Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Hmyzí pomocníci v akci

Hmyzí pomocníci v akci



Vyvěšeno: 10. 5. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 25-2024

IMG20240418101446.jpgHmyzí pomocníci v akci

Opylovači jsou neocenitelní pomocníci, kteří hrají klíčovou roli v opylování mnoha druhů rostlin. Opylování je nezbytné pro tvorbu ovoce, semen a dalších rostlinných produktů. Bez něho bychom čelili vážným problémům v oblasti potravinové bezpečnosti a biodiverzity. Právě z těchto důvodů připravilo naše ekocentrum výukový program s názvem Hmyzí pomocníci v akci.

Opylovači jsou zvířata, která přenášejí pyl ze samčích na samičí části květů. Mezi naše opylovače patří v první řadě hmyz, jako například včely (včetně čmeláků, včel medonosných a samotářských včel), vosy, pestřenky, motýli, moli, brouci a další druhy létajícího hmyzu. 

Tento hmyz je klíčový pro opylování rostlin a udržení ekosystémů. Bez nich by mnoho rostlin nemohlo produkovat semena, což by mělo značný dopad na potravní řetězec a biodiverzitu.

V posledních letech dochází k úbytku volně žijících opylovačů, a to jak z hlediska jejich množství, tak i rozmanitosti. Člověk svou činností ovlivňuje i život hmyzu, ať už přímo, např. užíváním různých postřiků proti hmyzu (insekticidy) či houbám (fungicidy) nebo nepřímo užíváním herbicidů. Rozšiřování měst a intenzivní zemědělství soustředěné na monokultury vedou k ubývání stanovišť, potravních zdrojů, hnízdišť a poklesu biodiverzity. V současné době hrozí vyhynutí až desetině evropských druhů včel a motýlů.

Z důvodu zvyšování podvědomí o úbytku hmyzích opylovačů si Ekologické centrum Most za podpory Ústeckého kraje připravilo pro žáky I. stupně základních škol výukový program s názvem Hmyzí pomocníci v akci. Cílem programu bylo zvýšit povědomí o tom, kdo jsou to opylovači, jaké druhy se u nás vyskytují a v neposlední řadě, jak jsou pro lidstvo i přírodu důležití a jak je můžeme chránit.

IMG20240418101856.jpgLektorky si pro žáky připravily skvělé pomůcky, které měly žákům, co nejvíce přiblížit svět hmyzu/opylovačů. Kromě prohlížení názorných obrázků, plastových rámků pro včely, si žáci mohli zkusit vývojová stádia včel a motýlů, hledali pomocí hmatu v kinetickém písku hmyz a snažili se všechny druhy pojmenovat, počítali včelky v úlech a skládali si tělo včelky. Největším hitem mezi žáky byly hmyzí brýle – jak hmyz vidí nás a okolí si chtěl vyzkoušet opravdu každý.

A co žáky překvapilo nejvíce?

  • že včela za svůj život nasbírá jednu lžičku medu,
  • že včelí kluk není čmelák,
  • pokud by včely vyhynuly, člověk by mohl žít podle odborníků jen 4 roky.

V rámci bádaní v přírodě si žáci vyzkoušeli odchyt hmyzu a určování pomocí atlasu. Během terénní výuky se jim podařilo najít nejen opylovače jako např. včely, vosy nebo motýly, ale také ostatní hmyz - ploštice, mušky, klíšťata, pavouky.

Na závěr programu nechyběly ani tvořivé dílničky, kde si žáci vyrobili upomínkové předměty. A za to, že byli šikovní dostali odměny, např. originální badatelský deník a hmyzí domeček.

Prostřednictvím prožitku tak žáci získali nové poznatky ze života hmyzích opylovačů v jejich okolí a objevili krásy bádání v přírodě. Terénních výukových programů se zúčastnilo 195 žáků z různých základních škol v Ústeckém kraji.

Ekocentrum děkuje za perfektní spolupráci s vedením i personálem základních škol a Ústeckému kraji za podporu výuky.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 9. 05. 2024 14:52