Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Co s vysloužilými pneumatikami?

Co s vysloužilými pneumatikami?



Vyvěšeno: 18. 9. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 81-2023

tires-1846674_640.jpgCo s vysloužilými pneumatikami?

Již od prvního vozidla vyrobeného v roce 1896 legendárním Henry Fordem patří pneumatiky k nepostradatelným součástem každého vozu. Co ovšem s opotřebovanou pneumatikou, která už nesplňuje jízdní vlastnosti? Pole, les, příkop u cesty – místa, na nichž se často bohužel povalují staré ojeté pneumatiky. Zbavit se vysloužilých pneumatik není nic složitého.

Pneumatika, plášť neboli obruč je vzduchem plněná pružná součást kol dopravních prostředků. K hlavním surovinám, z nichž se pneumatiky vyrábějí, patří až 30 typů přírodní a syntetické gumy, kyselina křemičitá, saze, pryskyřice, oleje a další tajné přísady, které si každý výrobce doplňuje podle svého receptu.

Jak jistě tušíte, žádné pneumatiky nejsou nesmrtelné, a je nutné je náležitě zlikvidovat. Ročně se v České republice vyprodukuje kolem 70 000 tun starých opotřebovaných pneumatik a toto číslo neustále roste. Ačkoli pneumatiky ze zákona o odpadech podléhají zpětnému odběru, ne vždy je s nimi správně nakládáno a končí na skládkách nebo co je horší, pohozeny v přírodě.

Pneumatiky mají při nevhodné formě „likvidace“ nepříznivý dopad na přírodu a na životní prostředí. Obsahují značné množství látek, některé jsou silně toxické. V přírodě se rozkládají stovky let a po dlouhá léta krajinu hyzdí.

Kam odevzdat staré pneumatiky?

Pneumatiky mohou od konečných uživatelů přebírat:

  • Místa zpětného odběru, která zřizují výrobci (individuálně plnící výrobci nebo kolektivní systém ELTMA).

Společnost Eltma (ELT Management Company Czech Republic) vznikla ve stejném roce, kdy se pneumatiky staly součástí zpětného odběru, tedy v roce 2016. Tato společnost vytvořila dobře fungující kolektivní systém, který umožňuje jednotlivým odběratelům použitých pneumatik plnit jejich zákonné povinnosti ohledně zpětného odběru. Eltma zajišťuje svoz pneumatik z odběrných míst a jejich následnou ekologickou likvidaci.

  • Místa zpětného odběru musí být viditelně označena a zpětný odběr musí probíhat zdarma, bez vázanosti na koupi nové pneumatiky či jiné služby a nesmí nadměrně zatěžovat konečného uživatele.
  • Místa musí být veřejně přístupná.
  • Výrobce musí pneumatiky od konečného uživatele odebírat bez rozdílu jejich značky.

Kde vám staré pneumatiky v Mostě odeberou najdete zde: https://www.mesto-most.cz/kam-se-starou-pneumatikou/d-33873/p1=74904.

Nebo zde: https://www.eltma.cz/sberna-mista

Měli byste vědět: Pokud by vás na některém z míst zpětného odběru odmítli, je možné se obrátit na Českou inspekci životního prostředí. O důvodu odmítnutí si vždy nechte vystavit písemný doklad!

  • Osoby oprávněné k převzetí pneumatiky: Sem mohou patřit sběrné dvory, svozové společnosti nebo ostatní zpracovatelé pneumatik. V tomto případě je ale potřeba ověřit, jestli nebudete muset za předání pneumatik platit.

Sběrný dvůr města Mostu staré pneumatiky nepřijímá. Proto je vždy lepší se předtím u oprávněných osob informovat.

Recyklace pneumatik

Je několik způsobů, jak recyklovat ojeté pneumatiky. Pneumatiky lze využít jak materiálově, tak energeticky.

  • Ocelové kordy jsou dále použity v hutním průmyslu, textil například do izolačních desek. Guma se zpracuje do gumového granulátu, po kterém se můžete proběhnout třeba na hřišti.
  • Nové brzdy a další autodíly. Granulát (mechanicky rozdrcená pryž) slouží k výrobě například brzd, tlumičů nebo protihlukových tvárnic u železničních přejezdů. Malá část granulátu je navíc použita jako základ pro nové pneumatiky.
  • Palivo pro reaktory. Jedním z novějších postupů pro využití starých pneumatik je fyzikálně-chemický proces – pyrolýza. Gumy se zahřívají při minimální teplotě 500 °C bez přístupu vzduchu, tím vznikne rozdrcený odpad, který se v reaktoru rozloží na plyn, kovy a saze. Po úpravě se plynný produkt používá jako zdroj energie pro výrobu elektřiny.
  • Pneumatiky jako alternativa uhlí. Využití starých dezénů v energetice patří mezi nezbytné způsoby, jak se zbavit jejich ohromného množství. V zemích EU se jich ročně použije až 50 % jako zdroj alternativního paliva. To je použito v cementárnách, spalovnách i teplárnách. 1 tuna gum nahradí až 1,25 tuny uhlí. I když se nejedná zrovna o ekologickou likvidaci, je to lepší způsob než pomalý rozklad pryže na skládkách. Množství emisí, CO₂ ze spálených plášťů navíc nepřesahuje hodnoty vyprodukované uhlím.

Jak můžeme využít staré pneumatiky doma?

Staré pneumatiky se pokuste upcyklovat. Možností, jak těmto černým gumovým kolům vdechnout nový život je mnoho. Využití najdou na zahradě, na dětském hřišti nebo třeba ve vaší garáži.

  • Pneumatiku například rozřežte na pásy, které použijete jako protiskluzový povrch na venkovní schody.
  • Ojeté pneumatiky mohou posloužit jako základní materiál pro výrobu stylové poličky do garáže. Stačí mezi gumu umístit dřevěné police a pak celou pneumatiku i s policemi pověsit na stěnu.
  • Udělejte raději radost dětem a starou pneumatiku proměňte v hravou houpačku. Pneumatika je odolná a snese použití barviček i další úpravy. Vůbec nevadí, když na ni bude venku pršet.
  • Pneumatiku pomalujte a vytvořte z ní originální dekoraci.
  • Ojeté pneumatiky lze využít na zahradě jako květináče.
  • Z ojetých pneumatik si můžete vyrobit stoleček i originální sedák.

Kdo hodí ojetou pneumatiku do přírody, je barbar. Pneumatiky nepatří do lesa, na břeh potoka ani na okraj cesty!!! Když už máte na to jezdit autem, máte jistě i na to je odvést na bezplatnou likvidaci, kde se o ně postarají. Konec pneumatik v přírodě­!

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto:pixabay.com

Zdroje:

https://www.az-pneu.cz/clanky/z-ceho-se-skladaji-pneumatiky
https://www.trideniodpadu.cz/jak-se-recykluji-pneumatiky
https://www.umimeporadit.cz/kam-vyhodit-pneumatiky/
https://www.enviweb.cz/115598
https://www.portalridice.cz/clanek/poradime-vam-kam-vyhodit-stare-pneumatiky
https://www.samosebou.cz/2018/02/28/kam-proc-vyhodit-pneumatiky/
https://ecoservis.eu/nakladani-se-starymi-pneumatikami/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 09. 2023 13:51