Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak se stěhují raci...

Jak se stěhují raci...



Vyvěšeno: 14. 8. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 26-2020

Jak se stěhují raci...

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří bylo dne 11. srpna 2020 přítomno transferu raků z VD Kamenička do VD Janov.

Na přehradě Kamenička, která slouží pro zásobování obyvatel na Chomutovsku vodou již 116 let, probíhají v současné době průzkumné inženýrsko-geologické práce k přípravě a zajištění generální opravy na objektech, konkrétně na návodním a vzdušném líci, těsnění podloží, drenážním systému a pro zjištění mocnosti sedimentů v nádrži. Samotná oprava hráze bude zahájena během následujících let na základě posouzení aktuálního stavu. Mezi jedny z akcí, které již nyní probíhají, patří i ochrana ohrožených druhů živočichů.

Jedním z realizovaných opatření je ochrana obojživelníků, především ropuchy obecné (Bufo bufo). V jarním období 2020 byla instalována podél celé nádrže fólie, která zabránila obojživelníkům vniknout do nádržního prostoru a využít jej k rozmnožování. Průběžně byl ekologickou firmou Naturaservis s.r.o. prováděn sběr a transfer žab do připravených tůní, které sloužily na jaře k rozmnožování a metamorfóze.

Jak hladina vody v nádrži postupně klesá, je zároveň prováděn transfer dalších silně i kriticky ohrožených živočichů. Konkrétně se jedná např. o mníka jednovousého (Lota lota), střevli potoční (Phoxinus phoxinus), slepýše křehkého (Anguis fragilis) a raka říčního (Astacus astacus).

Ekocentrum se zúčastnilo transferu posledního zmíněného – raka říčního.

Rak říční patří mezi naše největší bezobratlé. V dospělosti dosahuje délky těla až 25 centimetrů a hmotnosti 250 g. Je známý jako indikátor čistoty vodních toků. Charakteristické jsou pro raka říčního jeho klepeta, sloužící především k lovu a přidržování potravy. Další funkcí klepet je obrana před vetřelci stejně jako útok a hrabání. V případě ztráty některé části těla mají raci vysokou schopnost regenerace a dorůst jim může dokonce i oko.

Rak říční je v České republice původním druhem. Je zařazen mezi kriticky ohrožené živočichy. V posledních letech stavy raků prudce klesly hlavně z důvodu chemického znečištění vod a také tzv. račího moru (plísňové onemocnění), ale v nádrži VD Kamenička se rakům evidentně daří. Již nyní je převezena větší část račí populace. Svůj nový domov našli raci v říčce Kamenička nad vodní nádrží, v nádrži Nový rybník ve Výsluní, na vodní díle Křímov a v neposlední řadě na vodním díle Janov.

Držíme rakům palce, ať se jim v nových domovech líbí a ať se jejich populace rozrůstá.

M. Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Ekocentrum děkuje pracovníkům Povodí Ohře, státní podnik – konkrétně Ing. Brejšové, za možnost účastnit se této akce.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 19. 01. 2021 20:20