Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak na klíšťata přirozenou cestou?

Jak na klíšťata přirozenou cestou?



Vyvěšeno: 14. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 64-2023

mosquito-repellent-6338397_1280.jpgJak na klíšťata přirozenou cestou?

Aktivita klíšťat je na nejvyšší možné úrovni a je potřeba se před nimi správně a účinně chránit.  Na trhu existuje spousty přípravků proti klíšťatům, ale ne vždy jsou ideální pro naši pokožku. Jak se chránit před klíšťaty už věděly i naše babičky a žádnou speciální přípravky k tomu nepotřebovaly. Klíšťata lze odradit i přírodní cestou pomocí domácích přípravků, které si zvládnete vyrobit sami. Náš článek vám poradí, jak na to.

Klíště je malý ošklivý roztoč, který se zakousne do kůže a saje krev. Dokáže způsobit velké zdravotní problémy člověku, ale i zvířeti. Jejich čas nastává od druhé poloviny března do začátku listopadu. V tomto období je nutné chránit sebe i čtyřnohé kamarády proti hmyzu.

Díky zvýšeným teplotním průměrům v posledních desetiletích se výskyt klíštěte obecného posouvá do vyšších nadmořských výšek, a proto se s ním můžeme setkat i ve horských oblastech až na samé horní hranici lesa.

Jak se klíště chová

  • Má speciální chitinový štít, díky kterému je těžké ho rozmačkat.
  • Na hlavě má speciální tykadla a ta mu pomáhají najít to nejlepší místo na těle hostitele (v záhybech kůže, v podpaždí atd).
  • Dokáže trpělivě čekat hodiny na vrcholku trávy a vyhlížet potenciálního hostitele.
  • Na těle má speciální orgán, který zachytává všechny vjemy a vyhodnocuje všechny pachy a otřesy kolem. Jakmile zavětří příležitost, snaží se pomocí trávy dostat se na tělo hostitele a přisát se.
  • Dokáže čekat a hladovět i celý rok, což je zhruba čtvrtina jeho života. Na těle hostitele pak zůstává zhruba dva týdny.

Prevence především!

Nejdůležitějším krokem k tomu, aby se na nás klíště nepřisálo je prevence. Do přírody vždy s repelentem, nejlépe s dlouhými kalhotami. Po každé návštěvě přírody se nezapomeňte, hlavně na jaře a v létě, pořádně prohlédnout.

Syntetické repelenty jsou před klíšťaty nejrychlejší ochranou, jsou však plné chemie a látek, které na své tělo rozhodně dávat nechcete. Běžné repelenty mají negativní dopad na přírodní prostředí, a navíc celkem často způsobují podráždění očí nebo kůže a různé vyrážky. Jsou vysoce toxické a rozhodně neprospívají ani našemu zdraví. Jako např. DEET. Jedná se o pesticid, tedy chemickou látku, kterou pro její účinky začali používat nejdříve v zemědělství na odpuzování různých druhů škůdců a později pro vojáky v druhé polovině 20. století. Bylo prokázáno, že 23,8 % látky DEET obsažené v repelentu má velmi dobré odpuzující účinky, nicméně někteří odborníci zase varují, že se jedná o silný jed, který může mít negativní vliv na lidský či zvířecí organismus. Časté vystavování tomuto pesticidu může mít za následek narušení centrálního nervového systému.

Přírodní tipy proti klíšťatům

Věděli jste, že některé potraviny v sobě obsahují aromatické látky a silice, které po konzumaci ovlivní vůni kůže a přestanete být pro klíšťata atraktivní? Nespoléhejte však jen na vyšší dávku těchto potravin a vitamínu B, který najdeme např. pivovarské kvasnice, para ořechy, slunečnicová a sezamová semínka, luštěniny, avokádo, borůvky, datle a doplňky stravy. Vždy je nutné posílit účinek i přírodním repelentem.   

Recepty na přírodní repelenty

  • Ocet svařený s rozmarýnem. Nejčastěji používaný domácí recept; 1 litr vody přivedete k varu, odstavíte ze sporáku a přidáte sáček sušeného nebo hrst čerstvého rozmarýnu, pod poklicí necháte vychladnout, a potom přefiltrujete. Pak vlijete lžíci vinného octa a promícháte. Uložíte do lednice v uzavřené láhvi a před procházkou aplikujete z rozprašovače. Podobným způsobem můžete použít levanduli, tymián nebo čajovník.
  • Fenykl. Sáček s kořením promněte mezi prsty a dejte si ho do kapsy kalhot před procházkou; během pobytu v lese občas sáček znovu zpracujte rukama, aby se vůně rozvinula.
  • Tinktura z vratiče obecného. Hrst květů vratiče a tři posekané stroužky česneku přelijte 100 ml lihu a nechte týden louhovat. Pak sceďte, přelijte do rozprašovače a tímto přípravkem si postříkejte nohavice, rukávy a boty při cestě do lesa.
  • Citrusy. Do vařící vody přidejte několik oloupaných a nakrájených citronů, pomerančů, limet nebo grepů, vařte na mírném ohni asi hodinu, poté vyjměte ovoce a skladujte v lednici.
  • Hřebíček. Do skleničky Alpy s obsahem 200 ml naložte 30 ks hřebíčku a nechte louhovat alespoň 24 hodin, dokud roztok nezhnědne, poté nalijte do rozprašovače.
  • Vodka a esenciálního oleje. K výrobě potřebujete 60 ml vodky, 60 ml vody, 10 kapek esenciálního oleje eukalyptus a 30 kapek esenciálního oleje citronela/geránium. Vše smíchejte a přelijte do rozprašovače.
  • Peprmint. Věděli jste, že pokud se mluví o peprmintu, jde o esenciální olej z máty, kterou má většina z nás v oblibě? Na rozdíl od klíšťat. Těm totiž vůbec nevoní. K výrobě účinného repelentu vám postačí 400 ml vody a 25 kapek peprmintového oleje. Do rozprašovače nalijte vodu a přikapejte olej. Před samotnou aplikací vždy důkladně protřepejte.
  • Tea tree olej funguje i proti vším. Stačí dětem před odchodem do školy kápnout za ouško trochu oleje a vši se jim budou vyhýbat. Pro ochranu proti komárům a klíšťatům rozetřete trochu oleje na zápěstí a kotníky, případně další místa, na která tento hmyz rád útočí.

Roztoky aplikujte před pobytem venku, ale vždy pamatujte také na vhodné ošacení a následnou kontrolu pokožky. Aplikaci je vhodné po několika hodinách opakovat především na odhalené části těla. Na oblečení repelent moc nestříkejte některé směsi mohou na textilu zanechat barevnou stopu.

A když už se náhodou klíště přisaje, tak zde máte návod, jak postupovat při vyndání.

Výletům/dovoleným zdar a klíšťatům zmar!


Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.siberica.cz/blog/prirodni-ochrana--nejen--proti-klistatum/
https://info.chmi.cz/bio/mapy.php?type=kliste
https://www.ireceptar.cz/zdravi/klistata-prirodni-repelenty-30000413.html


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 12. 07. 2023 9:27