Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Topná sezona začala

Topná sezona začala



Vyvěšeno: 20. 10. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 89-2023

smoke-238259_640.jpgTopná sezona začala

Podzim začíná zářit barvami, ranní teploty se dostávají pomalu k bodu mrazu a z komínů se začíná kouřit čím dál více. Hustý, tmavý a štiplavý dým valící se z rodinných domů nevěstí nic dobrého. Bojíme se velkých továren, ale daleko horší je pálení odpadů doma. Topná sezona začíná, komodity na vytápění se zdražují. Lidé hledají způsoby, kde a jak ušetřit, aby jejich domovy byly útulné a teplé. Víte, co do kamen nebo krbu patří, aniž byste dostali pokutu za znečišťování ovzduší?

Průměrné denní teploty jsou sice stále kolem 10 °C, teploty přes noc a v ranních hodinách se ale dostávají k bodu mrazu. Teplárny na severu Čech začaly topnou sezonu. Topná sezona začala také pro rodiny žijících bez centrálního vytápění. Někteří lidé používají plynové kotle, někteří elektrické přímotopy a někteří lidé si zatopí v krbu nebo kamnech. Vytápění rodinných domů kamny nebo krby poznáme podle dýmu a bohužel někdy i podle zápachu.

Vytápění tuhými palivy je u nás stále rozšířenější variantou vytápění rodinného domu. V domácích kotelnách, kamnech a krbech je snadné spálit v podstatě cokoliv, nicméně možnost pálit odpad neznamená, že to je v pořádku. Domácí kotle na takové spalování nejsou konstruovány. Leckde na venkově je čistota ovzduší v zimě stejná nebo dokonce i horší než v průmyslových oblastech. Své jednání si lidé ani nemusí uvědomit. Hodí do kotle barevné letáky nebo kus starého nábytku (myslí si, že je to v podstatě papír nebo dřevo) a přitom ohrožují zdraví nejen své, ale i svých sousedů.

Zákaz starých kotlů

Zákon o ochraně ovzduší jednoznačně přispívá k ochraně našeho zdraví. Majitelé kotlů na uhlí, kotlů vyrobených do roku 2000 a kotlů 1. a 2. emisní třídy musí vyměnit staré kotle na tuhá paliva za moderní zdroj tepla. Od 1. 9. 2024 bude zakázáno provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, které nesplňují minimálně 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5. Zákaz vyplývá ze zákona 201/2012 o ochraně ovzduší, paragrafu 17. Od 1. 9. 2022 platí tento zákaz pro zdroje umístěné v ostatních objektech než k bydlení.

Černý dým mohou lidé hlásit úřadům

Štiplavý a černý dým, který se line z komínů nevěstí nic dobrého. Nejenže nás nutí ke kašli, ale je i zdraví nebezpečný. Z komína vychází hustý dým plný jemného prachu, který se usazuje v plicích a může být karcinogenní. Takový kouř mohou lidé ohlásit na úřadech. Na základě jejich podnětu mohou obce/města majitele zkontrolovat, čím a jak topí. Kontrola se provádí venku a zjišťuje se podle barvy kouře, která se poměřuje s Ringelmannovou stupnicí. Nemusí tedy vstupovat přímo do domácností.

Z komínů nejde jen dým ale i spaliny, kterými se komín ucpává. Nevyčištěný komín plný sazí nejen že více kouří, ale také v něm mohou usazeniny lehce vzplát. Tomu, kdo vyhoří a komín nečistil, pojišťovny žádnou škodu neuhradí, nemluvě o možné pokutě, která hrozí od hasičů, často se může vyšplhat až na 25 tisíc korun.

Čím nejlépe topit

Vhodně zvolené topivo do kamen a krbů je podstatné pro šetrné, správné a ekologické vytápění. Dřevo je relativně levné, ekologické a krásně voní. Hoří-li v kotli dřevo, je dým, který vychází z komína, světlý a je ho málo. Dřevo ale musí být suché. Polovina dřeva je voda. Kdo topí mokrým dřevem, ten přiloží do kamen s kilogramem dřeva také půl litru vody. Na vytápění jsou vhodné i dřevěné brikety. Dřevěné brikety jsou plnohodnotnou náhradu palivového dřeva. Při jejich spalování vzniká jen malé množství kouře. Jedna tuna briket nahradí tři metry dřeva. Také nemusíte tak často briketami přikládat. Díky vyšší výhřevnosti hoří až dvakrát déle než dřevo. V kamnech a krbech lze topit také dřevěnými peletami. Toto perspektivní palivo přírodního původu s vysokou výhřevností, nízkým obsahem popelovin, nízkým obsahem vody, a i nízkými nároky na skladovací prostory je stále populárnější.

Kam s tím, co nepatří do kamen?

Většinou lidé přiloží do kotle odpad, třeba plasty nebo kus koberce. Nejvíce jedovatých látek vzniká při pálení plastů a tetrapaků, které by měly správně skončit ve žlutých kontejnerech. Chemicky ošetřené dřevo, natřená prkna, starý nábytek patří na sběrný dvůr. Celobarevné letáky a časopisy obsahují v tiskařských barvách velké množství těžkých kovů, které se při spalování uvolňují. Papír patří do modrých kontejnerů nebo do sběru starého papíru, Pneumatiky můžete také odevzdat do sběrného dvora nebo do pneuservisu na základě zpětného odběru. Tráva, listí a zbytky syrových potravin patří na kompost nebo do kontejnerů na biologický odpad. Zbytky léků můžete odevzdat bezplatně v lékárně k likvidaci.

Pokud budeme topit při vytápění domácností dřevem, budou naše města bez zbytečného dalšího štiplavého kouře. Naučte se dávat odpad tam, kam patří a bude se nám lépe dýchat.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

PŘEHLEDNĚ: Kdy začíná a končí topná sezona | e15.cz
Co spalovat v kamnech | Chatař Chalupář (chatar-chalupar.cz)
Loni dostaly úřady přes šest set stížností na špinavý vzduch z domácích kotlů — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)Ohřívat vodu plynem, nebo elektřinou? | | Kalkulátor.cz (kalkulator.cz)
V Mostě a Litvínově začala topná sezóna. Teplárna v Komořanech začala vytápět domácnosti | Sever (rozhlas.cz)
Co rozhodně nepatří do kamen | Prima nápady (primanapady.cz)
https://jakspravnetopit.cz/zakaz-starych-kotlu/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 10. 2023 11:50