Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Obalové materiály všude kolem nás

Obalové materiály všude kolem nás



Vyvěšeno: 23. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 23-2023

plastic-bottles-ge2109e208_640.jpgObalové materiály všude kolem nás

Znáte to, než se dostanete k jednomu bonbonu musíte se dostat přes dva až tři obaly. S obaly přicházíme do styku každý den, neboť všichni jsme spotřebiteli. Všichni nakupujeme nejrůznější výrobky, které jsou ve většině případů balené. Ale čeho je moc, toho je příliš. Naše planeta se topí v odpadcích, a téměř polovinu tvoří obalové materiály.

Určitě už každý z nás slyšel, že obal prodává. Obaly jsou velmi různorodé a v moderní spotřební společnosti dosahují vysoké kvalitativní a estetické úrovně, protože na nich závisí, zejména při výběru v obchodě, zda se zákazník rozhodne pro určitý výrobek či ne.

Co je to obal?

Obalem se rozumí libovolný výrobek zhotovený z materiálu jakékoli povahy, který je určen k pojmutí, ochraně, manipulaci, dodávce či prezentaci výrobků určených pro spotřebitele (občana) nebo pro tzv.  konečného uživatele. Legislativně je nakládání s obaly upraveno zákonem č. 477/2001 Sb. o obalech, ve znění pozdějších předpisů. 

Funkce obalů

Obaly mají několik funkcí:

  • Ochrannou – zajišťuje ochranu produktu před působením vnějších vlivů (různé druhy poškození, znečištění apod.).
  • Transportní – umožňuje a usnadňuje přepravu a manipulaci s výrobkem.
  • Prodejní/marketingovou – obaly plní reprezentativní roli produktu, značky a aktivit napojených na výrobce (např. soutěže, dobročinné projekty apod.). „Obal prodává“
  • Informační – poskytuje důležité informace spotřebitelům (např. o výrobci, výrobku samotném, složení, trvanlivosti, skladování, EAN), ale také informace o tom, jak s obalem naložit poté, co spotřebujeme obsah. Jestli máme obal vyhodit do směsného odpadu nebo vytřídit do barevných kontejnerů, ale i to, zda byl za obal uhrazen finanční příspěvek organizaci zajišťující zpětný odběr a využití obalového odpadu – k tomu slouží tzv. recyklační symboly (zelený bod) 

Složení obalů

Obaly se mohou skládat z více částí, kde každá plní jinou roli, přičemž tyto jednotlivé části mohou být z různých druhů materiálů nebo jejich kombinací. Mezi nejčastěji používané obalové materiály na potraviny patří:

  • Plasty – např.: sáčky, obalové fólie, PET láhve, vaničky na ovoce a zeleninu, dózy, pytle, přepravky, palety apod.
  • Papír – např.: krabice, sáčky, výstelky z vlnité lepenky apod.
  • Sklo – např.: láhve na nápoje, sklenice na zavařeniny, skleničky od přesnídávek apod.
  • Kovy – např.: plechovky na nápoje, kovové obaly na konzervovaná jídla, spreje, barely, kanystry apod.
  • Nápojové kartony – obaly na různé druhy tekutin a potravin.
  • Dřevo – např.: dřevěné palety, přepravky, boxy apod.

Problémy s obaly

Obaly jsou závažným ekologickým problém, zvláště když se nerecyklují. Více informací o ekologickém dopadu plastových obalů zde.

V době pandemie COVID-19 se z České republiky stala e-shopová velmoc, kdy se hodně z nás naučilo nakupovat přes internet. Zjistili jsme, jak pohodlné je si přes internet nakoupit (jídlo, elektroniku, léky, oblečení atd.), což mělo za následek zvýšení spotřeby obalového materiálu. V roce 2020 vytřídili lidé v rámci systémů měst a obcí ČR přes 713 000 tun využitelných odpadů, z toho bylo téměř 403 000 tun odpadů z obalů.

Obalů se nejde úplně zbavit, jsou nezbytné pro ochranu, bezpečnou přepravu a dodání všech produktů v pořádku do cíle. Množství odpadu při balení je možné snížit prosazováním oběhového hospodářství, používáním méně materiálu při balení a používáním ekologických produktů. I standardizovaný obal je v pořádku, pokud maximálně respektuje velikost a tvar výrobku v něm uloženém. Heslo zní „nevozit vzduch” v krabicích. Když už ale obal vznikne, je dobré znovu používání obalových materiálů a k tomu přispívá i projekt KAMsNIM, kde naleznete stovky míst, kde využijí např. kartonové krabice od e-shopových zásilek a jejich výplně či nákupní tašky a řadu dalších... (https://www.kamsnim.cz/browse/znovupouzitelne).

Velkou roli hraje i hmotnost materiálu, z něhož je obal vyroben. Uhlíková stopa výrobku stoupá úměrně s jeho hmotností. Tedy s vyšší hmotností se zvyšuje i environmentální dopad obalu. Vratné (plastové) obaly, tak mají většinou nejnižší uhlíkovou stopu oproti ostatním materiálům. Vratné obaly mají i vyšší potenciál recyklovatelnosti při dodržení základních principů cirkulární ekonomiky.    

Víte, že?

Amazon odesílá více než půl miliardy balíčků ročně (přibližně 1,6 milionů balíčků denně) a svou uhlíkovou stopu v roce 2020 vyčíslil na 60,64 milionů tun? Pandemie COVID-19 tato čísla ještě zvýšila.

5 praktických zásad pro udržitelnější balení

  • REDUKCE hmotnosti a objemu balení na minimum nezbytné k zajištění řádné ochrany snižuje nejen množství odpadu ale také náklady na přepravu.
  • Obaly je potřeba navrhovat tak, aby bylo možné jejich OPAKOVANÉ POUŽITÍ.
  • OBNOVA: používání obnovitelných materiálů.
  • RECYKLACE, která minimalizuje dopad na životní prostředí.
  • NAHRAZENÍ obalů, které nejsou šetrné k životnímu prostředí.

Konec s obaly do roku 2030, které nelze recyklovat, zastavit nárůst množství odpadu z obalů či zavést po celé Evropské unii zálohy na plastové lahve a plechovky. S těmito a dalšími cíli přišla Evropská komise v rozsáhlém návrhu, kterým chce snížit ekologickou zátěž plynoucí z hospodaření s obaly. Opatření by také zavedlo kvóty ohledně obalů na více použití či podílu recyklovaného obsahu v plastech. (více zde: https://www.enviweb.cz/123576).

Potřebujete vůbec tento obal? Nad tím by se měl každý z nás zamyslet. Firmy, spotřebitelé by si měli uvědomit, že tím nejudržitelnějším obalem je obal žádný.          

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:

https://www.enviweb.cz/123576
https://www.enviweb.cz/123251
https://www.enviweb.cz/118948
https://www.veronica.cz/otazky?i=67
https://is.muni.cz/th/e49dv/Ochrana_zivotniho_prostredi_a_zdravi_pri_nakladani_s_obaly.pdf
https://www.ekobal.cz/o-nas/aktuality/i-obalove-materialy-mohou-byt-setrne-k-zivotnimu-prostredi
https://www.obalove-materialy.cz/o-nas/clanky/ekologie-v-baleni-nove-materialy-iii
https://www.obalove-materialy.cz/o-nas/clanky/ekologie-v-baleni-nove-materialy-ii
https://www.obalove-materialy.cz/o-nas/clanky/ekologie-v-baleni-nove-materialy-i


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 03. 2023 6:45