Divoké byliny byly dlouhou dobu opomíjené rostlinky. Většina z nás je má za plevel, který je potřeba zničit. V dnešní době se tento „plevel“ s oblibou využívá. Bylinky mají své místo v kuchyni, kosmetice i tradičním lidovém léčitelství. Na jaře, s přibývajícím sluníčkem, nastává správný čas vyrazit na první sběr divokých bylinek.
Je pravda, že jejich chuť i vzhled nejsou pro každého příliš lákavé. Chvíli trvá, než si na divoké byliny zvykneme. Rostou na prapodivných místech a mnoho z nás je řadí mezi plevel. Ve většině případů obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a dalších cenných látek než všechny druhy pěstovaného ovoce nebo zeleniny. Díky jejich obsahu přirozeně posilují imunitní systém.
A které divoké byliny sbírat?
Na procházce narazíte na spousty divokých bylin. Lze uvidět pestrobarevný koberec žlutých prvosenek, růžovofialových plicníků, purpurových violek nebo plantáže česneku medvědího. Zelené lány bršlice – kozí nohy, žahavé kopřivy nebo ptačince nelze při procházce přírodou přehlédnout. Žluté zlatavé pampelišky a bílé sedmikrásky jsou vidět na každé louce, pastvině, mezi. Výše zmíněné byliny se velmi dobře hodí do permakulturní zahrady. Můžete je použít k vytvoření jedlého trvalkového záhonu. Dají se sázet jako půdokryvné rostliny pod stromy a keře. Hodí se pro design rostlinných společenstev.
Jak divoké bylinky sbírat?
Bylinky sbírejte dál od měst a zemědělských ploch, které jsou často zaneřáděné chemickými postřiky. Sbírat lze na procházkách do lesa, na loukách mimo města nebo ve zplanělých sadech. Kdo má zahrádku, tak má bylinky k dispozici celoročně. Stačí jen přestat divoké bylinky – plevel v záhonech vytrhávat. Pokud si nejste jisti, ověřte si, co opravdu sbíráte. S výjimkou medvědího česneku (možná záměna za konvalinku) nehrozí, že byste v přírodě narazili na něco opravdu smrtelně jedovatého. Pokud si nejste jistí, ověřte si, co sbíráte. Existuje mnoho kapesních atlasů či aplikací bylinek - PlantNet. Bylinky sbírejte ideálně do košíků, plátěných tašek nebo papírových sáčků. Skvělý nápad jsou obyčejné skleněné zavařovačky, ve kterých vám čerstvě utržená divoká bylina (nepomačkaná a nemytá) vydrží čerstvá velmi dlouho.
Byliny, které zaručeně najdeme a poznáme
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je rostlina, kterou dobře známe všichni. Proslulá bylinkářka Maria Treben o ní prohlásila, že "kdyby lidé věděli, jak je léčivá, nic jiného by nepěstovali". Jisté je, že jarní kúra z mladých výhonků je mimořádně blahodárná. Recepty na její využití najdete například zde: Kopřiva je místní superpotravina. Listy využijte na čaj i špenát, semínka na gomasio - Vegmania.cz, divoké byliny | Jíme Jinak (jimejinak.cz)
Smetanka lékařská, lidově pampeliška (Taraxacum officinale) kvete od dubna do července, ale pro léčivé účely se sbírá spíš kořen a listy. Kořen se dobývá brzy na jaře v březnu a na podzim v říjnu nebo listopadu. Její květy se konzumují ihned a pokud otrháte žluté chmýří z květu, zjistíte, že je sladké. Blahodárné účinky pampelišky na lidský organismus jsou neobyčejně široké, uveďme si alespoň ty, které nám dovoluje legislativa: čištění organismu, kontrola tělesné váhy, metabolismus tuků, játra, trávení.
Sedmikráska obecná (Bellis perennis) je skvělá bylinka i proto, že ji v podstatě můžeme sbírat v průběhu celého roku. Sbírá se květ, který nám krásně ozdobí saláty, směsi bylin pro nálev, a k tomu blahodárně zapůsobí na náš organismus. Sedmikráska neboli chudobka je totiž antioxidant, chrání tedy naše buňky proti oxidačnímu stresu, podporuje přirozenou obranyschopnost a blahodárně působí i na pokožku, vlasy a nehty.
Divokých bylin je mnoho druhů. Zkuste si vyjít na chvilku za město na procházku, možná se vrátíte s plným košíkem divoké úrody, se kterým můžete úplně zadarmo obohatit svoje vaření a vaše těla dostanou důležité minerály. Příroda nám přirozeně dává všechno to, co potřebujeme, jenom jsme si odvykli spolupráci s přírodními zdroji kolem nás.
Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Zdroje:
Devatero bylin: Divoké bylinky a zelenina předjaří (pihovata.cz)
Ptačinec, česnáček, bršlice či svízel. Víte, jak tyto divoké byliny použít v kuchyni? - Vegmania.cz
Plevel? Kdepak, úžasné divoké byliny! | Green Ark
Bylinky k jídlu a konzumaci – jedlé květy léčivých rostlin – zkusíte je? - Úvod | ASKLEPION s.r.o. (asklepionkamyk.cz)
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6:30 - 14:30