Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Tiny house – svobodné a ekologické bydlení

Tiny house – svobodné a ekologické bydlení



Vyvěšeno: 5. 1. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 02-2024

104CA337-F2D3-4463-972B-53A32AB33AF6.JPGTiny house – svobodné a ekologické bydlení

Vlastní bydlení je v dnešní době skoro nedosažitelné. Stále více lidí zvažuje alternativní způsoby bydlení a touží po úniku do přírody. Jedním z řešení může být úsporné bydlení v domku zvaným Tiny house. Co jsou tyto domky zač? Z jakého materiálu jsou vyrobeny, a je opravdu tak úsporný?

Co je to Tiny house?

Pod tímto názvem si můžeme představit domek, který je postavený na velmi malém prostoru. Najdeme v něm zpravidla jednu místnost, ve které je však využit každý centimetr. Místnost spojuje funkci kuchyně, spacího koutu, samostatné koupelny a dle velikosti i funkci malého pokoje. I když je možná nepředstavitelné mít veškeré vybavení v jedné místnosti, Tiny house je zařízený tak, aby nebyla omezena kvalita života.

Jaký materiál se pro výstavbu používá?

Samotná konstrukce domku je ze dřeva. Najdeme zde také izolaci, která má kromě termických vlastností i výborné akustické odhlučnění. Izolace lze vybrat z několika materiálů. Známé jsou třeba od značky Isover vyráběné z čedičové nebo skelné vlny. Aby byl domek opravdu ekologický, dá se sáhnout po izolaci lněné (NATURIZOL) nebo po izolaci z vláken zbytků džínoviny a svetrů Métisse. Staré vyřazené oblečení se rozvlákní a zpracuje na vysoce kvalitní izolační výrobek. Skládá se z 90 % z recyklovaných bavlněných vláken. Přeměna je poměrně nízkoenergetický proces, což ji činí ještě šetrnější k životnímu prostředí. Bavlněná vlákna jsou poté upravena tak, aby byla nehořlavá a odolná proti hmyzu, škůdcům a plísním. Poté se v pecích spojí s dalšími vlákny, aby se materiál stabilizoval, a teprve pak se rozřeže na pláty. Při tomto procesu se na jeden metr čtvereční izolace o tloušťce 100 mm spotřebují přibližně 3 páry džín. V České republice je však hůř dostupná.

Obklad domku je opět ze dřeva, což dodá celé stavbě nádech vysokohorské roubenky.

Prostor může být také vytápěn, a to hned několika způsoby. Mohou se zvolit kamna nebo třeba klimatizace, která v létě ochladí a v zimě zahřeje. Když pak také zvolíte variantu se solárními panely na střeše Tiny house, můžete se stát částečně energeticky nezávislými. Jak fungují ostatní zařízení v Tiny house (sociální zařízení atd.) se dozvíte zde.

Jak je to se stavebním povolením?

Pokud jste již vlastnící nějakého hezkého pozemku, máte na půl vyhráno. S legislativní stránkou je to pak těžší. Současný stavební zákon v České republice totiž nezná definici pojmu "Tiny house". Tím se pak různí i interpretace v různých krajích, co tato drobná obydlí skutečně představují. V jednom kraji můžete narazit na úředníky, kteří proces povolování vidí bez problémů, zatímco v jiném kraji může být situace složitější. 

Výrobek plnící funkci stavby

Mnoho úředníků považuje Tiny houses za "výrobek plnící funkci stavby". Pokud je Tiny house klasifikován tímto způsobem, nemusíte se obávat stejných regulačních požadavků jako u tradičního stavení. Je však nutné získat územní souhlas, tedy zjistit, zda váš pozemek spadá dle územního plánu do zastavěného území. Tento přístup je často vnímán jako jednodušší, protože nevyžaduje složité projekty a nepodléhá ani kolaudaci. Dejte si však pozor, aby váš pozemek byl zahrnut v územním plánu. 

Pozor si musíme dát i v případě, že váš pozemek stojí ve zvláště chráněném území. To totiž může vyžadovat zvláštní povolení. Je důležité konzultovat vše s místními orgány, jaká jsou konkrétní omezení pro tyto chráněné oblasti. 

Kolik takový domek stojí?

Záleží pochopitelně na mnoha faktorech. Na velikosti, materiálech, izolaci i výbavě.  Pokud se rozhodnete stavět sami, počítejte s tím, že za materiál na hrubou stavbu (podvozek, konstrukce, izolace, okna, střecha) utratíte  600-800tis. Pokud zvolíte hotový výrobek, cena se vyšplhá za plně vybavený Tiny house až ke dvěma milionům.

Dům na kolech

Tiny house má výhodu, že je stavěn na podvozku. Abychom ho ale mohli někam převézt, musíme se vejít do parametrů šířky 2,55 m, výšky 4 m a celkové délky 12 m. Zároveň ale nesmíme přesáhnout hmotnost přívěsu 3 500 kg. Pokud vlastníme oprávnění skupiny B, tak hmotnost soupravy nesmí přesáhnout 4 250 kg a u skupiny B+E je to 7 000 kg. Podvozek musí být samozřejmě homologovaný s platnou SPZ. Někdy je ale opravdu těžké splnit tyto limity. V tomto případě můžeme zvolit stavbu takového domku, který má odnímatelnou střechu.

Mně osobně způsob takového bydlení naprosto nadchnul. Vymanit se z okovů hypoték a vlastnit kousek přírody se svým vlastním ekologickým domem je možná sen mnohých z nás. Jak jste se mohli dozvědět v našem článku, tento sen není až tak nedosažitelný.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.provleky.cz/aktuality/_zobraz=fenomen-bydleni-tiny-house--a-co-teprve-mobilni
https://tiny-house.cz/
https://tinyhome.cz/
https://www.truhlarstvirillich.cz/tinyhouse-sedlak/
https://zpravy.ckait.cz/vydani/2023-03/vecna-novela-noveho-stavebniho-zakona-vysla-ve-sbirce-zakonu/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 4. 01. 2024 12:32