Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak vybrat vánoční stromek ekologicky a kde ho koupit?

Jak vybrat vánoční stromek ekologicky a kde ho koupit?



Vyvěšeno: 19. 12. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 105-2023

christmas-4695973_1280.jpgJak vybrat vánoční stromek ekologicky a kde ho koupit?

Bez vánočního stromečku nejsou Vánoce, na tom se shodneme. Živé stromečky, často postříkané pesticidy a chemickými hnojivy pro zrychlení růstu, nejsou k životnímu prostředí moc přátelské. Místo řezaného můžeme pořídit umělý, který nám vydrží i několik let. Ten se vyrábí z PVC a často k nám putuje až z daleké Asie, navíc je velmi obtížně recyklovatelný. Nabízí se tedy jít proti tradici a stromek nekupovat žádný… Nezoufejte, i stromek se dá pořídit ekologicky! V našem článku se dozvíte jak ho vybrat a kde pořídit.

Plastový stromek

  • velmi praktický, neopadává
  • když se pořizovací cena rozpočítá do let, kdy je využíván, jedná se o poměrně levnou variantu
  • můžete ho mít uskladněný doma
  • odpadá každoroční problém s jeho nákupem a transportem

Výčet plusů umělohmotného stromku zní sice velmi příjemně, vše však není úplně tak růžové, jak se zdá. V první řadě plastový stromek postrádá atmosféru a nevoní. V druhé řadě je to stále kus plastového materiálu, což je možná ten větší problém. Podle holandského časopisu Consumentengids se při výrobě umělých stromků spotřebuje přibližně stejné množství vody, ale pětkrát více energie než při vypěstování stromku ve speciálních plantážích.

Plast, ze kterého se vyrábějí, může navíc obsahovat i těžké kovy. Dalším problémem je recyklace takových stromů. Ač je sice strom složený z plastu, nelze recyklovat. Končí ve spalovnách, případně na skládkách. I když jsou z větší části vyrobeny z méně škodlivého polyetylenu, jehličí je z PVC, při jehož spalování unikají do ovzduší jedovaté dioxiny.

Samozřejmě pokud už umělý stromeček máte, nejlépe uděláte, když si ho necháte, nebo ho pošlete dál někomu, kdo ho ocení.

Živý stromek

  • každý z nich je originální
  • voní a přináší autentický vzhled
  • snadno se recykluje

Ačkoliv je zde uvedeno méně plusů a pod stromkem musíme zametat, jelikož opadává, správným výběrem se tento stromek stává nejvhodnější variantou.

Živé stromky se pěstují na plantážích. Stromečky na plantážích se dožívají maximálně 15 let. Nejprve jsou pěstovány ve školce, pak cca 2 roky ve výsadbě a teprve potom se dostanou na plantáže. Zde zůstávají podle druhu stromku okolo deseti let. Borovice černá se dostane k zákazníkovi přibližně po devíti letech, smrk ztepilý po deseti a jedle kavkazská je ideální pro nákup ve věku deseti až patnácti let. Musíme si však uvědomit, že jehličnaté stromy se zpravidla dožívají větší řadu let a že tyto plantáže vznikají jen z důvodu, že je po vánočních stromcích poptávka.

Nejvíce plantáží najdete na severu Evropy, ale pokud chcete zelenější volbu, nemusíte nikam daleko, i v Česku máme svoje plantáže. Český stromeček je stejně hezký a má mnohem menší ekologickou stopu. Pokud se pro řezaný vánoční stromek rozhodnete, hledejte především certifikát FSC (značka pro šetrné lesní hospodaření). Je zárukou toho, že mají stromky legální původ a nebyly například získané během tzv. výchovné prořezávky. Kde takové stromky zakoupit se dozvíte zde.

Živý stromek v květináči

Pokud žijete v domě se zahradou a máte možnost pořídit si stromeček v květináči. Je to snad jedna z nejlepších variant. Dnes už jsou k dostání nejrůznější výšky, takže si přijde na své každý. Jen je potřeba dobře vybírat a nepodcenit péči.

Jak se starat o živí stromek v květináči?

  • Před svátky se snažte mít jedličku co nejdéle mimo vytopený byt (na zahrádce, na balkoně), její cesta do tepla musí být pozvolná.
  • 1–2 dny před Štědrým dnem přesuňte jedličku do mírně temperovaného prostředí (chodba, garáž). V pokoji snižte teplotu pod 20 °C a stromek sem přeneste.
  • Důležitá je vzdušná vlhkost, mlžte jedličku vodou z rozprašovače nejlépe několikrát za den.
  • Pravidelně jedličku zalévejte, zemina musí být stále vlhká.
  • Hned po svátcích vraťte jedličku na chladné místo, ale opět postupně, aby ji nezasáhl teplotní šok.
  • Při velkých mrazech ji raději zabalte do papíru či igelitu.

Co se stromkem po svátcích?

  • Jedličku, která s vámi a s vaší rodinou sdílela nejkrásnější svátky v roce, si můžete vysadit na zahradě.
  • Také ji můžete i s kontejnerem pouze zahrnout do půdy v záhonu a příští rok z ní zase udělat krásný vánoční stromeček.

Koupit nebo si stromek půjčit?

Jaroslav Levý provozuje už více než dvacet let jedinou plantáž s vánočními stromky v Ústeckém kraji. Vyberou si tu i ti, kteří mají rádi vyšší stromy. Na ploše zhruba tři hektary jich rostou téměř tři tisícovky – čtyři druhy jedlí, dva druhy smrků a dva druhy borovice.

Ročně se v naší republice prodá přes milion stromků. Ty se po Vánocích stávají odpadem, který se obtížně likviduje. Takže i kdyby se jen jedno procento stromků stalo sazenicí – bylo by ročně vysazeno 10 tisíc stromků. Zkusme letos o Vánocích myslet nejen na své blízké, ale i na planetu a pořiďme si i vánoční stromky s rozmyslem.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.houseland.cz/blog/vanocni-stromecek-pruvodce-vyberem-peci-a-ekologickou-likvidaci
https://www.komunalniekologie.cz/info/jak-vybrat-vanocni-stromecek-ktery-ma-nejmensi-dopad-na-zivotni-prostredi-
https://www.ekovanoce.cz/jak-si-vybrat-stromek-setrne-eticky/
https://blog.econea.cz/zivy-nebo-umely-vanocni-stromek/
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jaky-vybrat-vanocni-stromek-a-jak-o-nej-pecovat-aby-vydrzel


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 12. 2023 7:14