Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": rákosník a slavík

Seriál "Opeřenci na výsypkách": rákosník a slavík



Vyvěšeno: 30. 4. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 35-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": rákosník a slavík

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.


Rákosník zpěvný
(Acrocephalus palustris)

IMG_1627-CR2_DxO_DeepPRIME.jpgJe druhem rákosníka, který je podobný příbuznému rákosníku obecnému. Liší se však místem hnízdiště, nehnízdí v rákosí, ale ve vysoké rostlinné vegetaci, dále se liší zpěvem. Vábí z hustého porostu pronikavým „šéé“ nebo „čak“. Zpěv je hlasitý, často napodobuje hlasy jiných ptáků, a to i druhů ze zimovišť v Africe. Do rákosin se stěhuje na konci léta až počátkem podzimu.

V České republice hnízdí na většině území po hranici 800 m n.m. Na Severočeských dolech, dolech Bílina se vyskytuje na rekultivovaných výsypkách i na vnitřních prostorách dolu. Hnízdí v hustých vysokých bylinných porostech s keři v blízkosti vod nebo na přilehlých polích.

 

 

Slavík modráček (Luscinia svecica)

IMG_2467-CR2_DxO_DeepPRIME.jpgSlavík modráček je zastoupen v ČR dvěma poddruhy, a to středoevropským a tundrovým. Každý z nich má na hnízdiště zcela odlišné nároky, SM středoevropský vyhledává rákosí s porosty orobince a ostřice, zpravidla na okrajích rybníků, na rozdíl SM tundrový hnízdí na rašeliništích na hřebenech Krkonoš. Samci jsou nápadní svou modrou náprsenkou olemovanou ve spodní části černým a rezavým pruhem a nápadně rezavým ocasem. Samci přilétají na hnízdiště o několik dní dříve než samice a krátce poté začínají zpívat. Slavík modráček se živí převážně živočichy – hmyzem, pavouky a měkkýši, které sbírá na bahnitých místech.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 04. 2023 8:10