Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Školáci budou zase o kousek blíž přírodě

Školáci budou zase o kousek blíž přírodě



Vyvěšeno: 2. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 36-2023

tiskovka.jpgŠkoláci budou zase o kousek blíž přírodě

„Blíž k přírodě, blíž k sobě“ – to je motto nového environmentálního projektu MOST k přírodě, který od května spouští Ekologické centrum Most pro Krušnohoří. Jedná se o další z řady osvětových akcí, kterým se snaží ekocentrum aktivizovat ty nejmladší skupiny obyvatel města.

„Hlavním cílem našeho projektu „MOST k přírodě“ je podnítit zájem těch nejmladších obyvatel o životní prostředí v bezprostřední blízkosti jejich bydliště tedy praktická forma environmentální výchovy s využitím reálného městského prostředí. Domnívám se, že právě zaměření na lokální témata, konkrétní problémy, které město řeší, může posloužit jako základ pro chápání těch globálnějších problémů nejen v ochraně životního prostředí,“ říká o projektu vedoucí mosteckého ekocentra Martina Černá.

Dalším neméně významným cílem projektu je zvýšit zájem dětí o prostředí, ve kterém žijí, o místa, která možná bez povšimnutí míjejí při cestě do školy.

Zapojení škol hraje v projektu velmi významnou roli. V rámci environmentálního projektu se děti stanou správci, resp. Patrony nad vybranými lokalitami ve městě. Principem patronátu lokality bude osvěta a zájem o životní prostředí. Patroni budou ve vybrané lokalitě např. mapovat její ekosystém, provádět úklidové akce, pozorovat život zvířat nebo se jí budou snažit nějak zpříjemnit, např. výsadbou keřů či rostlin.

„V současné době je do projektu zapojeno šest kolektivů z mosteckých základních škol. Věřím, že se budou do projektu postupně přidávat další školy či zájmové dětské skupiny,“ dodává vedoucí ekocentra.

Aktuálně zapojené školní kolektivy – Patroni:

  • 1. ZŠ – kolektiv třídy 2. A
  • 4. ZŠ – badatelský kroužek
  • 8. ZŠ – kolektiv dětí z různých ročníků
  • 11. ZŠ – kolektiv třídy 6.A
  • 15. ZŠ – kolektiv školní družiny
  • 18. ZŠ – kolektiv třídy 5. A

Projekt je založen na vzájemné spolupráci mezi školami, podnikatelským sektorem a veřejnou správou. V rámci projektu jsou proto naplánovány i exkurze do městských organizacích podílejících se na čistém životním prostředí ve městě. Patroni tak budou mít jedinečnou možnost prozkoumat, jak vše ve městě funguje.

Chcete-li se o projektu dozvědět více, navštivte webové stránky: www.mostkprirode.cz

Projekt je realizován pod záštitou primátora města Mostu a současně podpořen Statutárním městem Most a společností ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 05. 2023 11:41