Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": pisík a vodouš

Seriál "Opeřenci na výsypkách": pisík a vodouš



Vyvěšeno: 21. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 42-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": pisík a vodouš

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.


Pisík obecný
(Actitis hypoleucos)

IMG_3151-CR2_DxO_DeepPRIME.jpgPisíka obecného lze v České republice potkat na březích většího počtu vod, ať už vodních nádrží, jezer, vodních toků i pískovnách. Zejména v jarních a podzimních měsících, kdy je na tahu. V některých oblastech i v době hnízdění, na několika místech v Česku i hnízdí. Při vyrušení rychle odlétá, přičemž je charakteristický tím, že letí nízko nad vodou, je schopen takto nízko přeletět na druhou stranu větší vodní plochy. Za letu si můžeme všimnout bílého proužku, který se táhne téměř přes celé, jinak tmavé křídlo. Pisík se vyskytuje ve střední a západní Evropě a v mírných pásmech Asie až po Kamčatku. Zimuje v západní Evropě, Africe, na Blízkém východě a v Austrálii. V České republice se nepravidelně vyskytuje na celém území, v některých lokalitách i hnízdí, naším územím přetahuje. Žije poblíž mělkých vod, řek, mna bahnitých březích vodních nádrží, na tahu též na písečných březích. Žije s výjimkou tahů a hnízdění spíše samotářským způsobem. Na tahu jej lze zastihnut i v malém počtu jednotlivců na Severočeských dolech, u vodních ploch obou výsypek, ale i na vzniklých malých jezírcích na předpolí dolu. Hnízdění zde není vyloučeno, ale není ani zjištěno.


Vodouš bahenní
(Tringa glareola)

P7260031-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgVodouš bahenní je jedním ze zástupců bahňáků, se kterými se můžeme alespoň několik měsíců v roce setkat na pozemcích Severočeských dolů, výsypek dolů Bílina. Převážně se zastavuje na tahu na výsypce Pokrok, podmínkou je vždy mělká voda s blátivými břehy, kde sbírá potravu. Ta se skládá z živočišné složky v zastoupení červů, hmyzu a plžů. Hnízdí až v severní části Evropy na rašeliništích a bažinách v tajze.

 

 

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 6. 05. 2023 13:42