Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Lounské mateřské školy putovaly s kapičkou

Lounské mateřské školy putovaly s kapičkou



Vyvěšeno: 19. 1. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 05-2024

IMG-20231103-WA0003.jpgLounské mateřské školy putovaly s kapičkou

Uvědomujeme si, na co všechno potřebujeme vodu a co bychom bez ní ztratili? Zastavíme se někdy s vděčností, že máme co pít a čím umýt nádobí? S největší pravděpodobností spíše ne. Nejen o těchto otázkách diskutovaly s dětmi naše lektorky během environmentálních programů, které probíhaly na lounských mateřských školách.

S vodou se setkáváme každý den a bohužel ji často bereme jako samozřejmost. Mnohdy si opravdu neuvědomujeme její význam pro život. Je nezbytná pro nás lidi, neobejdou se bez ní ani živočichové a v žádném případě ani rostliny. Především je třeba si také uvědomit, že voda už není neomezenou surovinou, ale že s ní musíme šetřit. Z tohoto důvodu se voda stala ústředním tématem výukových programů „Putování s kapičkou“, které jsme realizovali v lounských mateřských školách.

Celkem dvanácti výukových programů se zúčastnilo 224 dětí z deseti mateřských škol.

Výukový program „Putování s kapičkou“ umožnil dětem nahlédnout do vodní říše. Příběhu vodní kapičky ukázal dětem nekonečný koloběh vody. Na chvíli se staly kapičkami vody, namalovaly si, jak se kapička cítí, zkusily si být se všemi kapkami v mraku, slétnout na zem v podobě deště, vsáknout se do země, vtéci podzemními tunely do potůčku, plavat v řece, jezeru, v moři a vypařit se zpět do nebe a stát se opět kapkami v mraku. Děti poznávaly vodní zvířecí říši a nechyběly ani tipy, jak s vodou mohou šetřit, a to i v jejich útlém věku – stačí začít maličkostmi. Nechyběla ani kreativní část kde si děti vytvořily svou vlastní originální rybku.

Děti byly velice aktivní a vnímavé. Věříme, že získané informace využijí dále i v běžném životě.

Ekocentrum Most děkuje městu Louny za finanční podporu, díky které mohlo být realizováno environmentální vzdělávání těch nejmenších.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 19. 01. 2024 7:34