Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Trávník plný života

Trávník plný života



Vyvěšeno: 13. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 52-2023

flower-gd02beee15_640.jpgTrávník plný života

Přáli byste si zahradu s nevysychajícím trávníkem plným života? Rádi byste se kochali kvetoucím trávníkem, nad kterým poletují hejna motýlů díky velkému množství druhů planých rostlin? Trávník i celá zahrada by měla být oázou života ptáků, včel a ježků. Jak vytvořit trávník plný života, členěný poli orámovaný kvetoucími pásy – prostě krajinu jako malovanou našimi malíři, vám poradíme v tomto článku.

V minulosti nás obklopovaly rozkvetlé louky. Naši předci pravidelně sekali každé ráno a večer kousek louky pro králíky a hromadu čerstvé hmoty vždy přihodili i slepicím. Postupným sečením byla vždy posekána celá plocha zahrady, nenašli byste zde přesně střižený trávník, ale pouze květinovou louku. Naše krajina v dnešní době bohužel nekvete tak, jako dříve. Většina našich zahrad a městských ploch se pyšní nakrátko posekaným zeleným trávníkem. Včely, čmeláci, motýli a další opylující hmyz ve vegetačním období hladoví. Navíc nakrátko posekaný trávník má možná hezkou barvu, ale najdete zde jen monokulturu trav, o květinu zde nezavadíte. Hmyz tu nenalezne úkryt ani potravu, leda by měl sebevražednou touhu nechat se sezobnout ptáky. Včely a ostatní opylovači potřebují ke svému životu květy, které mohou opylovat a na posekaném trávníku nemají šanci.

Trávník – žíznivá plantáž

Nakrátko posekaný trávník je takové hezké nic, které stojí spoustu energie vynaložené na stříhání, hrabání, vyčesávání, hnojení a zalévání. Za krásné a nepřirozené věci se platí, a průměrný český trávník si vyžádá 25-40 litrů vody na metr čtvereční plochy, zpravidla třikrát týdně. Většina trávníků potřebuje během vegetačního období, tedy od jara do podzimu, 600-800 mm srážek na metr čtvereční. Jenže v Čechách představuje roční úhrn srážek přibližně polovinu nebo třetinu potřebného množství vláhy pro optimální růst kvalitního trávníku. Pěstovat hezký trávník v Čechách není technicky nemožné, stejně jako není nemožné pěstovat tu rýži nebo pomeranče. Sekat trávník v létě není nutnost, ale spíše svéhlavá snaha vnutit vlastní design něčemu, co úplně nechápeme. Když posečeme nakrátko a odhalíme strniště, spustíme rychlou kaskádu vysychání. Vrčící sekačkou tak můžeme trávník dočista spálit. Točíme se tak v bludném kruhu sekání trávníku a následné obrovské spotřeby vody při zalévání – jinak trávník zelený prostě neudržíme.

Co tenhle koloběh přerušit a zkusit to jinak?

Někteří lidé si posekají trávu jen tam, kde se pohybují nejčastěji (třeba okolo domu) a zbytek nechají růst do výšin. Budete se divit, co vám všechno na rozkvetlé květiny v trávě přiletí. A jak malé množství vody spotřebujete na zalévání. Na fungování trávníků v městském prostředí se začala využívat mozaiková seč. Mozaiková seč trávníku je k přírodě šetrnější než plošné sekání travních ploch, pomáhá zadržet vodu v půdě a chrání biodiverzitu. Jak taková mozaiková seč vypadá a že lze sekat s rozmyslem na obyvatelstvo i hmyz se můžete podívat zde. Záměrně ponechané dočasně nekosené části trávníku více ochlazují svoje okolí, lépe chrání půdu před přílišnou ztrátou vlhkosti, ale navíc také přispívají k druhové rozmanitosti rostlinných a živočišných společenstev. Zároveň vyšší tráva snižuje prašnost.

Květinová louka místo zeleného trávníku

Květinová louka oživí život ve vaší zahradě i části městské aglomerace. Na rozdíl od trávníku není květinová louka náročná na údržbu a zcela jistě nebude vyžadovat tak vydatnou zálivku stále vzácnější vodou, kterou dokonce prostřednictvím hlubších kořenů zadrží. Každý z nás má možnost si vytvořit ve své zahradě kousek květinové louky. Podívejte se, jak vypadá květinová zahrada ve středu náměstí města Aše.

A tak, až opět bude potřeba posekat váš trávník, zkuste se zamyslet. Možná bude lepší užít si trochu pohody a dívat se na přerostlý trávník, kde vykoukne nějaká ta květina, na kterou usedne čmelák, motýl nebo včela, než na krátce posekaný, nudný a suchý trávník. Pomůžete tím přírodě, hmyzu, živočichům a zároveň ušetříte spoustu vody.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Proč nesekat trávu úplně nakrátko? – Príma receptář.cz (prima-receptar.cz)
V létě je časté sekání a zalévání trávníků nerozum. Tolik nesekejte a nebudete muset tolik zalévat - Ekolist.cz
Mozaiková seč | Rezekvítek (rezekvitek.cz)
Co je mozaiková seč trávníku, proč a jak se provádí a jak pomáhá v boji se suchem - ČESKÉSTAVBY.cz (ceskestavby.cz)
Květinová louka na zahradě. Luční kvítí potěší vás i přírodu - ČESKÉSTAVBY.cz (ceskestavby.cz)
Jak vytvořit nádhernou květinovou louku: Důležité je dodržet pravidla - Deník.cz (denik.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 06. 2023 13:41