Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Krmení lesní zvěře v zimě: tipy a doporučení

Krmení lesní zvěře v zimě: tipy a doporučení



Vyvěšeno: 22. 2. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 11-2024

squirrel-4700919_640.jpgKrmení lesní zvěře v zimě: tipy a doporučení

V zimním období rádi přilepšujeme lesní zvěři jejich jídelníček nějakou „pochoutkou“. Zamysleli jste se někdy nad tím, co vlastně lesní zvěř může jíst, a co jí naopak škodí? Kam vůbec máme jídlo pro lesní zvěř umístit? A je vůbec vhodné krmit lesní zvěř při současných teplých zimách? Pokud si nejste úplně jistí svou odpovědí, pojďme se společně podívat na to, jak správně krmit, kam a kdy krmivo umisťovat a jaké potravy se vyvarovat.

Výlet do zimního lesa za krmením zvěře podniká mnoho lidí a rodin. Přinášejí ovoce, zeleninu nebo pečivo. Často ale netuší, že mnohé z toho zvířatům více ublíží, než pomůže. S tím, zda je vhodné v dané lokalitě zvěř vůbec přikrmovat, je potřeba se poradit se správcem lesa, do kterého se chcete vydat. Mnozí lidé nosí v dobré víře do krmelce nejrůznější pochutiny z domova. Většina „laskomin“ zvířectvu uškodí nebo dokonce zapříčiní jejich uhynutí. Obzvláště v těchto nadprůměrně teplých zimách, které jsou bez mrazivých dní a jsou bohaté na deště, většina donesené potravy natáhne okolní vlhkost a po požití zvěří jim způsobuje poruchy trávení a průjmy.

O srnky, divoká prasata nebo zajíce se starají myslivečtí hospodáři. Pokud jim chcete pomoci, je ideální je zkontaktovat a zjistit, kam a co je nejlepší přinést. Pro lesní zvěř je dobré pouze to, co vyroste v naší přírodě a předkládá se buď sušené, nebo v čerstvém stavu. Srnky mají nejraději seno a větvičky, kaštany, žaludy a bukvice nejvíce chutnají divokým prasatům. Lesní zvířata uvítají také ovoce a zeleninu. Z ovoce to jsou jablka, hrušky, meruňky, švestky či špendlíky. Ze zeleniny je nejvhodnější mrkev, brambory, řepa. Nejpřirozenější potravou pro volně žijící zvěř jsou sušené trávy a byliny, včetně letorostů keřů či například sušeného maliníku. Z obilí je pro přikrmování vhodný pouze oves! Ostatní druhy obilovin způsobují zvěři nadýmání a trávicí obtíže, což bohužel málo kdo ví. Velice vhodné jsou také jeřabiny, které se doporučuje předkládat až v předjaří, protože zvěři usnadňují přechod na zelenou potravu.

Zapomenout bychom neměli ani na sůl, která je pro zvířata v zimě velmi důležitým zdrojem chloru a sodíku. K dostání je ve formě kamenné soli či pasty, která se dá namazat například na kmen stromu, pařez nebo na krmelec, kde zatvrdne.

Návštěvníci lesa by měli v zimních měsících dodržovat také určitá pravidla v pohybu po lese. Zvířata jsou v zimních měsících instinktivně nastavena k tomu, aby vykonávala minimum pohybu. Zvěř vyplašená lidmi či psy se snaží uprchnout, čímž vydává množství energie. U slabších kusů může dojít k vysílení vedoucímu k zánětu dýchacího ústrojí a v nejhorším případě k úhynu. Může dojít také k potracení plodu například u srn, u kterých v těchto měsících dochází k vývoji plodu.

Procházky po lese si proto užívejme v tichosti a poklidu. Pomůžete tím daňkům, divokým prasatům, srnám i jelenům a dalším býložravcům v lese. A pokud chcete zvěři přilepšit, zkuste přikrmovat veverky, které potřebují v zimě opravdu hodně energie, první mladé mívají už v březnu. Veverkám můžete pořídit speciální krmítko ze dřeva a plexiskla s odklopovacím víkem. Bystrá veverka rychle přijde na to, jak se ke schovaným oříškům dostat. Nikdo jiný se však do její „spíže“ nedostane. Nejlepší je dát první oříšky do krmítka ve slupce. Pokud si pro ně veverka začne pravidelně chodit, můžete je dávat do krmítka už vyloupané a ušetřit ji práci.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Nevhodná strava může lesní zvěř zabít. Tohle byste v zimě neměli nosit do lesa | Dumazahrada.cz
PŘIKRMOVÁNÍ LESNÍ ZVĚŘE V ZIMĚ – Nadace (ochranazvirat.cz)
Krmení pro divokou zvěř - ČT edu - Česká televize (ceskatelevize.cz)
Přikrmování lesní zvěře má svoje pravidla. Znáte je? :: Kouzlolesa-cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 22. 02. 2024 11:14