Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Tepličtí žáci už vědí, kam s odpadem

Tepličtí žáci už vědí, kam s odpadem



Vyvěšeno: 7. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 61-2023

IMG20230404091521.jpgTepličtí žáci už vědí, kam s odpadem

Správné třídění a likvidace odpadů je ve školách poměrně probírané téma. Stále však existují děti, které si s touto problematikou neví rady. Špatné návyky v oblasti likvidace odpadů z domácností si často osvojují z domova, kde kopírují chování ostatních členů domácnosti, včetně svých rodičů. Aby měl člověk správné návyky, je nutné je pěstovat už od dětství. Proto naše ekocentrum zavítalo v první polovině roku do řady škol v Teplicích, aby dětem tuto problematiku prostřednictvím výukových programů a exkurzí trochu osvětlilo.

Učit třídit komunální odpad už od nejútlejšího věku se rozhodlo Statutární město Teplice ve spolupráci s Ekologickým centrem Most. Pod vedením zkušených lektorů z mosteckého ekocentra se děti od mateřských školek až po deváté třídy základních škol dozvěděly, jak se odpadem nezavalit, jak ho správně třídit a recyklovat.  

IMG20230620093818.jpgJak probíhaly programy v mateřských školách?

V oblíbeném výukovém programu „O odpadech s nejmenšími“ besedovala lektorka s dětmi o vzniku odpadů a o tom, jak s ním nakládáme. V průběhu diskuze lektorku zajímalo, co vůbec děti ve svém věku ví o odpadech – např. jaké barvy popelnic venku vidí, jaké odpady oni sami nejčastěji vyhazují, zda doma mají jen jeden koš, nebo kdo a kam vůbec samotný odpad vyváží. Nechyběly ani pohybové a kreativní aktivity při které si vyrobily upomínkový předmět z odpadu.

Jak probíhaly programy v základních školách?

V průběhu programů „Odpady a jejich dopady I. a II.“ se děti seznámily se správným tříděním základních druhů odpadu formou diskuze, prezentace i videí. Během výuky si děti také vyzkoušely nejrůznější aktivity, při kterých prověřily své znalosti o odpadech. Zkusily si samy vytřídit odpad, tipnout dobu rozkladu odpadu v přírodě nebo také vymyslet cyklus odpadu. Poté si lektorky s dětmi povídaly, co vše je možné vyrobit z recyklovaných materiálů. Při závěrečné reflexi se lektorky od dětí dozvěděly řadu zajímavých postřehů např. „netřídím, protože jsem pohodlný“, „kontejnery jsou často přeplněné, i když se dá velká část odpadu vytřídit“.

Novinka letošního roku – exkurze na sběrný dvůr nebo čističku odpadních vod

V letošním roce si mohly základní školy mimo výukového programu Odpady a jejich dopady II. vybrat i exkurzi na sběrný dvůr v Teplicích nebo čistírnu odpadních vod v Bystřanech. Zde si děti ucelily informace, jak to s odpadem vypadá v praxi a co vše je potřeba k tomu, aby vyprodukovaný odpad naši planetu úplně nezahltit a neničil jednotlivé složky životního prostředí. Děti byly překvapeny, že z odpadní vody nevzniká voda pitná, co vše není dobré házet do WC nebo umyvadla.

Výukové programy a probíhaly od března do června a zúčastnilo se jich přes 480 dětí z mateřských a základních škol na Teplicku.

Děkujeme tímto za perfektní spolupráci s vedením a personálem mateřských a základních škol v Teplicích. Těšíme se, že je v budoucnu opět s našimi aktivitami navštívíme.

Výukové programy byly finančně podpořeny Statutárním městem Teplice.


Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 4. 07. 2023 8:00