Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Přestaneme na jaře přesouvat ručičky u hodin?

Přestaneme na jaře přesouvat ručičky u hodin?



Vyvěšeno: 28. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 25-2023

clock-ge823d1111_640.jpgPřestaneme na jaře přesouvat ručičky u hodin?

Kdy a proč se mění čas? Budeme posouvat čas i v budoucnu? V čem je posun času výhodný a je vůbec prospěšný? Co se děje s našim tělem při změně času? Příroda žije podle slunečních hodin a lidé se rozhodli jinak. Evropská unie nám stanovila změnu času do roku 2026.

V roce 2023 nás stejně jako každé jaro čeká posun času o jednu hodinu. Každý březen se mění čas na letní, vždy v říjnu se vrací zpět na standardní. Letní čas v roce 2023 začne platit v neděli 26. března. Hodiny se posunou o hodinu vpřed z 2:00 na 3:00. Budeme spát o hodinu méně. V prvních dnech bude ráno opět šero a večer déle světlo. Lidé, kteří chodí nebo jezdí do práce brzy ráno, budou moci znovu vidět cestou do práce východ slunce.

Od kdy se posouvá čas?

První náznaky letního a zimního času sahají do roku 1784. Benjamin Franklin tehdy navrhoval, aby lidé chodili spát dříve a také dříve vstávali, čímž by lépe využili denní světlo. Tehdy ale ještě nešlo o změnu času.

Během první světové války se poprvé zavedl letní čas v Evropě. Platil ale pouze v roce 1916 a byl zaveden i na území Rakouska – Uherska. Po celém světě se od té doby postupně zkoušel a zaváděl letní a zimní čas. V některých zemích od tohoto nápadu upustili a někde se naopak letní čas zavedli nastálo. Druhá světová válka přinesla letní čas do Čech podruhé. Tento posunutý čas platil ovšem celoročně a skončil v roce 1949. Pravidelné střídání letního a zimního času v tehdejším Československu začalo roku 1979. 

Proč si lidé posouvají čas?

Střídání času bylo zavedeno především za účelem úspory elektrické energie. V dnešní době už jsou energetické důvody změny času sporné  - osvětlení tvoří jen menší část spotřeby energie a harmonogram spotřeby elektrické energie se značně liší od doby před sto lety. Energetici (včetně těch českých) tvrdí, že změna času nemá na spotřebu elektrické energie prakticky žádný vliv. Dnes je posun času jen prodloužením běžné denní aktivity člověka. A to je opravdu divný účel pro pravidelný posun času. Existují argumenty, proč by se mělo od letního času upustit. Jedním z nich je vliv skokové změny času na člověka, kterému mohou způsobit zdravotní obtíže. Statisticky se změna času projevuje například tím, že krátce po změně času vždy přibývá dopravních nehod a infarktů. Druhý argument je doprava – autobusy, vlaky, letadly, lodě. Každý rok na jaře jim při cestě chybí hodina a na podzim zase hodina přebývá.

Co na změnu času říkají vnitřní biologické hodiny?

Každá buňka v těle má své vlastní hodiny, které jí umožní předvídat, kdy se něco stane a jak se na to připravit. Když dojde k posunu času dopředu, chvíli trvá, než se buňky opět seřídí. Vnitřní hodiny v nich se musí připravit na stres nebo nějaký podnět – ve chvíli, kdy se čas posunuje dopředu, buněčné hodiny očekávají další hodinu spánku, ale nedostanou ji, což má negativní dopad na organismus. I imunitní buňky mají svoje hodiny a jejich odpověď závisí na denní době. Naštěstí se vnitřní hodiny v těle nakonec synchronizují. U některých lidí je však tento proces rychlejší, u jiných pomalejší.

A jak to bude dál….

Příroda žije podle slunečních hodin. Naši předkové využívali slunce jako kalendář a čas řídili výhradně podle slunce. Naše těla a buňky jsou uzpůsobeny tak, aby jim sluneční světlo pomáhalo k životu. V Evropě jsou místa, kde se čas nestřídá. Letní čas platí ve všech státech Evropy mimo Islandu, Ruska, Běloruska, části Grónska a norských ostrovů Jan Mayen a Špicberek. Evropská unie již rozhodla o zrušení střídání zimního a letního času. Kvůli pandemii koronaviru toto téma zůstalo v pozadí a bude čekat, než návrh o zrušení opět někdo zvedne. Čas budeme tedy měnit určitě ještě do roku 2026 podle stejných pravidel. Návrh na zrušení spočívá v tom, že jednotlivé státy mají oznámit, zda si přejí jeho zrušení a jaký čas by zachovali. Kámen úrazu spočívá v tom, že jednotlivé státy se neshodují, který čas zachovat. Aby každý stát měl jiný čas postrádá smysl. Podle expertů z Akademie věd ČR by bylo z hlediska zdraví vhodnější ponechat si standardní – zimní čas. A tak dokud se nedohodneme v Evropě, jaký čas chceme, tak budeme posouvat čas v budoucnosti dál a dál.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Změna času v roce 2023: Kdy se změní letní čas na zimní – VTM.cz (zive.cz)
Změna času v roce 2023 (zmenacasu.eu)
Střídání času 2023 - kdy se mění zimní a letní čas | Skutečnost.cz (skutecnost.cz)
Změna času: O víkendu se vrátí letní čas, většina Čechů ho odmítá - iDNES.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 24. 04. 2023 16:05