Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Patroni z 18. ZŠ už vědí, co máme ve městě za ptactvo

Patroni z 18. ZŠ už vědí, co máme ve městě za ptactvo



Vyvěšeno: 30. 11. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 98-2023

20231130_103333 s log.jpgPatroni z 18. ZŠ už vědí, co máme ve městě za ptactvo

Ptáci jsou všude kolem nás, ale většina z nás si jich bohužel nevšímá. Seznámit žáky s těmi nejčastějšími druhy, které mohou ve městě potkat, a zároveň předat myšlenku, aby nepodceňovali jejich důležitost v přírodě se snaží naše ekocentrum i prostřednictvím projektu MOST k přírodě. Patroni z 18. ZŠ, v rámci našeho projektu, sestavili originální krmítko a dozvěděli se od ornitologa, jak správně v zimní období ptáčky přikrmovat.

V zimě bývají noci dost nepříjemné, jsou dlouhé a teploty často klesají pod bod mrazu. Pro živočichy je to opravdová výzva a různé druhy ptáků mají různé strategie, jak zimní mrazivé noci přežít. Když naši ptačí sousedé neseženou dost potravy, nebudou mít dost energie na zahřátí. Jídlo znamená teplo, takže potrava je pro ně prioritou.

20231130_103419 s log.jpgToto si uvědomují i Patroni z 18. ZŠ a rozhodli se ptákům během zimního období pomoci a sestrojit jim krmítko. Dne 30. listopadu 2023 jej šli, společně s ekocentrem a zkušeným ornitologem z Oblastního muzea a galerie v Mostě, Ing. Jaroslavem Bažantem, instalovat na svůj pozemek. Od ornitologa se dozvěděli, kdy a čím nejlépe ptáky přikrmovat, jak v zimě ptáci migrují, jak o krmítko starat atd. Od ekocentra dostali krmení pro ptáčky (slunečnicová semínka a lojové koule). Poté vyrazili na ornitologickou vycházku do rekreačního areálu Benedikt. Každý Patron obdržel pozorovatelský list a kapesní atlas ptáků, aby mohl v terénu ptáčky určit. Během procházky se podařilo určit cca 15 druhů ptáků.

Patroni si z tohoto dne odnesli mnoho nových a zajímavých informací, které jistě využijí a my doufáme, že jim ptáci už nebudou lhostejní a v zimě nezapomenout pravidelně doplňovat nové krmítko.

Těšíme se se všemi Patrony opět na viděnou v novém roce, už teď můžeme prozradit, že pro ně chystáme mnoho zajímavých aktivit, při kterých budou objevovat další části životního prostředí u nás ve městě.

Sledujte nás na www.mostkprirode.cz a https://www.instagram.com/ekocentrummost/

Projekt je realizován pod záštitou primátora města Mostu a současně podpořen Statutárním městem Most a společností ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.

  • PS: Nezapomeňte, že…V lednu bude opět probíhat pod hlavičkou České společnosti ornitologické (ČSO), jejíž je ekocentrum členem, každoroční sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Program nazvaný Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí, tak se zapojte.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 6. 12. 2023 13:26