by naši předci přece jenom věděli, co dělali? Bohužel osud, a hlavně člověk se nezachoval k mnoha vztyčeným kamenům právě nejlépe. Zejména středověk a potlačování všeho pohanského se na nich citelně podepsaly a zapůsobila tu i prostá lidská potřeba stavebního materiálu. To vše vedlo k jejich částečné likvidaci.

Ničení menhirů v blízkém okolí

Více než deset menhirů bylo zničeno během posledních let v blízkém okolí Mostecka. Při rekultivaci pozemků na Chomutovsku zmizela v únoru 1996 dvojice menhirů u obce Droužkovice. V říjnu 2003 kdosi ukradl jeden z původních stojících menhirů u obce Ledce (nedaleko města Louny) a druhý povalil. Na počátku roku 2006 později zmizel i ten druhý. Kamenný kruh se nedochoval v pořádku žádný. Asi nejlépe dopadl cca 50metrový kruh na Špičáku u Kounova. Dodnes je zde vidět osm povalených kamenů v půlkruhu. Obdobně dopadly kruhy u obce Hředle (nedaleko od Kounova), které zničili zaměstnanci místního JZD v roce 1957.

Stavby nových menhirů

V dnešní době díky hledání smyslu a příčin kamenných staveb se podařilo mnohé menhiry zachránit. Další menhiry jsou stavěny různými skupinami nadšenců. Menhiry jsou stavěny podle starých principů, jak stavěly posvátné kameny Keltové. Stavby jsou často na soukromých pozemcích jednotlivců. Některé lze najít na mapách či webových stránkách.

Tajemství menhirů

Jedna z teorií praví, že vztyčováním kamenů naši předkové upravovali energetické a magnetické toky Země a vlastně tak krajinu svým způsobem „léčili“. Vnímali Zemi jako živý organismus, jako živou bytost, jejíž vnitřní procesy lze lidským zásahem uvést do rovnováhy. Lidé například soudili, že v okolí menhirů je lepší úroda, a mnohé ženy věřily, že menhiry mají vliv na jejich plodnost. Údaje výzkumů svědčí o tom, že megality a jiné starověké stavby, jako např. kamenné kruhy a pyramidy, uchovávají, a dokonce generují svá vlastní energetická pole, čímž vytvářejí prostředí, ve kterém je možné vstoupit do změněných stavů vědomí. V roce 2008 NASA zjistila, že Země je spojena se Sluncem sítí magnetických portálů, které se otevírají každých osm minut. Takového objevy potvrzují tvrzení senzibilů a proutkařů o tom, že v megalitických stavbách a starověkých chrámech se člověk může spojit s místy, která se nachází daleko za hranicemi této planetární sféry.

Pokud na vás doléhá podzimní únava a máte pocit totálního vyčerpání, zkuste vyhledat energeticky bohaté místo, které vás doslova nabije. A vězte, že nákupní centrum to není. Vybrat si můžete buď místa, která k rituálním účelům našim předkům sloužila před tisíci lety anebo se vydejte objevovat novodobé repliky megalitických staveb. Kamenný kruh u Litoměřic je postaven z devíti kamenů se středovým menhirem. Informace o něm naleznete zde: https://druidi.cz/kamenny-kruh-a-dalsi-systemy-u-litomeric-ii/. Podle esoteriků nabíjí úplně stejně jako jejich pravěké předlohy.


Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.cestyksobe.cz/seznam-menhiru-na-uzemi-cr/42783
https://www.suenee.cz/megality-generuji-sva-vlastni-energeticka-pole/
https://www.kameny-krajina.cz/geomantie.html
https://centrum-runa.cz/menhiry/
www.e-mostecko.cz/vylety/160958-zkamenely-pastyr-je-nejvetsi-menhir-u-nas-pri-spravnem-objeti-pry-dokaze-zbavit-unavy-a-vycerpani
https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme/82962/menhiry-zahadne-kameny-plne-energie-jsou-svedci-davno-zaslych-casu.html
https://vyslapy.cz/kounovske-rady/
https://www.kudyznudy.cz/vylety/vylety-s-pribehem/za-kameny-obestrenymi-tajemstvim


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 12. 12. 2022 14:50