Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": bělořit a drozd

Seriál "Opeřenci na výsypkách": bělořit a drozd



Vyvěšeno: 11. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 51-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": bělořit a drozd

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Bělořit šedý (Oenanthe oenanthe)

P5055425-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgV jarních měsících lze spatřit na kamenných hromadách umístěných na obou výsypkách bělořita šedého, asi jako vrabec velkého, na první pohled světlého ptáka. Nejedná se o náhodné místo výskytu. Bělořit v kamenných hromadách s oblibou hnízdí. Při zpozorování člověka buď urychleně odlétá, přičemž je vidět jeho sněhobílý natolik výrazný kostřec, podle kterého vzniklo i jeho jméno. Někdy se za hromadu kamene schová a pak stačí opodál v tichosti usednout a počkat. Zanedlouho se objeví za některým z kamenů šedobílá hlavička s černým proužkem přes oči. Mnohdy napodobuje i zpěv jiných ptáků.

V České republice je bělořit rozmístěn celkem nepravidelně a jeho počty od poloviny minulého století soustavně klesají. Ve světovém měřítku je ještě stále považován za málo dotčený druh. U nás však již patří mezi silně ohrožené ptáky a je tak dokonce zařazen na našem Červeném seznamu.


Drozd zpěvný
(Turdus philomelos)

P6157182-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgV jarních měsících je zpěv drozda zpěvného zřetelný a daleko slyšitelný. Pokud se do jeho zpěvu zaposloucháme, zjistíme, že jednotlivé verše dvakrát až čtyřikrát po sobě opakuje. Pokud se nám podaří nalézt jeden až tři metry vysoko na zemí hnízdo, které je uvnitř vymazáno směsí hlíny, dřevního troudu a slin, pak máme jistotu, že se jedná o hnízdo drozda, jiný druh z čeledi drozdovitých takto hnízdní jamku směsí hlíny nevymazává. Ptáci hnízdící na severu Evropy jsou částečně tažní, většina z nich zimuje v oblasti západního Středomoří a severní Afriky.

V České republice hnízdí na celém území od nížin až nad hranici lesa. Část populace hnízdí poblíž lidských sídlišť, v parcích, zahradách a hřbitovech. Na Severočeských dolech, dolech Bílina často hnízdí na výsypkách v oplocenkách se stromovou výsadbou, více s vzrostlejšími stromy. Ptáci hnízdící v Česku jsou tažní, jejich přílet připadá na konec února březen, odlet na konci srpna a září.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 06. 2023 13:41