Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > V Klášterci už žáci vědí, jak pozorovat zvířata

V Klášterci už žáci vědí, jak pozorovat zvířata



Vyvěšeno: 20. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 54-2023

IMG20230504102006.jpgV Klášterci už žáci vědí, jak pozorovat zvířata

Dětství je nejdynamičtějším obdobím našeho života.  Vše v dětském těle roste a vyvíjí se. Dítě si buduje první návyky a názory na svět kolem něj. Jak podpořit zdravý vývoj vztahu k přírodě? Pro přirozený vývoj mláďat savců, včetně těch lidských, je podle vědců velice důležitá volná hra. Jenže ta se odehrává především venku, nejlépe někde v divočině, a ne v učebně či u počítače. Ekologické centrum podpořilo kladný vztah kláštereckých žáků k přírodě a doslova je „vytáhlo“ z lavic rovnou do lesa.  

Příroda má blahodárný vliv na psychické i fyzické zdraví, a to platí zejména pro děti. Městský život tomu ale mnohdy moc nenahrává, proto je důležité vytvářet výukové programy na nejrůznější témata týkající se přírody a děti vzdělávat v přírodě nejlépe v té, která je obklopuje. Úkolem nás dospěláků je děti motivovat a ukazovat jim, co vše je možné v přírodě dělat a co zajímavého je zde možné pozorovat – zkrátka ukázat jim, že pobyt v lese není žádná nuda.

IMG20230518094225.jpgEkologické centrum Most za podpory města Klášterec nad Ohří připravilo pro žáky I. stupně základních škol výukový program „Zvířecí detektiv“. Jak už název programu napovídá, úkolem žáků bylo mapovat život zvířat ve městě.

Cílem lektorek byla snaha zvýšit u žáků zájem o volně žijící zvířata v jejich okolí (lese, na louce, ve vodě, parku nebo vzduchu), zkoušet pozorovat svět kolem sebe, pochopit zákonitosti přírody a také to, jak člověk přírodu ovlivňuje.

Lektorky si pro žáky připravily pomůcky, které prožitek venku umocnily a zanechaly v nich pozitivní pocit z pobytu v přírodě. Žáci se seznámily s nejběžnějšími živočichy naší divoké přírody a jejich pobytovými znameními. Zkusili si, jaké to je být obklopeni klidnou přírodou a pozorovat, či se zavřenýma očima poslouchat přírodu kolem.

Realizace výukových programů probíhala vždy v blízkém lesíku nebo parku školy. V terénu si žáci zahráli doslova na detektivy. Zkusili si „proměnu“ v jedno z lesních zvířat a postupně zjišťovali, jak takové zvíře žije, čím se živí, kde bydlí. Došlo i na pantomimu, což byla mnohdy velká legrace. Poté se žáci vydali do otevřeného terénu, kde si sami zkusili hledat pobytové znaky zvířat.

Na konci programu žáci sami zhodnotili, zda je v okolní přírodě jednoduché pro zvířata nalézt potravu a jak my lidé kladně či negativně přírodu ovlivňujeme. Prostřednictvím prožitku tak žáci získali nové poznatky ze života zvířat žijících v jejich okolí a objevili krásy přírody. Terénních výukových programů se zúčastnilo přes 160 žáků ze základních škol v Klášterci nad Ohří.

Ekocentrum děkuje za perfektní spolupráci s vedením i personálem základních škol a městu Klášterec nad Ohří za podporu. Těšíme se, že město Klášterec v budoucnu opět s našimi aktivitami navštívíme.

Terénní programy byly podpořeny městem Klášterec nad Ohří.


Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 06. 2023 13:41