Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Ekocentrum Most ukázalo školákům, že třídit odpad nemusí být nuda

Ekocentrum Most ukázalo školákům, že třídit odpad nemusí být nuda



Vyvěšeno: 1. 3. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 13-2024

20240213_101725.jpgEkocentrum Most ukázalo školákům, že třídit odpad nemusí být nuda

Začátek roku se na mosteckých školách nesl ve znamení recyklace a správného třídění odpadu. V rámci kampaně města „Pro čistší Most!“ jsme realizovali výukové programy věnující se odpadové problematice pro skoro 500 žáků pátých tříd místních základních škol.

Správné třídění a nakládání s odpady je stále frekventované téma především v současné době u nás v Mostě. Nejen veřejnost často tápe, jak správně odpady třídit, ale bohužel nevědomost převládá i u dětí. Špatné návyky v oblasti likvidace odpadů z domácností si často osvojují děti z domova, kde kopírují chování svých rodičů a ostatních členů domácnosti. Aby měl člověk správné návyky, je nutné je pěstovat už od dětství. Proto naše ekocentrum zamířilo do základních škol v Mostě, aby dětem tuto problematiku prostřednictvím výukových programů trochu osvětlilo.

IMG_0498.jpegV průběhu programů „Odpady a jejich dopady I.“, které byly realizovány na celkem 10 základních školách, seznamovaly lektorky děti, jak je to s tříděním u nás ve městě, jaké druhy kontejnerů tady máme a co do nich patří a co naopak ne. Formou živé diskuze děti zjistily, že práce popeláře není jednoduchá a také, kde naše odpady končí a že se z odpadu dá vyrobit řada užitečných věcí.

Na několik výukových programů dorazil i p. náměstek primátora, Ing. Václav Zahradníček, který se osobně přesvědčil, co mostečtí školáci o odpadech opravdu vědí a co jim naopak dělá problémy.

Během výuky si děti také vyzkoušely nejrůznější aktivity, při kterých prověřily své znalosti o odpadech. Zkusily si samy vytřídit odpad, tipnout dobu rozkladu odpadu v přírodě nebo také vymyslet cyklus odpadu. Při závěrečné reflexi se lektorky od dětí dozvěděly řadu zajímavých postřehů, např. „netřídím, protože jsem pohodlný“, „kontejnery jsou často přeplněné“, „odpad bych raději spálil a nic bych s ním nedělal“, „stejně se to všechno sváží v jedné popelnici“, „na skládce to vytřídí“.

Děkujeme tímto za podporu Statutárnímu městu Most a také za perfektní spolupráci s vedením a personálem základních škol. Těšíme se, že je v budoucnu opět s našimi aktivitami navštívíme.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 1. 03. 2024 9:41