Pro naše zdraví je důležité nejen to, co pijeme, ale také z čeho pijeme. Pít vodu z PET láhve není úplně ideální volba. Nejde pouze o ekologickou stránku věci, ale především o naše zdraví. Tušíte, jaké nástrahy se v tomto kusu plastu skrývají? Ačkoliv se vám to může zdát jako nepravděpodobné, plastová láhev dokáže udělat z původně pitné vody závadný koktejl.
PET láhve se poprvé objevily v roce 1978, kdy do nich začala být plněna Coca-Cola. Narušily tak dosavadní hegemonii skleněných obalů pro nápoje. V Československu se první PET láhve objevily až po roce 1989 a byly z dovozu. V Česku se začaly vyrábět až v letech 1993–1994. V současné době je PET láhev jedním z nejpoužívanějších obalů pro nápoje. Zatímco dříve se tyto láhve uplatňovaly zejména na balené vody a jiné nealkoholické nápoje, postupně se rozšiřují i jako láhve na piva či stolní vína. Láhve, vyrábějící se pro konzervaci vody, jsou vyrobeny především z polyethylentereftalátu – materiálu, který se obyčejně používá k balení různých potravin a nápojů, protože je lehký a odolný. Pokud je polyethylentereftalát zahříván již při 70 °C, uvolňuje bisfenol A (BPA) a další chemické látky, které mají podle odborníků negativní vliv na hladinu hormonů v našem těle.
Podle dostupné legislativy všechny materiály, z nichž mají být vyráběny potravinářské obaly (či jakékoliv jiné předměty určené pro styk s potravinami) musí splňovat bezpečnostní požadavky rámcového nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1935/2004, kde je nejdůležitější článek 3, který říká, že materiál určený pro styk s potravinami nesmí ohrozit lidské zdraví, nesmí způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin a nesmí způsobovat zhoršení organoleptických vlastností potravin. Tyto požadavky je možné naplnit pouze při dodržení následujících principů:
Co se děje s PET láhví, než doputuje do obchodu?
PET láhve jsou vystavovány naprosto extrémním teplotním rozdílům. Plní se při 90 °C, poté čekají na svou chvilku ve skladu při teplotách -3 až 29 °C. Následuje transport v nákladních autech v teplotách od 37 do 65 °C, nakládání a vykládání od -10 do 37 °C (podle ročního období) a nakonec stání vody v obchodě, před benzínovou pumpou a tak dále. Často jsou sklady s PET láhvemi pod střechou nebo v horních patrech a teploty jsou zde opravdu vysoké.
PET láhve nepoužíváme jen s kupovanou vodou, ale používáme jednu a tu samou lahev stále dokola. Natáčíme si do ní vodu doma znovu a znovu. Ani tady nejste ušetřeni rizikům, neboť škodlivost PET láhví má bakteriální povahu, a to hlavně při opakovaném používání. Stěny plastových lahví se časem naruší a vzniknou v nich mikroskopické praskliny, kde se daří bakteriím. A tak i právě natočenou vodu vám PET láhve ihned kontaminují. Většina z nás si neuvědomuje a kolikrát ani neví, že PET láhve jsou jen na jedno použití.
Z čeho a co máme pít?
Doma nebo v práci lze pít kohoutkovou vodu ze sklenic a hrnků. Pokud vám voda z kohoutku nechutná, můžete si koupit přístroj na výrobu domácí sodovky namísto častých nákupů balených vod. Vodu si lze také ochutit citronem, jablkem, pomerančem, salátovou okurkou, zázvorem. Při cestování lze využít i jiných obalových materiálů – např. nerezových a skleněných láhví. A pokud již máte koupený nápoj v PET lahvích nenechávejte jej na přímém slunci. Například vodu v PET láhvi nahřátou z celodenního pobytu v autě, je lépe vyhodit než bojovat s nebezpečnými chemikáliemi v těle.
Z čeho budeme pít je jen na nás. Vybrat si můžeme každý. Při vynechání PET láhví z našeho nákupu, nejen že snížíme produkci plastových odpadů a uděláme něco pro životní prostředí, ale zároveň ochráníme i naše zdraví.
Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Foto: pixabay.com
Zdroje:
PET láhev – Wikipedie (wikipedia.org)
Nikdy nepijte vodu z PET láhví, můžete si ublížit, varují vědci - Poznatsvět.cz (poznatsvet.cz)
Nepijte vodu ze špatné plastové láhve (uspesna-lecba.cz)
Pití vody z pet lahví je bezpečné | Můžeme jíst zdravěji (muzemejistzdraveji.cz)
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6:30 - 14:30