Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > I zimní zahrada potřebuje péči

I zimní zahrada potřebuje péči



Vyvěšeno: 13. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 20-2023

pruning-gf64d56bc5_640.jpgI zimní zahrada potřebuje péči

V zimě většinou o zahradě a o práci kolem ní příliš nepřemýšlíme. Vše na zahradě odpočívá, obvykle pod sněhovou peřinou. Ale i během zimy je potřeba na zahradě udělat některé práce. Pustit se můžeme do zimního řezu některých ovocných či okrasných dřevin, do naplánování jarních prací, do úklidu či do vyčistění ptačí budky.

Zima je pro některé pilné zahrádkáře opravdovým utrpením, pokud si ale chcete zkrátit čekání na jaro, jistě vás potěší, že i během zimy je potřeba udělat některé práce na zahradě. Zima je časem, kdy můžete promyslet a naplánovat, co a kde budete pěstovat, co a kde je potřeba opravit, dodělat, vybudovat.

Kontrola zimní zahrady

Během zimy je potřeba pravidelně kontrolovat zahradu. Zejména po silném větru je vhodné se podívat, kde nám, co ulétlo, zlomilo, prasklo. Po vydatném sněžení kontrolujeme stromy a velké vrstvy sněhu bez milosti sklepáváme z větví a sníh přihrneme ke kořenům, neboť je cenným zdrojem vláhy. Prosto kořenné dřeviny kontrolujeme a chráníme před zbytečným promrznutím a suchem. Není-li sníh, tak je za bezmrazých dnů zalijeme.

Prořezávání stromů a keřů

S koncem února nastává vhodná doba pro řez ovocných stromů. Jejich koruna je bez listů mnohem přehlednější a stromy nejsou ještě v plné míze. Správný řez podporuje pučení větví. Prořezáním dáváme ovocným stromům novou vitalitu na jaro a řezem také udržujeme korunu v požadovaných rozměrech, prodlužujeme životnost stromu a podporujeme budoucí úrodu. Stromy prořezáváme pouze když je teplota venku nad nulou, protože hrozí zamrznutí větví. Začněte až tehdy, když budete mít jistotu, že největší mrazy už pominuly. Ideální teplota na zimní řez stromů je kolem 2-5 °C. Ve dnech bez mrazu také zmlazujeme nepříliš vzrostlé živé keře, dobře rostlé živé keře sestřiháme. Také keřové rybízy a angrešty prořezáme. Zimním řezem prosvětlíme i maliník a ostružiník.

Prořez růží

V březnu, jsou už většinou nejkrutější mrazy pryč, proto je vhodný čas na prořez růží. Právě při extrémní zimě mohou být totiž poškozeny i silnější kmeny růží. Z keřových růží odstraňujeme jen umrzlé dřevo – poznáte ho podle barvy, mělo by být černé nebo tmavě hnědé. Odřezáváme postupně, dokud nenarazíme na zdravé dřevo (světle zelené nebo lehce načervenalé). Divoké růže stačí většinou jen lehce prosvětlit.

Zima na zahradě je časem na úklid

Během zimních měsíců si bez spěchu můžeme připravit nářadí a náčiní, které budeme potřebovat při jarních zahradních prací. Nabrousíme a naolejujeme si vše, co budeme na jaře potřebovat. Pokud si potřebujeme něco přikoupit, udělejme to teď, když mají hobbymarkety slevy. Zima je správný čas na úklid zahradního domku, skleníku nebo kůlny a na vyčistění přenosných nádob a květináčů. Na záhonech odstraníme tyčky a opěry z předešlého roku. Na konci zimy je vhodné překontrolovat a případně opravit poškozený plot, lavičky či pergolu.

V zimě je potřeba začít myslet i na ekologickou ochranu rostlin před škůdci. S ochranou plodin před škůdci celoročně pomáhají různé druhy ptáků. Do zahrady je přilákáme pravidelným zimním krmením. Již teď je vhodné také vyrobit a instalovat nové hnízdní budky pro ptáky. Tip na výrobu ptačí budku najdete například zde: Jak vyrobit ptačí budku (obyvat.cz). Podle typu a velikosti budky se můžeme pokusit přilákat na naši zahradu určitý ptačí druh. Během roku se nám ptáci odmění hubením různých živých škůdců a zpříjemní nám pobyt na zahradě. Ptačí zpěv a jejich přítomnost nám vytvoří příjemnou atmosféru při práci i odpočinku na naší zahradě.

S koncem zimy končí vegetační klid naší zahrady. Ten, kdo v zimě na zahradě pracoval, plánoval či opravoval má možnost na jaře zpomalit a relaxovat.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:
Zimní práce na zahradě - Zahrada a Příroda pod sněhem (zahradaapriroda.cz)
Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů? – Abecedazahrady.cz (dama.cz)
Zimní řez jabloní a hrušní | Zahrádkářská poradna (zahradkarskaporadna.cz)
Co dělat v lednu na zahradě: Prořezejte stromy a nezapomínejte na zálivku – Abecedazahrady.cz (dama.cz)
Zimní krmení ptáků a budky oživí zahradu, podpoří zdraví rostlin | Zahrádkář (izahradkar.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 9. 03. 2023 6:38