Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak správně přikrmovat ptáčky v zimě? Poradí vám mostečtí školáci

Jak správně přikrmovat ptáčky v zimě? Poradí vám mostečtí školáci



Vyvěšeno: 12. 12. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 65-2022

IMG_20221130_101227_1.jpgJak správně přikrmovat ptáčky v zimě? Poradí vám mostečtí školáci

Naše planeta není co do počtu planetou lidí, ale planetou ptáků: Na jednoho člověka připadá na Zemi nejméně 15 a možná i 60 ptáků. Na světě žije zhruba 10 tisíc druhů, v České republice kolem tří set. Ptáci jsou všude kolem nás. V lese i na poli, na vesnici i uprostřed města. Není proto nic snazšího, než je začít pozorovat. To byl hlavní cíl terénních programů, které ekocentrum připravilo pro žáky mosteckých základních škol. Jak programy probíhaly se dozvíte v našem článku.

„Ptačí“ projekt byl rozdělen do dvou částí, a to na jarní/letní a podzimní/zimní. V jarní části se žáci sedmých tříd seznamovali s nejtypičtějšími městskými druhy, jak je poznat, jak hnízdí, jaký mají životní cyklus, co je ohrožuje ve městě. Lektorky v jejich průběhu žáky seznámily i s těmi nejzajímavějšími perličky k jednotlivým druhům. Např. že, sýkora koňadra je krvelačný ptáček s ADHD sklony anebo že, holub domácí si dokáže vytvořit ve svém krku holubí mléko.

V zimní části terénních programů se lektoři zaměřili na migraci a správné přikrmování ptactva. Spolu se třemi školními kolektivy, které se programů zúčastnily, nainstalovalo ekocentrum i nová krmítka. Místa pro krmítka byla vybrána na základě jarního pozorovaní, kde se ptáci nejvíce vyskytují. Poté lektoři s žáky diskutovali o vhodném přikrmování v zimě, jak má správné krmítko vypadat a také o nebezpečí, které na ptáky může u krmítek číhat.

IMG20221207104446.jpgNejvhodnější krmení pro drobné zpěvné návštěvníky jsou slunečnicová semínka, mák, dýňová semínka, ořechy, proso, kukuřice, luštěniny, pšenice, oves, ovesné vločky, jablka, lojové koule, různé bobule, které uzrály na keřích.

Nechyběly ani informace o tom, jací opeřenci odlétají trávit zimu do teplých krajin a s jakými problémy se během svého migrování musí vypořádat.

Stejně jako na jaře žáci absolvovali i komentovanou procházku, pod vedením zkušeného ornitologa z Oblastního muzea a galerie v Mostě, Ing. Jaroslava Bažanta - viz reportáž z jednoho programu.

Všechny programy se uskutečnily v mosteckém parku Šibeník a zúčastnily se jich tři mostecké základní školy, a to ZŠ Václava Talicha 1855, ZŠ Obránců míru 2944 a ZŠ Okružní 1235. Programů se zúčastnilo 59 žáků.

Žáci si z těchto programů odnesli mnoho nových a zajímavých informací, které jistě využijí a my doufáme, že jim ptáci už nebudou lhostejní a v zimě nezapomenout pravidelně doplňovat nová krmítka.

Nezapomeňte, že…

V lednu bude opět probíhat pod hlavičkou České společnosti ornitologické (ČSO), jejíž je ekocentrum členem, každoroční sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Program nazvaný Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí, tak se zapojte.


Terénní programy byly podpořeny Statutárním městem Most, současně děkujeme i společnosti Forestina s.r.o., která poskytla krmení do krmítek.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 12. 12. 2022 14:50