Lokální potraviny jsou mantrou všech, kdo se zajímají o kvalitní a dobré jídlo. Nákupem od lokálních producentů podporujete ekonomiku regionu, ve kterém žijete a pomáháte zachovat jeho přírodní bohatství. Cena by neměla být jediné, co rozhoduje o našem nákupu, i když je to někdy těžké.
Jíst lokálně/místně znamená užívat si lokálně vypěstovaných produktů a dalších potravin od farmářů a výrobců ve vaší komunitě (ve vašem okolí). Z konzumace místních potravin vychází několik výhod, včetně přínosů environmentálních, ekonomických, sociálních a zdravotních.
Výhody lokálních produktů:
Plodiny pocházející z vašeho regionu jsou sklízeny v nejlepší zralosti a obvykle se prodají do 24 hodin od sklizně. Dovozové potraviny naopak musejí být přepravovány v kamionech či letadlech a později uskladňovány ve velkoskladech. Např. banány se vozí z Martiniku, Kostariky, Ekvádoru, Kolumbie či z Pobřeží slonoviny. Přeprava z Jižní Ameriky trvá zhruba tři týdny. Ovoce jako banány a ananasy mají různé stupně zralosti, takže se do Evropy importují většinou zelené, nezralé. Banány pak u nás dozrávají, a ještě asi týden trvá, než se objeví na prodejních pultech.
Čím kratší je doba, během níž se potraviny dostanou z farmy na váš stůl, tím menší je pravděpodobnost, že ztratí na čerstvosti.
I přes veškeré problémy, které jsou spojované s bezpečností potravin, vždycky pocítíme jistotu, můžeme-li se na trhu podívat farmářovi do očí nebo se projít kolem polí, kde byly potraviny vypěstovány. Rodinné farmy a zemědělci z vašeho regionu nezůstávají v anonymitě a berou odpovědnost k zákazníkovi vážně.
Výkupní ceny, které zemědělec za své produkty dostává ve velkoobchodě, jsou obvykle velmi nízké – někdy dokonce pouze pokrývají náklady.
Nakupujete-li přímo od zemědělce, podílíte se na tradičním propojení mezi strávníkem a pěstitelem a podporujete tak místní obchod. Seznámení s lidmi, kteří pro vás potraviny pěstují, vám pomáhá lépe poznat místo, kde žijete.
Zemědělci jsou mistry ve využívání pěstitelských metod šetrných k životnímu prostředí. Farmy obklopují pole, louky, lesy, potoky a rybníky, to vše poskytuje dobré životní podmínky pro divoká zvířata. Dopravování potravin na dlouhé vzdálenosti naopak zvyšuje znečištění ovzduší.
Zakoupením produktů od místních zemědělců pomáháte udržovat sílu a charakter vašeho regionu a místa pro vaše děti a vnoučata.
Pro průmyslové zemědělství jsou důležité vlastnosti plodin jako: schopnost dozrát najednou, odolnost vůči sklízecím a balícím metodám a dlouhodobému skladování v regálech. To je důvod, proč se ve velkovýrobě používá pouze omezený počet druhů plodin. Je to také důvod, proč se naše plodiny stávají náchylnější k nemocem a nepřízni počasí. Naproti tomu farmy často pěstují různé druhy a odrůdy plodin, aby zajistily delší sezonu, lepší ochranu proti nepřízni počasí a tu nejlepší chuť.
“Nevýhody” lokálních produktů
ZNAČKA Regionální potravina
Za regionální potravinu je považován produkt (potravinářský nebo zemědělský výrobek) určený ke konzumaci konečnému spotřebiteli, který je vyroben v příslušném regionu a pochází zejména z tuzemských surovin.
O značku Regionální potravina mohou soutěžit producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýše 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku Regionální potravina zdarma po dobu čtyř let. Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy.
Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.
Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí. Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny. Více informací se dozvíte zde: https://www.regionalnipotravina.cz/.
Odborná komise soutěže Regionální potravina 2023 ocenila celkem 9 potravin v Ústeckém kraji, které mají výjimečnou kvalitu a výbornou chuť. Cílem projektu je ocenit regionální potraviny a zároveň podpořit malé a střední producenty z regionů.
Najdi si svého farmáře
Nakupujte potraviny od našich zemědělců, ať už přímo ze dvora, na trzích, formou bedýnek, skupin komunitou podporovaného zemědělství, nebo ve farmářských obchodech.
Zde máte několik stránek, kde si je můžete najít/objednat lokální potraviny v rámci vašeho bydliště:
Hodně lidí už pochopilo, že co se vypěstuje v ČR je nejlepší a hlavně čerstvé, proto chodí k farmářům. Jak na zeleninu, ovoce, tak na maso či mléko.
Potraviny, které jsou lokální vám zaručí kvalitu a výbornou chuť. Navíc tím, že si kupujeme místní potraviny přispějeme ke zlepšení životního prostředí, podpoříme domácí produkci, rozvoj venkova a zlepšení potravinářské soběstačnosti naší země.
Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Zdroje:
https://www.regionalnipotravina.cz/
https://aktin.cz/lokalni-potraviny-jsou-skutecne-chutnejsi-zdravejsi-a-udrzitelne
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6:30 - 14:30