Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Nový školní rok začal i pro Patrony

Nový školní rok začal i pro Patrony



Vyvěšeno: 14. 9. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 80-2023

20230913_084634_log.jpgNový školní rok začal i pro Patrony

Jen co nám začal školní rok, Patroni ze 4. ZŠ Most už poznávali místo, které neodmyslitelně patří k čištění našich odpadních vod. Zatímco minulý školní rok zakusili, jaké je to ve městě sázet zeleň, tentokrát namáhali mozkové buňky.  Dne 13. září navštívili čistírnu odpadních vod v Chánově.

Jak řada z nás tuší, voda je velmi cenná komodita a její čištění je pracná záležitost. To vše se dozvěděli Patroni hned v úvodu. Po bezpečnostním školení se vydali přímo do provozu. Podívali se na mechanické a biologické čištění, kalové hospodářství a bioplynovou stanici. Dozvěděli se, jak se pracovníci ČOV musí starat o zdraví baktérií, aby jim pomáhaly s rozkladnými procesy a jakými kroky čištění musí voda projít, než je vypuštěna zpět do řeky Bíliny. 

Během exkurze padlo na pracovnici SVS z úst žáků mnoho zajímavých dotazů: „Jak je možné, že se potkan dostane sifonem do domácnosti? Kam zmizely všechny výkaly? Proč se nesmí vyhazovat jídlo do toalety? Dá se zjistit, když někdo vyhodí drogy do kanalizace?“ A mnoho dalších. Na všechny otázky dostali odpovědi a mnohdy je opravdu překvapily.

Pro Patrony bylo také překvapením, jaká je spotřeba vody ve světě. Největší spotřebitelé vody jsou obyvatelé Velké Británie (průměrná spotřeba jednoho obyvatele je 350 litrů/den). Oproti tomu jeden obyvatel České republiky spotřebuje průměrně 90 litrů/den.

Věříme, že Patroni načerpali spoustu nových vědomostí a budou je šířit dál tak, aby se voda zbytečně neznečišťovala a neplýtvalo se jí.

Děkujeme pracovníkům SVS, kteří se Patronům věnovali po celou dobu prohlídek.

Sledujte nás na www.mostkprirode.cz a https://www.instagram.com/ekocentrummost/

Projekt je realizován pod záštitou primátora města Mostu a současně podpořen Statutárním městem Most a společností ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 09. 2023 13:50