Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Potřebuje včela člověka nebo člověk včelu?

Potřebuje včela člověka nebo člověk včelu?



Vyvěšeno: 25. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 68-2023

honey-bee-g57e4b90eb_640.jpgPotřebuje včela člověka nebo člověk včelu?

Včelu a včelí produkty zná každý, první zmínky o chovu včel nalézáme již ve starém Egyptě. O včele se učíme od dětství. Včelím medem si sladíme potraviny, čaje, kaše. Včelí propolis nás léčí. Relaxujeme u svíček ze včelího vosku. Včely bereme jako samozřejmost, která tu bude napořád. Je tomu ale opravdu tak? Kdo je největším škůdcem pro včelu? Dokáže být příroda bez včely? A proč bychom se měli snažit mít včely v přírodě?

Včelky jsou velmi pilný hmyz. Tato fascinující stvoření nalétají za svůj krátký život tisíce kilometrů, a navíc jsou chytré. Vědci zjistili, že jsou skvělými navigátory. K nalezení cesty používají kombinaci podnětů a smyslů, včetně čichu, slunce, vzorců polarizovaného světla, vertikálních orientačních bodů a možná i magnetického pole Země. Včely si vytváří mentální mapy, aby nalezly cestu domů. Uchovávají si navigační paměť ze své domovské oblasti na základě lineárních krajinných prvků, tak jako to dělali piloti v počátcích lidského létání.

Proč jsou vlastně včely tak užitečné?

Včely nejsou jen med a ostatní včelí produkty. Jejich největší význam a přínos je v opylování. Přestože včelí produkty mají na trhu své místo, jejich hodnota se zdaleka nedá srovnávat s národohospodářským významem opylovací činnosti včel. Život na planetě Zemi jak, jej známe, se neobejde bez včel a jiných opylovačů. Velká část ekosystému je závislá na opylování. Aby mohlo vzniknout semeno, ze kterého vyroste rostlina, tak se musí samčí buňky neboli pyl dostat na samičí orgány květu neboli bliznu. Tento proces přenosu pylu se nazývá opylení. Může probíhat buď samoopylením nebo pomocí tzv. opylovačů (hmyz opyluje 80 % rostlin). Bez včel by převládly tzv. větrosnubné rostliny, které by následně vytlačily většinu ostatních rostlin. To by mělo za následek vymizení živočišných druhů, které jsou na tyto rostliny navázány, což jsou ptáci, savci a člověk. Včely jsou tedy důležité pro zachování potravního řetězce lidí a zvířat, a pro udržení biodiverzity ve volné přírodě. Od roku 2018 se proto slaví 20. květen jako Mezinárodní den včel. Tímto dnem se upozorňuje na rychlý úbytek tohoto hmyzu z krajiny, pro kterou je však nezbytný.

Proč včely umírají?

Mezi nejčastější nemoci včel patří varoáza a včelí mor. Jejich přirození škůdci v přírodě jsou zavíječ voskový nebo zavíječ malý. Život včel však neohrožují nemoci ani jejich přirození škůdci, ale především člověk a jeho nerozumné změny přirozeného prostředí a užívání pesticidů v krajině.

Člověk potřebuje včelu

Německý fyzik Albert Einstein prý kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo bude mít před sebou poslední čtyři roky života. Skutečně to tak je. Bez opylení v přírodě by člověk měl velké problémy přežít, protože je na vrcholu potravinového řetězce. Když si pod sebou podřeže větev, vyhyne.

A jak můžeme včelám pomoci a zjednodušit jim život?

Ve městech si stačí trochu zkrášlit balkón nebo zahrádku – hmyz ocení například lobelku, bakopu, krásnoočko, ostálku, vějířovku či otočník.  Do intenzivně využívané zemědělské krajiny stačí navrátit medonosné či krmné pásy, stačí i deset metrů. Upravit a osázet krajinu kolem sebe bohatě kvetoucími loukami a remízky. Při hospodaření využívat přírodní prostředky, vyvarovat se zbytečných pesticidů. Včely přináší užitek nejen sobě, ale především okolní přírodě a všem ostatním obyvatelům – lidem i zvířatům. Mysleme na to, že až budete chtít použít pesticidy a chemii na škůdce nebo lepší výnosy rostlin. A položme si otázku – může žít člověk bez včely?

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Proč potřebujeme včely? | Včelstva online (czu.cz)
Pozitivní zprávy (pozitivni-zpravy.cz)
VČELAŘ: Hlavním nepřítelem včel je člověk. Nejzdravější je pro ně město - iDNES.cz
Základy včelařství: Vyrobte si včelí úly svépomocí (Rady a tipy) (drevostavitel.cz)
Včela medonosná: Kde to bzučí, všechno roste - ČT edu - Česká televize (ceskatelevize.cz)
Fakta: Včel přibývá, opylovači mizí. Jak pomoci přírodě? - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 07. 2023 11:37