Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jaký vzduch jsme dýchali na Mostecku v roce 2022?

Jaký vzduch jsme dýchali na Mostecku v roce 2022?



Vyvěšeno: 18. 4. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 30-2023

sun-g160bf169c_640.jpgJaký vzduch jsme dýchali na Mostecku v roce 2022?

Znečištěné ovzduší škodí lidskému zdraví i životnímu prostředí. Kvalita ovzduší v České republice se pozvolna zlepšuje, a to u většiny látek, v Mostě je tomu zrovna tak. Ekologické centrum Most pro Krušnohoří zpracovává na základě neverifikovaných dat měsíční a roční zhodnocení vývoje kvality ovzduší z vybraných měřicích stanic. Díky tomuto zhodnocení zjistilo, že rok 2022 byl z hlediska kvality ovzduší příznivý, podobně jako předešlé roky 2020 a 2021.

Znečišťování ovzduší je jak lokálním, tak i světovým problémem. Znečišťující látky vypuštěné do ovzduší v jedné zemi se mohou dále šířit atmosférou a přispívat ke špatné kvalitě ovzduší v dalších oblastech.

V současné době se za nejvýznamnější z hlediska dopadu na lidské zdraví všeobecně považují tři znečišťující látky, a to prachové částice v ovzduší, oxid dusičitý a přízemní ozon. Dlouhodobá nebo maximální expozice těmto znečišťujícím látkám může mít na lidské zdraví různě závažný vliv, od poškození dýchací soustavy až po předčasné úmrtí. 

Meteorologické a rozptylové podmínky v roce 2022

Teplý začátek roku s normálními srážkami a dobrými povětrnostními podmínkami loni vedl podle meteorologů ke zlepšení kvality ovzduší.  Rok 2022 byl pro ČR s průměrnou teplotou 9,2 °C nadnormální, a je tak dalším „teplým“ rokem v pořadí se jedná o 5. nejteplejší rok od roku 1961.

Nepříznivé rozptylové podmínky v oblasti Mostecka bývají způsobeny zejména jeho polohou v kotlině, uzavřené hradbou Krušných hor, jež vytvářejí tzv. srážkový stín. Dochází zde k inverznímu zvrstvení ovzduší, které omezuje možnost proudění vzduchu. Při špatných rozptylových podmínkách (bezvětří nebo slabý vítr, přítomnost teplotní inverze) dochází ke znečištění ovzduší. Při dobrých rozptylových podmínkách (čerstvý nebo silný vítr, teplota vzduchu s výškou klesá) se znečišťující látky promíchávají a ředí, koncentrace jsou nízké. Kombinací inverzní vrstvy vzduchu a slabého proudění větru se rozptylové podmínky stávají nepříznivými a dochází ke kumulaci znečišťujících látek, jež následně v ovzduší přetrvávají a hromadí se až do doby, než dojde ke změně meteorologických podmínek na stav příznivý pro rozptyl.

V roce 2022 v ČR panovaly výrazně lepší rozptylové podmínky v porovnání s desetiletým průměrem 2012–2021. Dobré rozptylové podmínky (RP), vyjádřené pomocí ventilačního indexu pro celou ČR, byly v roce 2022 zaznamenány ve 320 dnech (88 %). Mírně nepříznivé rozptylové podmínky se v roce 2022 vyskytly ve 42 dnech (11 %), nepříznivé rozptylové podmínky pak ve třech dnech (1 %).

Další informace o kvalitě ovzduší na území ČR v roce 2022 se můžete dozvědět zde: https://info.chmi.cz/zpravy/UKO_AIM2022/#chapter12.

 

Ovzduší v Mostě

Suspendované prachové částice PM10, PM2,5

Suspendované částice jsou tvořeny směsí pevných a kapalných částic o aerodynamickém průměru menším než 10 µm (PM10), resp. 2,5 µm (PM2,5). Suspendované částice mají široké spektrum účinků na kardiovaskulární a respirační ústrojí. Od roku 2013 jsou zařazeny mezi prokázané lidské karcinogeny. Jejich vliv na lidské zdraví závisí na jejich velikosti, tvaru a složení. Součástí prachových částic mohou být i polycyklické aromatické uhlovodíky a těžké kovy.

Pro průměrnou roční koncentraci částic PM10 v ovzduší v Mostě byl rok 2022 jedním z lepších.     

Rok 2022 se na stanici Most ČHMÚ stal, s počtem 11 překročení, druhým nejnižším počtem překročení 24hodinové koncentrace (denního průměru) částic PM10 od roku 2006. Počet legislativně přípustných překročení 24hodinové koncentrace (denního průměru, 35) za rok 2022 nebyl překročen, došlo k jeho podstatnému snížení oproti roku 2018.

Imisní limit pro průměrnou roční koncentraci nebyl v roce 2022, po čtvrté v řadě od roku 2019 za celou historii měření PM10 od roku 1993, překročen na žádné stanici. U prachových částic PM2,5 dle legislativy zatím stále není definován denní ani hodinový imisní limit. Hodnota ročního cílového imisního limitu pro PM2,5 je od roku 2017 – 20 μg/m3, tato hodnota nebyla v roce 2022 v Mostě překročena.

Přízemní ozon O3

Přízemní ozon je označován za sekundární znečišťující látku, protože nemá v atmosféře vlastní významný emisní zdroj. Vzniká v celé řadě komplikovaných fotochemických reakcí ze svých prekurzorů (NOx, NMVOC, CH4 a CO). Koncentrace přízemního ozonu (O3) mohou mít nepříznivé účinky na funkci plic vedoucí k jejich zánětu a respiračním problémům. Ve vyšších koncentracích dochází drážděním dýchacích cest k jejich zúžení a ztíženému dýchání.

Roční chod průměrných měsíčních koncentrací O3 (maximální 8hodinový průměr za daný měsíc) je obecně charakterizován nárůstem koncentrací v jarních a letních měsících z důvodu výskytu příznivých meteorologických podmínek pro vznik O3.

Cílový imisní limit pro O3 je stanoven na 120 μg/m3 v 8hodinovém klouzavém průměru, tento imisní limit byl v roce 2022 v Mostě překročen 27x. Legislativa připouští na daném místě (měřicí stanici) nejvíce 25 překročení hodnoty imisního limitu maximální denní 8hodinové koncentrace O3 v průměru za tři roky; při vyšším počtu je imisní limit považován za překročený. V období 2020–2022 nebyl imisní limit O3 v Mostě překročen.

Koncentrace ostatních látek znečišťující ovzduší, tj. hodinová a denní koncentrace oxidu siřičitého (SO2), hodinová koncentrace oxidu dusičitého (NO2) nepřekročily v roce 2022 hodnoty imisních limitů. Jejich roční průměry patřily k jedním z nejnižších za posledních deset let.

V roce 2022 byla na území Ústeckého kraje vyhlášena jedna smogová situace pro O3 dne 5.8.2022, která trvala 7 hodin.

Na zlepšování kvality ovzduší se dlouhodobě podílí průběžně realizovaná opatření pro zlepšení kvality ovzduší (výměna kotlů v domácnostech, opatření na významných zdrojích a obnova vozového parku).


Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:

https://info.chmi.cz/zpravy/UKO_AIM2022/#chapter12
https://www.komunalniekologie.cz/info/predbezna-zprava-s-hodnocenim-kvality-ovzdusi-za-rok-2022


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 04. 2023 15:01