Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vodní nádrž Barbora

Vodní nádrž Barbora



Vyvěšeno: 5. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 60-2023

IMG20221008163109.jpgVodní nádrž Barbora

Lidé, kteří tuto vodní plochu pravidelně navštěvují, jí neřeknou jinak než Barča – svažitá travnatá pláž s výhledem na hory, co víc si přát. Díky čistotě vody zde vzniklo i potápěčské středisko, kde se provádí nejen kurzy potápění, ale i různá cvičení všech záchranářských složek. Turisty často překvapí, že se jedná o uměle vytvořenou vodní nádrž. Znáte její historii?

Vodní nádrž Barbora je umělé jezero v Mostecké pánvi, nacházející se severně od vesnice Oldřichov zhruba 6 km na západ od Teplic. V roce 1957 byla v prostoru mezi obcemi Jeníkov, Košťany a Hrob zahájena činnost hnědouhelného lomu Barbora. Lom Barbora byl založen jako rozšíření sousedního lomu Otakar, který nedaleko Košťan fungoval už od roku 1926. Lom Barbora měla čekat velká a dlouhá budoucnost - plán tzv. Velké Barbory.

Prognóza Velké Barbory počítala s dalším postupem lomu, kde by vlivem zapadající uhelné sloje bylo nutné přemístit větší množství nadloží a nasadit výkonnější technologické celky. Reálnost této možnosti dokládá řada průzkumných hydrologických vrtů, které zkoumaly vliv případné stále hlubší těžby lomu Barbora na hladinu termálních vod v nedalekých Teplicích. Na jejich základě bylo vytyčeno ochranné pásmo termálních pramenů, do jehož vnějšího okraje ale zasahoval dobývací prostor Barbory. Povolená maximální hloubka byla na Barboře stanovena na 192,5 m n. m. Tím padly nejen všechny plány, ale v roce 1973, kdy bylo dosaženo této maximální hloubky, byl báňský provoz na lomu Barbora ukončen. V roce 1974 se, po ukončení těžby, dno lomu postupně zatápělo. Už následujícího roku se lom samovolně zaplavil do hloubky 60 m.

V rámci lesnické rekultivace zde byly vysázeny topoly, břízy, olše, ale i javory, lípy, jasany a modříny. Řízená hydrická rekultivace zbytkové jámy začala na začátku 80. let stabilizací vodní hladiny a vybudováním přepadu do nedalekého potoka Bouřlivec. Zároveň probíhaly rozsáhlé terénní úpravy, ozelenění břehů a další výsadba na plochách výsypek. Vzniklé dvě vodní plochy Otakar a Barbora jsou propojeny systémem přepadových zařízení. Voda přitékající ze zalesněných svahů Krušných hor protéká Otakarem až do Barbory. Kvalita vody tak přirozenými procesy dosahuje celoročně vynikající úrovně. Od té doby slouží nádrž ke koupání, sportovnímu potápění a rekreaci lidí ze širokého okolí. 

Pokud byste si přáli zažít atmosféru západu a východu slunce, můžete si zaplatit noc v Eurocampu Barbora. Na pláži nalezete i několik stánků s rychlým občerstvením či točenými nápoji, převlékárnu a sociální zařízení. Mimo hlavní sezónu je vstup kompletně zdarma, v sezóně od 15. 6. do 15. 9. se za vstup zaplatí malá částka.  Plné vstupné stojí 60 korun, snížené pak 30 korun. Můžete jet autem, které lze nechat u hlavního vstupu na velkém parkovišti. Městskou hromadnou dopravou se sem také dostanete bez větších problémů. Buď lze využít autobusovou linku č. 118 z Teplic, nebo dojet vlakem na necelý kilometr vzdálenou zastávku Jeníkov-Oldřichov.

Vodní nádrž Barbora patří k velmi oblíbené rekreaci, pokud ji ještě neznáte, určitě ji toto léto nezapomeňte navštívit.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv autora

Zdroje:

https://teplicky.denik.cz/zpravy_region/barbora-kdysi-to-byl-lom-kde-se-tezilo-uhli-ted-je-to-krasne-jezero-20151114.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_n%C3%A1dr%C5%BE_Barbora
https://www.google.com/search?q=vodn%C3%AD+n%C3%A1dr%C5%BE+Barbora+2023&rlz=1C1DIMC_enCZ1025CZ1025&sxsrf=APwXEddLb-qmGFrRnpq_-vVxsK2bOpPTNw%3A1686821407462&ei=H9qKZLTTG_6S9u8Pp76Z-AM&ved=0ahUKEwj03qm2-8T_AhV-if0HHSdfBj8Q4dUDCA8&uact=5&oq=vodn%C3%AD+n%C3%A1dr%C5%BE+Barbora+2023&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQAzIFCAAQogQyBQgAEKIEOgoIABBHENYEELADOgcIIxCwAhAnSgQIQRgAUL8FWLEKYP8MaAFwAXgBgAF9iAGpBJIBAzQuMpgBAKABAcABAcgBCA&sclient=gws-wiz-serp
https://www.eurocampbarbora.cz/vodni-nadrz-barbora


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 24. 06. 2023 12:20