Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Výukové programy pro mateřinky v Klášterci nad Ohří

Výukové programy pro mateřinky v Klášterci nad Ohří



Vyvěšeno: 31. 5. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 26-2021

MŠ Bruslička 2904 (7).jpgVýukové programy pro mateřinky v Klášterci nad Ohří

Ekologické centrum Most realizovalo v průběhu měsíce dubna a května sérii výukových programů na téma odpady, stromy a farmaření v mateřských školách v Klášterci nad Ohří. Programy proběhly v pěti místních školách – MŠ Bruslička, MŠ Duha, MŠ U Jablíček, MŠ Stonožka a MŠ Sluníčko. Celkem se zúčastnilo250 dětí. Výukové programy byly finančně podpořeny Městem Klášterec nad Ohří.

Jak roste strom? Jaké má části nebo jakou zvěř můžeme najít v lese? Kdo je farmář? Jaké rostliny farmář pěstuje? O jaká hospodářská zvířata se stará a z jakého důvodu? Co je to odpad? Jaké máme druhy kontejnerů a co do nich správně patří? Odpovědi na tyto a další otázky získaly děti v průběhu výukových programů mosteckého ekocentra.

Jak si žije strom?

Celkem dva programy na téma stromy a les realizovalo ekocentrum pro 35 dětí. V průběhu výkladu si děti vyzkoušely, jakým způsobem strom roste, od semínka až po krásný velký strom. S lektorkou si povídaly o lese a o zvěři, kterou lze v lese nalézt. Dále se pokusily poznat zvuky zvířat v lese a také jim bylo vysvětleno, jak se v přírodě správně chovat. Na konci programu si každý vytvořil strom dle vlastních představ.

Co vědí děti o farmaření?

IMG_20210429_094505.jpgCelkem pěti programů na téma farmaření se zúčastnilo 98 dětí. Během výukového programu získaly děti informace o práci farmáře a také o tom, co všechno ke své práci potřebuje. Společně s lektorkou postavily velké puzzle s obrázkem opravdové farmy, na kterém následně určovaly jednotlivé druhy hospodářských zvířat. Osahaly si semínka obilovin a olejnin a zjistily, že z takového malého semínka nakonec mohou vyrobit např. rohlík. Práce farmáře je spjata s péči o hospodářská zvířata, a proto si na konci vytvořily masky zvířat, které lze najít na farmě.

Třídí už i ti nejmenší

Výukový program věnovaný odpadům patřil v mateřských školách k nejžádanějším. Proběhlo celkem 6 programů s účastí 117 dětí.  Program je rozdělený na tři části. V první části probíhá s dětmi diskuze o odpadech. V jejím průběhu lektorky zjišťují, co všechno dětí vědí o třídění. Děti téma zajímá a vnímají odpady jako problém a chápou, že nepatří do přírody, ale do správného kontejneru. Druhá část programu je zaměřena na reálné třídění odpadu, kdy děti pomáhají uklidit rybníček zanesený odpadky. V závěrečné části programu děti kreativně tvoří z odpadových materiálů. Pomocí této aktivity lektorky dětem demonstrují znovuvyužití odpadu, který by jinak skončil v koši.

Všechny programy v mateřských školách byly ukončeny poděkováním dětem za to, jak pěkně s lektorkou spolupracovaly, jak zvládly třídění odpadu či rozeznání zvuků zvířat na farmě nebo v lese. Proto nechyběly odměny za spolupráci. Ekologické centrum Most pro Krušnohoří si pro děti připravilo několik různých odměn, jako např. omalovánky s daným tématem, pastelky, truhlíky k vysazení vlastní rostliny či hmyzí hotel na zahradu. Děti byly velice aktivní a vnímaví. Věříme, že získané informace děti využijí dále i v běžném životě.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra

Výukové programy pro MŠ byly pro rok 2021 finančně podpořeny Městem Klášterec nad Ohří.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 31. 05. 2021 9:24