Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Ochranné roušky a rukavice jako nová ekologická zátěž

Ochranné roušky a rukavice jako nová ekologická zátěž



Vyvěšeno: 22. 5. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 14-2020

rouska.jpgOchranné roušky a rukavice jako nová ekologická zátěž

Po celém světě, včetně České republiky, se v posledních týdnech objevuje nepořádek, který je spojený s koronavirem. Tím jsou odhozené použité roušky, gumové rukavice a jiné ochranné prostředky. Většina z nás si již zvykla na nutnost nosit roušku, jakmile opouštíme své bydliště, přeci jen nám v této době chrání naše zdraví. Jejich význam je jistě ochranný, avšak roušky mohou být také chápány jako infekční odpad. Bohužel si zákon s takovou věcí, jako je podomácku ušitá rouška neumí poradit a mnoho roušek končí pohozených v přírodě. Kam tedy s nimi?

Podle průzkumů veřejného mínění agentury STEM/MARK se celkem 96 % Čechů snaží chránit životní prostředí. Jedním z nejoblíbenějších způsobů je zodpovědné nakládání s odpady. Co se týče třídění odpadů, patří Češi mezi přeborníky. Odpad třídí 91 % Čechů a celkem 78 % dotázaných, se snaží šetřit vodou a energiemi. Jak je tedy možné, že se nespočet kusů ochranných prostředků, ať už se jedná o roušky nebo rukavice, povalují po ulicích měst, plážích a po lesích?

Odhozené masky, roušky, respirátory, rukavice a mnoho dalších ochranných prostředků se povalují v přírodě, a tím představují významnou zátěž pro životní prostředí. Příval použitých roušek se již v polovině března ukázal jako nový problém např. na hongkongských pláží, kde na sto metrech pláže bylo nalezeno za 90 minut přes sedmdesát vyhozených roušek (https://www.youtube.com/watch?v=ckvaADyUyz8&feature=emb_title ).

Také Pražské technické služby upozorňují na vysoký výskyt vyhozených ochranných pomůcek v ulicích, u supermarketů nebo v parcích, kam nespočet rodin vyráží sportovat či na výlet (např. Prokopské údolí) (https://www.facebook.com/trashheropraha/posts/2679152655689071?__tn__=-R). V Českém ráji, tolik oblíbené destinaci českých turistů, se denně nasbírá přibližně osm pytlů odpadu.

V lesích v Ústeckém kraji prozatím není nárůst odpadu znatelný, ani vyšší koncentrace turistů v období nouzového stavu se neprojevila. Na Mostecku, při běžné procházce např. vrchem Ressl, je patrné, že se množství odpadu zvýšilo. Zástupci místní lesní správy, ale uvádějí, že se nejedná o mimořádný stav. Jde o množství odpadu, jako při běžné houbařské sezoně. Co se týče ochranných pomůcek, ty se v lesích Ústeckého kraje nacházejí velmi sporadicky, spíše jde běžné odpadky, jako obaly od sušenek, kelímky od jogurtů apod.

Velkým problémem je také pestrost a rozmanitost ochranných prostředků, které se v přírodě normálně nevyskytují, proto mohou lákat nejen mořské živočichy a ptáky, ale také ty ve městech a lesích. Roušky pak honí vítr, zachytávají se o větve stromů a povalují se na dětských hřištích. Pokud si je zvěř a ptáci splete s potravou mohou způsobit vážná zranění či usmrcení. Následně v podobě mikroplastů se pak mohou použité pomůcky dostat zpět k lidem, např. v podobě velmi oblíbených mořských plodů.

Jak správně ochranné pomůcky vyhodit?
Jednotlivé jednorázové roušky se musí po použití zabalit do nejlépe dvou igelitových (nebo mikrotenového) sáčků a vyhodit do komunálního (směsného) odpadu. Roušky by se neměli doma jen tak povalovat, vždy by měli mít své místo. Po vložení do igelitových pytlíků je vhodné si vydesinfikovat ruce, ale také plochu, kde se tato činnost odehrávala. V případě, že využíváte textilní roušky či šátky, které nechcete vyhazovat, pravidelně je perte na vysoké teploty s přidáním kapky desinfekce. Následně je vhodné roušky přežehlit. Pokud jste si ušili či vlastníte roušku z biomateriálu, rozhodně ji nevhazujte na kompost ani do kontejnerů určených na bioodpad.

Likvidace těchto ochranných prostředků vyžaduje zvýšenou opatrnost. V žádném případě by se ochranné pomůcky neměly dostat do přírody, jako volně odhozený odpad. Nejen, že by se z nich mohl virus šířit dál, což představuje potencionální riziko pro veřejnost, a zejména pro všechny pracovníky komunálních a úklidových společností. Navíc je většina prostředků vyrobena z polypropylenu a dalších plastů, které se v přírodě velmi dlouho a pomalu rozkládají. Lidé by se měli držet pravidla "Co si do přírody donesu, to si také odnesu".

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto:pixabay.com

Zdroje:
http://www.enviweb.cz/116178
http://www.enviweb.cz/116179
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/plaze-v-hongkongu-znecistuji-odhozene-rousky
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rousky-koronavirus-odpad-zivotni-prostredi-zvirata-riziko-plasty-gumove-rukavice.A200421_101025_zahranicni_kha
https://www.denik.cz/regiony/rousky-rukavice-odpad-covid-praha-nesvar-plasty-koronavirus-ekologie-hongkong.html
http://www.silvarium.cz/zpravy-z-oboru-lesnictvi-a-drevarstvi/lesy-jsou-plne-odhozenych-rousek-blesk
https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/rousky-zacinaji-znecistovat-vodu
https://www.cenia.cz/2020/03/24/co-s-pouzitymi-rouskami-a-ochrannymi-pomuckami-v-domacnosti/
https://www.trideniodpadu.cz/post/jak-likvidovat-rou%C5%A1ky
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-s-pouzitymi-jednorazovymi-rouskami-a-ochrannymi-prostredky
https://www.samosebou.cz/2020/03/25/svet-bojuje-s-koronavirem-oceany-s-rouskami-kam-je-vyhodit/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 19. 01. 2021 8:57