Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": káně a poštolka

Seriál "Opeřenci na výsypkách": káně a poštolka



Vyvěšeno: 23. 4. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 32-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": káně a poštolka

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

Káně lesní (Buteo buteo)

P8161763-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgKáně lesní je naším velmi početně zastoupeným dravcem, na poli s větším výskytem hrabošů se jich slétá i větší množství. Často sedí na stromech okolo silnic, kde odpočívají, případně i vyhlíží kořist, nepohrdne ani čerstvou padlinou. Káně lesní je známá svým nejproměnlivějším zbarvením jednoho druhu, mohou být téměř celá bílá až po velmi tmavá, téměř černá. Káně je rovněž velmi dobře slyšitelná, nejznámějším z hlasů je daleko slyšitelné volání slabiky „vijéé“. Na výsypkách dolů Bílina je několik zjištěných hnízd, do kterých se ptáci vrací i po několik let. Káně loví hlavně myši, nejčastější kořistí bývá hraboš polní. Méně často uloví další drobné savce, ptáky nebo plazy. Úlovek vyhlíží vsedě, z místa s dobrým rozhledem, někdy v letu. Co je nečekané, tento majestátní dravec se běžně živí při procházce po zemi, kde sbírá žížaly a velký hmyz. Kroužení vysoko nad krajinou káně obvykle nevyužívá k lovu, ale k vyznačování hranic teritoria.

 

Poštolka obecná (Falco tinnunculus)

P7247946-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgZ pohledu člověka a hospodářského významu je poštolka významným hubitelem hrabošů polních. Způsob lovu, kterým poštolky loví je nezaměnitelný, třepotavým letem se ve vzduchu zastaví na jednom místě, odkud vyhlíží kořist. Po spatření kořistí se k ní vrhá střemhlavým letem, těsně nad zemí roztáhne křídla a zmocňuje se kořisti. Ráda také loví z výše položených míst, jako jsou balíky sena či slámy, nebo tzv. berličky, které jsou k tomu účelu lidmi instalované v oblastech s předpokladem výskytu potravy. Kromě hrabošů chytá i malé ještěrky, po zemi se pohybující plazy a větší druhy hmyzu. Poštolka obecná je rozšířená kromě několika severských oblastí, po celé Evropě, Africe, kromě Sahary a ve velké části Asie. V České republice patří mezi nejrozšířenější dravé ptáky, žije na celém území ČR, hojněji v nižších oblastech, ale vystupuje až do subalpínského stupně a hnízdí i ve skalách nad hranicí lesa. Poštolky u nás hnízdí ve městech, kde se nachází spousta hnízdních příležitostí. Ptáci z Česka mohou být i tažné. Na výsypkách a na nejen odstavených důlních prostorech Severočeských dolů, dolů Bílina, je poštolka pravidelně hnízdícím druhem. Jsou případy, kdy si poštolky vybudují hnízdo i na činných velkostrojích důlní těžby.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 04. 2023 7:54