Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Patroni zjišťovali, jak se předpovídá počasí

Patroni zjišťovali, jak se předpovídá počasí



Vyvěšeno: 19. 3. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 16-2024

20240318_100054 s log.jpgPatroni zjišťovali, jak se předpovídá počasí

Přemýšlíte také někdy na tím, co je to počasí, jak se vlastně počasí předpovídá, proč to někdy nevyjde a jak to je s tím globálním oteplováním? Tyto otázky si položili i naši Patroni z 18. ZŠ a aby na ně získali odpovědi, vyrazili spolu s námi do ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V ústecké pobočce ČHMÚ v Ústí se Patronů ujal pan Mgr. Martin Hynčica, Ph.D., jehož náplní práce, jakožto vedoucího regionálního předpovědního pracoviště, je tvorba meteorologických předpovědí pro Ústecký a Liberecký kraj a hydrologických předpovědí pro povodí Ohře, Ploučnice a Nisy.

Naše prohlídka začala v meteorologického parku, kde mohli Patroni prozkoumat nejrůznější přístroje např. srážkoměry, teploměry vzduchu nadzemní i podzemní, výparníky, metr na zjišťování výšky sněhové pokrývky i přístroj na měření oblačnosti. Poté se Patroni podívali přímo do předpovědního pracoviště, kde se tvoří meteorologické předpovědi, vydávávají se výstrahy před nebezpečnými meteorologickými jevy nebo varování před smogovými situacemi/regulacemi a také se zde tvoří biometeorologické předpovědi pro celou ČR.

20240318_094828_log.jpgPatroni přijeli na exkurzi připraveni – skoro každý z početné skupiny měl na pana Hynčicu připravenou otázku, např. jaký je rozdíl mezi počasím a klimatem, od kdy se měří teplota, kdy vznikla práce meteorologů, co je to inverze, kde zjistím nejpřesnější předpověď počasí, rozdíl mezi klimatem a globálním oteplováním, jaké je počasí na měsíci nebo čím je změna klimatu vyvolána. Na všechny otázky dostali Patroni odpovědi. Věříme, že je návštěva této zajímavé a prospěšné instituce obohatila a už vědí, že předpovědět počasí není opravdu žádná legrace.

Děkujeme panu Hynčicovi za vstřícnost a ochotu s kterou nás přivítal na svém pracovišti.

 

Český hydrometeorologický ústav je státní příspěvkovou organizací zřizovanou Ministerstvem životního prostředí České republiky. Jeho účelem je poskytování odborných služeb v oborech kvalita ovzduší, hydrologie, jakost vody, klimatologie a meteorologie, a to přednostně pro státní správu. Naše ekocentrum s ČHMÚ spolupracuje od svého vzniku v roce 2000. Prostřednictvím dat z automatických měřicích stanic ČHMÚ můžete na našich stránkách sledovat aktuální imisní situaci v celém Ústeckém kraji.

Sledujte nás na www.mostkprirode.cz a https://www.instagram.com/ekocentrummost/

Projekt je realizován pod záštitou primátora města Mostu a současně podpořen Statutárním městem Most a Nadací ORLEN Unipetrol.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 19. 03. 2024 11:16