Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": jeřáb a chřástal

Seriál "Opeřenci na výsypkách": jeřáb a chřástal



Vyvěšeno: 5. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 16-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": jeřáb a chřástal

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Jeřáb popelavý (Grus grus)

P3284723-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgNa jeřáby popelavé je charakteristický pohled zejména když táhnou v klínovitých formacích, přičemž je daleko slyšet jejich troubivé hlasy, druhým typickým obrazem je jejich tanec při námluvách, kdy za doprovodu jejich troubivého volání předvádí úklony a výskoky do výšky za pomoci neúplně roztažených křídel. V podzimní době, kdy táhnou na svá zimoviště, můžeme jeřáby zahlédnout v početnějších skupinách na polích po sklizni, loukách, na kterých se před dalším letem musí nasytit.

V Evropě byl areál jeřábů popelavých v důsledku lidské činnosti značně zredukován a v současné době je soustředěn do její střední a východní části. Na území České republiky se jeřáb popelavý objevoval do 80. let 20. století jako řídce protahující druh. Od r. 1989, kdy bylo prokázáno hnízdění, dochází k navyšování výčtu míst hnízdění v ČR. Na pozemcích Severočeských dolů, dolů Bílina se jeřáb popelavý v podstatě pravidelně objevuje a na předpolí bylo již několikrát zjištěno i hnízdění.

 

Chřástal vodní (Rallus aquaticus)

P5095664-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgPozorovat chřástala vodního je poměrně časově náročné. Jedná se ale o druh, který je velmi dobře slyšet. Z rákosu, kde se zdržuje, je slyšet spoustu různých zvuků, hlasů, které někdy připomínají spíše hlasy zvířecí než ptačí. Samozřejmě pokud se pohybuje v rákosu, je prakticky neviditelný. Jestliže se v tomto prostředí vyskytuje mezera, ulička, cesta od zvířat apod., zpravidla přes ní chřástal přeběhne velmi rychle. Ven vychází za podmínky naprostého klidu anebo při narušení jeho teritoria jiným jedincem. Ideální je místo s porostem rákosu bez vody, ale s mělkou vodou sousedící. Sem pak vychází několikrát denně za potravou. K životu potřebuje hustě zarostlé mělké vody, pobřežní pásma rybníků, menší mokřady.

Na území Severočeských dolů, dolu Bílina se vyskytuje a zejména na rekultivovaných výsypkách pravidelně hnízdí na více území s vodní plochou a rákosím.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 25. 02. 2023 11:24