Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vodopády Ústeckého kraje

Vodopády Ústeckého kraje



Vyvěšeno: 9. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 50-2023

IMG20210825173808.jpgVodopády Ústeckého kraje

Ústecký kraj nabízí nespočet míst, která stojí za to vidět. Máte-li rádi pohled na padající a zurčící vodu, tak v našem kraji se nachází několik desítek vodopádů, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Leží téměř za humny, a přitom je jejich návštěva skutečným zážitkem. Sbalte svačinu, obujte tenisky a vypravte se po stopách ústeckých vodopádů.

Když se řekne vodopád, pravděpodobně se vám vybaví ty nejznámější – Viktoriiny vodopády na řece Zambezi na pomezí Zambie a Zimbabwe nebo Niagarské vodopády mezi Spojenými státy a Kanadou. Věděli jste ale o tom, že se naše země může pochlubit více než stovkou větších i menších vodopádů? Světovým vodopádům sice konkurovat nemůžeme, ale co do romantického kouzla či zajímavosti vzniku rozhodně srovnatelné jsou.

Ústecký kraj v tomhle ohledu může nabídnout spousty zajímavých vodopádů. Vysokou koncentraci vodopádů můžeme najít např. v okolí města Ústí nad Labem, je to způsobeno hlubokým údolním zářezem řeky Labe, která si proráží napříč Českým středohořím cestu k Děčínu a do Německa. Labské přítoky z obou stran mají velký spád a na mnoha místech musejí překonávat skalní stupně, jež byly vytvořeny výlevem čedičových láv v dobách sopečné minulosti Českého středohoří.

Většina těchto přítoků jsou pouze bezvýznamné potůčky, kterými po většinu roku protéká jen malé množství vody. Ústecké vodopády proto hučí zpravidla jenom zjara nebo po vydatnějších deštích. Pár vám jich představíme.

Vaňovský vodopád

Nad obcí Vaňov u Ústí nad Labem v severních Čechách se nachází Vaňovský vodopád, nazývaný též Podlešínský. Vaňovský vodopád je jedním z nejvyšších v Českém Středohoří, padá z výšky 12 metrů a po několika stech metrech poměrně strmého koryta se vlévá do Labe. Jedinečnost místa umocňuje impozantní romantický skalní amfiteátr, tvořený čedičovými příkrovy vodopádu.

Nejkratší přístup k vodopádu je od Vaňova, zeleně značená cesta je ale poměrně strmá. Snadnější, ale delší, je pak přístup z centra Ústí nad Labem přes zámeček Větruše. I tady návštěvníky povede zelená turistická značka.

Budovský vodopád

Jedním z dalších vyšších vodopádů v této oblasti je Budovský, který se nachází ve Vlčí rokli. Najdete ho hned za posledními domy severočeské metropole Ústí nad Labem. Jejich bezprostřední okolí překvapí nespoutaností a divokostí. Jedinou vadou na kráse je nedostatek vody, jinak však tento vodopád nemá vůbec žádnou chybu.

Pekelský vodopád

Pekelský vodopád se nachází mezi obcemi Žežice (jižně od obce) a městskou částí Ústí nad Labem – Krásné Březno (severně). Vodopád leží v rokli na Pekelském potoce. Jedná se o jednostupňový, zhruba 7 metrů vysoký vodopád padající přes hranu čedičového podloží uprostřed listnatého lesa. Patří k nejkrásnějším ústeckým vodopádům.

V rozlehlých Krušných horách najdeme také pár obdivovaných vodopádů.

2018 (3).JPGKýšovický vodopád

Svou výškou 25 metrů je Kýšovický vodopád nejvyšším v Krušných horách. Najdete ho na přítoku Prunéřovského potoka u obce Kýšovice v romantickém Prunéřovském údolí na Chomutovsku.

Kýšovický vodopád, známý někdy také jako Kýšický, najdete ve špatně dostupném terénu pravého údolního svahu potoka jižně od osady. Voda tam protéká přes tři kaskády. První z nich je dlouhá přibližně 4 metry a má jen mírný sklon 45 stupňů. U druhé voda protéká téměř kolmo a konečně na třetí kaskádě voda padá z výšky 9 metrů. Dostatek vody má vodopád pouze po velkých deštích nebo při tání sněhu. V zimě vodopády zamrzají a změní se na ty největší ledopády v Krušných horách.

Medvědí vodopád

Medvědí vodopád je na levostranném přítoku říčky Chomutovky v horní části Bezručova údolí v Krušných horách. Vodopád je v úzké skalní soutěsce. Přístup pod vodopády je možný po cestě podél potoka. Vodopády však nejsou z cesty vidět a je třeba přejít několik desítek metrů dlouhý úsek balvanovité sutě, nad kterým je možné nahlédnout do skalní soutěsky s vlastními vodopády. Vodopád je vysoký 5 metrů.

Helenčiny vodopády

Údolí potoka Lužec se nachází vodopád, který byl dříve známý jako Aubachfall bei Neuhaus dnes jako Helenčiny vodopády. Tento vodopád najdeme zhruba 40 m od cyklostezky mezi Svahovou a Sluneční cestou na červené turistické značce. Před dřevěným mostkem (od Svahové) vede k vodopádům lehce vyšlapaná cestička. Dno údolí tu v jednom místě tvoří skalní práh, přes který potok přepadá. Vznikl zde tak čtyřmetrový vodopád, pod nímž jsou ještě další dva nízké stupně.

Mapu s vodopády na území Ústeckého kraje můžete najít zde a bližší informace k některým vodopádům zde.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv autora, Z. Kusková

Zdroje:
https://www.jednoustopouceskem.cz/listing/helenciny-vodopady/
https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/nejkrasnejsi-jarni-vodopady-vodopad-vodopady-krkonose-jeseniky-krusne-hory.A190318_151341_po-cesku_hig


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 06. 2023 13:41