Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kam s použitým olejem z domácností?

Kam s použitým olejem z domácností?



Vyvěšeno: 26. 8. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 75-2023

oil-1062433_640.jpgKam s použitým olejem z domácností?

Když se řekne olej, tak se všem nejčastěji vybaví olej z pánve či fritéz po smažení řízků či hranolků. Zamysleli jste se ale někdy, kde tento použitý olej končí? Desítky litrů oleje z českých domácností ročně bohužel končí ve výlevkách a toaletách. Jak a kam vytřídit oleje/tuky? Poradíme vám, jak na to.

Smažení na oleji zatím stále zůstává jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy pokrmů. Upotřebené jedlé oleje a tuky bohužel velmi často končí v kanalizacích a následně na čistírnách odpadních vod, kde způsobují rozsáhlé problémy.

Proč není dobré oleje, tuky vylívat do kanalizace?

Ať už hovoříme o dřezu, umyvadle, sprše, vaně či toaletě, všechno nakonec míří do stejného kanalizačního potrubí, a proto je vhodné nezaměřovat se pouze na odpad v kuchyni. Vyhazováním nevhodných látek do odpadu totiž můžete výrazně přispět ke zhoršení kvality vody a mít na svědomí i stižený provoz celé čistírny odpadních vod.

Kanalizace má sloužit především k odvádění odpadních vod, které jsou jen mírně znečištěné v důsledku osobní hygieny, používání toalety, úklidu, mytí nádobí, praní a podobně. Pokud kromě zmiňovaného přidáváte pravidelně i použitý olej ze smažení, zaděláváte si na velký problém.    

Oleje a tuky vylité do kanalizace se totiž rychle ochladí a vytvoří shluky, které ulpívají společně s dalším odpadem na stěnách celého systému – od potrubí až po čističky odpadních vod. Výsledkem pak může být jedna velká a tvrdá hrouda, která dokáže průchod kompletně ucpat.

Jak třídit jedlé tuky a oleje

Aktuální odpadová legislativa ukládá obcím povinnost zajistit celoročně místa pro oddělené soustřeďování jedlých olejů a tuků, nejinak je tomu i v našem městě. Občané města Mostu mají možnost odložení olejů/tuků na sběrný dvůr, který provozují Technické služby města Mostu nebo do speciálních kontejnerů na upotřebené oleje ze smažení a fritování z domácností. V obou případech se jedná o bezplatné uložení tohoto odpadu. V jakých ulicích města Most najdete popelnice na oleje z domácností se můžete podívat zde.

Vychladlý olej nalijte do PET lahve (nikdy ne skleněné!). Až bude lahev plná vyhoďte ji do kontejneru na tuky. Malé množství v pánvi nebo hrnci vytřete papírovou utěrkou a vyhoďte do směsného odpadu.

Jaké oleje/tuky patří mezi kuchyňské?

  • zbytky oleje po smažení,
  • zbytky z fritovacích hrnců,
  • zbytky tuhých tuků (máslo, hera, apod),
  • salátové zálivky či grilovací marinády obsahující olej,
  • olej z nakládaných sýrů, grilovací marinády,
  • olej z konzervovaných potravin.

Co mezi kuchyňské oleje nepatří?

  • technické oleje (motorové, mazací, apod),
  • vazelíny,
  • masážní a kosmetické oleje,
  • olejové barvy a laky (všechny tyto oleje můžete bezplatně odnést do sběrného dvora).

Další možností a poměrně novinkou je možnost odevzdat použitý olej na šesti čerpacích stanicích ORLEN Benzina v Ústeckém kraji, konkrétně ve městech Ústí nad Labem, Teplice, Chomutov, Litvínov a Most. Olej musíte slít ho do speciálních plastových lahví, které vám vydá obsluha stanice, poté budete moci umístit láhev do boxu u čerpací stanice. Přesný postup se dozvíte zde.

Víte, že použité jedlé oleje a tuky se dají recyklovat?

Jedlé oleje a tuky netřídíme jen tak nadarmo, jelikož i ony mohou najít další využití. Olej v PET lahvích z kontejnerů se sveze a vysype se na pás linky. Následuje drcení lahví, aby z nich olej vytekl. Rozdrcené PET lahve se většinou vyčistí a předají k recyklaci. Následují 3 fáze čištění olejů včetně odstřeďování, kdy je olej zbaven zbytkové vody a zbytků potravin, např. strouhanky a masa. Tyto zbytky jsou předávány do bioplynových stanic. Po tomto procesu čištění zbude olej, který je předáván dalším zpracovatelům.

Hlavním odběratelem recyklovaných tuků je petrochemický průmysl. Používají se jako přísada do bionafty nebo jako vstupní surovina při výrobě recyklované nafty či leteckého paliva. Další využití je v kosmetickém průmyslu, gumárenství.

Proč je třídění oleje dobré?

  • Tříděním oleje předejdete nejen havárii odpadního potrubí u vás doma a v celé vaší obci.
  • Předcházíte znečištění a haváriím celé kanalizační sítě, které je nutné nákladně a složitě řešit.
  • Snižujete znečištění odpadních vod, a zabraňujete tak pronikání odpadního oleje do půdy, vody a celého ekosystému.
  • Díky recyklaci použitých olejů redukujete množství CO2 produkovaného do ovzduší.
  • Šetříte přírodní zdroje a snižujete potřebu pěstování řepky a dalších olejnin pro průmyslové účely.
  • Dáváte odpadu šanci být znovu užitečný – vyčištěný a zpracovaný odpadní olej se stává hodnotnou surovinou pro výrobu opravdových biopaliv do automobilů i letadel.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto:pixabay.com
 

Zdroje:

https://www.mesto-most.cz/kam-s-upotrebenymi-oleji-a-tuky-z-domacnosti/d-36794
https://www.samosebou.cz/2019/01/31/trideni-oleju-a-jedlych-tuku-jak-na-to/
https://www.mesto-most.cz/oleje/ds-6268
http://www.homerlive.cz/na-benzine-muzete-odevzdat-upotrebeny-kuchynsky-olej/
https://www.facebook.com/StatutarniMestoMost/posts/4302995786400281/?locale=sw_KE
https://www.trideniodpadu.cz/jedle-tuky-a-oleje
https://www.tridimolej.cz/chci-tridit/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 23. 08. 2023 13:34