Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": rákosník a ťuhýk

Seriál "Opeřenci na výsypkách": rákosník a ťuhýk



Vyvěšeno: 16. 4. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 29-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": rákosník a ťuhýk

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus)

IMG_1846-CR2_DxO_DeepPRIME.jpgJe dalším ze čtyř našich základních druhů rákosníků, kteří se pravidelně vyskytují na výsypkách Pokrok a Radovesice, kde také v oblastech s porostem rákosu nebo ostřice pravidelně hnízdí. Zvláštnost tohoto druhu rákosníka je schopnost napodobovat zpěv jiných ptáků. Může nás také na sebe upozornit chováním v době námluv, kdy občasně poletuje dva až pět metrů nad zemí, přičemž zpívá, aby se vzápětí snesl klouzavým letem dolů. Je převážně hmyzožravým druhem, požírá také pavouky, měkkýše a na podzim i bobule. Tukové zásoby před odletem získává díky masivní konzumaci mšic.

 

 

 

Ťuhýk obecný (Lanius collurio)

P8071472-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgPokud si v době od května do srpna všimneme na vrcholku keře, či vyšší rostliny sedícího a nedůvěřivě pozorujícího, poměrně nápadně zbarveného ptáka, něco málo většího než vrabec, s výraznou černou páskou přes oči, pak se bude jednat o ťuhýka obecného, který k nám přilétá z jižní Afriky, aby u nás jednou v roce vyhnízdil. Ťuhýk je známý tím, že svoji kořist, která se skládá z hmyzu, pavouků, ale i drobných hlodavců či ještěrek, napichuje na trny keřů za účelem tvorby zásob potravy. Právě podle tohoto způsobu ukládání potravy se mu dostalo lidového názvu „masojídek“. Na výsypkách Dolů Bílina hnízdí ťuhýci zcela běžně, velmi často k hnízdění využívají výsadbu v oplocenkách.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 04. 2023 15:01