Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": konipas a rákosník

Seriál "Opeřenci na výsypkách": konipas a rákosník



Vyvěšeno: 26. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 24-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": konipas a rákosník

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Konipas luční (Motacilla flava)

IMG_2231_edited.jpgPokud se setkáme se štíhlým, asi jako vrabec velkým, žlutým ptáčkem, který hledá potravu v podobě hmyzu, larev a pavouků zpravidla na zemi, za stálého potřásáním delším černobílým ocáskem, bude se jistě jednat o konipase lučního. Je však možné si jej zaměnit s příbuzným konipasem horským, ten má však ocásek ještě delší a nemá po celý rok černé nohy, jako konipas luční. Konipas luční je známý tím, že má spoustu poddruhů a několik je možné zahlédnout i u nás. O jaký poddruh se jedná, nechme raději na odbornících. Konipas luční je převážně tažným druhem, zimovištěm je tropická Afrika a Asie, Na území České republiky pravidelně, ale nepříliš hojně hnízdí. Na Severočeských dolech, dolech Bílina hnízdí na obou rekultivovaných výsypkách. Hnízdí převážně v nižších polohách do 400 m. n. m., ale hnízdiště bývají zaznamenána i značně výše. Hlavními hnízdními oblastmi jsou Podkrušnohoří, Plzeňsko až po jihočeské rybniční oblasti a jižní Morava.


Rákosník obecný (Acrocephalus scirapeus)

IMG_1574-CR2_DxO_DeepPRIME (3).jpgRákosník obecný se hned po příletu z afrických zimovišť stěhuje do rákosin, zpívá ve dne i v noci, přičemž šplhá po stéblech rákosu nahoru a dolů. Staví si hnízdo poměrně nízko, maximálně jeden metr na zemí či vodou. Do hnízd rákosníků s oblibou kladou vejce kukačky obecné. Mladí rákosníci se neumí držet stébel jako dospělí, proto zpočátku posedávají na vodorovných nebo šikmých stéblech.

V České republice je jeho výskyt nejběžnější v jižních Čechách. Na území Severočeských dolů, dolech Bílina se vyskytuje a hnízdí pravidelně na výsypkách i ve vnitřních lokalitách, za podmínky porostu rákosu. Rákosník obecný se ozývá výrazným zpěvem s častým opakováním, přičemž obratně šplhá po stéblech rákosu nahoru a dolů. Živí se hmyzem, pavouky a malými měkkýši, na podzim také bobulemi.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 03. 2023 6:45