Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": čáp a čáp

Seriál "Opeřenci na výsypkách": čáp a čáp



Vyvěšeno: 19. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 21-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": čáp a čáp

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Čáp bílý (Ciconia ciconia)

P5277555-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgČáp bílý je známý stavěním svých velkých hnízd z klestí na lidských stavbách jako jsou opuštěné komíny, střechy budov, kostelní věže, sloupy vysokého napětí. Čápi jsou, až na výjimky, monogamní a na hnízdo se opakovaně ze zimovišť v Africe vrací stejný pár. Na hnízdo přilétá nejprve samec. Opraví poškozené části a čeká na přílet samice. Bývá to stejná partnerka, s níž hnízdil již v předchozích letech. Pokud samice nedorazí, samec buď v danou sezonu nezahnízdí nebo přiláká jinou samici.

Při tahu čápi létají jen ve dne. Během podzimního tahu urazí denně průměrně 300–400 km a při jarním kolem 200 km. Vzhledem ke své velikosti využívají teplých proudů nad pevninou a plachtění. Evropští čápi využívají dvě tahové cesty – západní před Gibraltar a východní přes Turecko, kterou využívají většinou i naši čeští čápi. Čápi se nijak zvlášť hlasově neprojevují, nejznámější zvuk, je klapání jejich velkým zobákem, které ponejvíc praktikují na jejích hnízdech. Jsou také dlouhověcí, dožívají se i 40 let.


Čáp černý (Ciconia nigra)

P5288123-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgPopulace černých čápů v českých zemích od poloviny 20. století stále mírně roste, dnes není velkou vzácností čápa černého zahlédnout. Přilétá za potravou i z velké vzdálenosti od hnízda. Hnízdo staví převážně na vysokých stromech v lesích, často v místech, kde vznikají stoupající vzdušné proudy, například u pasek, na okraji údolí aj., tyto proudy pak využívají při odletu z hnízda. Na svá hnízda se vracejí i po několik let za sebou, vždy hnízdo po příletu ze zimoviště poopraví, doplní stavební materiál, a tak je hnízdo každý rok o něco větší. Umí klapat zobákem jako o něco větší čáp bílý, ale klapání je slabší.


 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 9. 03. 2023 6:38