Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Tisícovky nad hnědouhelnou pánví

Tisícovky nad hnědouhelnou pánví



Vyvěšeno: 3. 11. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 93-2023

mountaineers-5649828_640.jpgTisícovky nad hnědouhelnou pánví

Slyšeli jste někdy názvy – Macecha, Meluzína, Tetřeví hora nebo Zaječí vrch? Tyto názvy přísluší vrcholům v Krušných horách, a ne tak ledajakým. Patří mezi dvacet jedna „tisícovek“ Krušných hor. V české části Krušných hor najdete mezi nimi i tři „ultratisícovky“.

Krušné hory lemují severozápadní hranici České republiky s Německem v délce cca 130 kilometrů, zhruba od Kraslic po Děčín. Na českou stranu spadají příkrými svahy. Nejvyšší vrchol Krušných hor je Klínovec (1 244 m. n. m.) v jihozápadní části hor. V Krušných horách se nachází také nejzápadnější tisícovka České republiky – Zaječí vrch (1 010 m. n. m.). Jedná se o žulový suk ve tvaru kupy s plochým temenem. Vrchol je zalesněn smrky, s četnými pasekami a částečnými výhledy, které ovšem postupně zarůstají.

Z celkové délky Krušných hor jsou tisícimetrové vrcholy soustředěny do krátkého úseku Klínovecké hornatiny o délce 25 kilometrů a šířce 8 kilometrů, ostatní části dosahují nejvýše 800 až 950 m. n. m. Výchozími místy z hnědouhelné pánve jsou pro výlety na nejvyšší části Krušných hor města Chomutov, Kadaň a Klášterec nad Ohří. Více v horách pak obce Kovářská, Loučná pod Klínovcem a Měděnec.

Nejvyšší vrchol Krušných hor

Nejvyšší „tisícovka“ Krušných hor je již zmíněný Klínovec. Plochý, z dálky viditelný výrazný vrchol ležící 3,5 kilometru jihovýchodně od Božího Daru. Zajímavostí Klínovce je, že se jedná o nejvyšší vrchol České republiky neležící v žádném chráněném území přírody (NP, CHKO, NPR). Netradiční je i geodetický bod, který je na Klínovci zapuštěn do úrovně asfaltové komunikace. Průměrná roční teplota na vrcholu je 2,7 °C, průměrné roční srážky se pohybují okolo 1 050 mm. Sněhová pokrývka vydrží přibližně 140 dní s maximy v březnu (průměrně 1 metr). I proto zde vznikl lyžařský areál, kde lze lyžovat i na jaře.

Počet tisícimetrových vrcholů Krušných hor je dvacet jedna

V blízkém okolí Klínovce najdete další „tisícovky“. Božídarský Špičák, čedičovou kupu (jedna z vyhaslých sopek), jejíž výška je 1 115 m. n. m. Macecha (1 113 m. n. m.), po Klínovci druhá nejvyšší hora Ústeckého kraje. Jedná se o plochý vrchol, který je součástí hřbetu Klínovce ležící 1,5 kilometru jižně od Háje.

Další tisícovky v okolí jsou:

  • Meluzína (1 097 m. n. m.),
  • Nad rýžovnou (1 054 m. n. m.),
  • Blatenský vrch (1 043 m. n. m.),
  • Hubertky (1 032 m. n. m.),
  • Plešivec (1 028 m. n. m.),
  • Loučná (1 019 m. n. m.),
  • Zaječí Hora (1 010 m. n. m.),
  • Tetřeví hora (1 006 m. n. m.),
  • Dub (1 006 m. n. m.),
  • Vysoká seč (1 006 m. n. m.),
  • Perninský vrch s 1 000 m. n. m.

Na webových stránkách Krušné hory (tisicovky.cz) najdete všechny potřebné informace i s mapou a popisem přístupů ke všem „tisícovkám“ Krušných hor.

Krušné hory mají i „ultratisícovky“

Ultratisícovky jsou hory s nadmořskou výškou alespoň 1 000 metrů, prominencí (převýšením od klíčového sedla) alespoň 100 metrů a izolací alespoň 1 km. Jsou tedy průnikem nejvyšších a nejprominentnějších hor. V české části Krušných hor jsou mezi 21 tisícovkami tři ultratisícovky – Klínovec, Božídarský Špičák a Zaječí vrch. 

Hory jsou skvělým místem pro aktivní odpočinek. Na „tisícovky" se může vydat každý turista. Rozhodně nejsou určeny jen pro ty nejaktivnější, kteří do hor vyrážejí každý víkend a chtějí zdolat všechny naše tisícimetrové vrcholy v co nejkratším čase. Pro mnoho turistů se „tisícovky“ staly inspirací pro občasné výpravy do hor. V mnoha případech se dokonce staly prvním krokem na cestě k objevení jejich krás.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Úvodní info (tisicovky.cz)
Krušné hory (tisicovky.cz)
Seznam vrcholů v Krušných horách – Wikipedie (wikipedia.org)
Krušné hory: Ultratisícovky.cz (ultratisicovky.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 11. 2023 12:11