Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Krušnohorská magistrála je pro elektrokola připravena

Krušnohorská magistrála je pro elektrokola připravena



Vyvěšeno: 6. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 48-2023

e-bike-ga6a875971_640.jpgKrušnohorská magistrála je pro elektrokola připravena

Českem otřásá elektroboom. Prodej elektrokol stoupá, na silnicích, cyklostezkách, na trailech potkáte stále více e-cyklistů. Všichni nadšení ze svého e-kola, které jim šetří síly a umožní delší dojezdové možnosti cyklovýletu. Situace se ale mění v okamžiku, kdy se energie v baterii e-kola vyčerpá. Jak je připravena Krušnohorská magistrála pro e-cyklisty? Budete mít možnost si při svých cyklotoulkách kolo bezproblémově nabít?

Krušné hory můžete projet na kole po 246 km dlouhé Krušnohorské magistrále, značené jako CT 23 z Chebu až na severočeský Sněžník u Děčína. Při putování po trase minete celou řadu přírodních a technických zajímavostí, kochat se můžete překrásnými výhledy nebo můžete pozorovat zdejší vzácnou faunu a floru. Podél Krušnohorské magistrály narazíte také na známé i méně známé horské obce a městečka, které stojí za to navštívit.

Od Klínovce jedete nad severočeskou hnědouhelnou pánví. Cesty vedou víceméně po hřebeni. Projedete podél vodní nádrže Přísečnice a dál přes Načetín, Kalek a Horu Sv. Kateřiny až do obce Klíny, která nabízí sportovní vyžití po celý rok. Dále vás trasa zavede k Flájské přehradě, nedaleko odtud se nachází další technická památka – Flájský plavební kanál. Dále pokračujte přes hraniční přechod Cínovec do Fojtovic, odkud trasa začíná pomalu klesat, projedete přes Krásný Les a Nakléřov do obce Tisá s bizarním skalním městem. Poslední stoupání vás čeká na vrchol Děčínského Sněžníku s kamennou rozhlednou, o které se říká, že je jednou z nejkrásnějších rozhleden u nás. Napojit na Labskou stezku se pak můžete v Děčíně, kde magistrála končí. Trasa Krušnohorské magistrály je dlouhá a náročná. Jedna z možnosti, jak ji pokořit je jízda na elektrokole. Co ale dělat, když během jízdy vašemu elektrokolu dojde energie?

Síť nabíjecích stanic pro elektrokola                                                      

Díky projektu Sev.en Energy for Bikers se může Ústecký kraj pochlubit kvalitní sítí nabíjecích stanic pro elektrokola s jedinečným pokrytím na Krušnohorské magistrále, ale i ve městě Most. Kouzlo projektu spočívá v tom, že má ambici proměnit celou kulturu cestování na elektrokolech v Česku. Díky nim s sebou e-bikeři nemusejí vozit těžkou a neskladnou nabíječku. Stačí jim jen propojovací kabel, který si mohou půjčit nebo zakoupit u provozovatele dobíjecího místa. V každé nabíjecí stanici lze dobíjet až čtyři elektrokola najednou. Zařízení je vybaveno dvěma univerzálními vestavnými nabíječkami a dvěma specifickými pro pohony Bosch a Shimano, které mají vlastní nabíjecí systémy. Díky tomuto řešení je stanice kompatibilní s více než 90 % elektrokol na trhu. Dobíjení v síti Sev.en for Bikers je zcela zdarma. Síť nabíjecích stanic najdete zde: POWERBOX.ONE - Mapa nabíjecích stanic.

A jak nabíjení na Krušnohorské magistrále funguje?

Společnost Sev.en Energy zvolila wallboxy české výroby Powerbox.one, a jedná se o praktickou volbu. Podle počtu wallboxu lze dobíjet čtyři nebo osm kol současně. Přitom nabíjení baterie s kapacitou 400 Wh trvá z 30 % na 70 % kapacity zhruba jednu hodinu. Stihnete si objednat a sníst jídlo, podívat se na blízkou vyhlídku či zajímavost, odpočinout si a protáhnout se. Pokud máte vlastní kabel, můžete rovnou nabíjet, pokud ne, celý systém Powerboxu je designován tak, že si kabely zapůjčíte (například oproti záloze) u provozovatele, na jehož zdi je nabíjecí stanice připevněna. Nejběžnější jsou pro kola: Crussis, MTF, Leader Fox, Apache, Lectron, Haibike, KTM, Giant/LIV, Rock Machine, Specialized, Lovelec, Agogs. Pokud chcete mít jistotu, že nabíjecí stanice nabije právě to vaše kolo, objednejte si vlastní kabely zde.

Budování tak rozsáhlé a husté sítě nabíjecích stanic v rámci jednoho regionu se vidí málokde. Nabíjecí stanice na jednu stranu rozšiřují možnosti samotným e-cyklistům, na druhou stranu pomáhají restauracím a hotelům zvýraznit své značky na turistických mapách. Místa s nabíjecími stanicemi se stanou důležitou součásti delších výletů na Krušnohorské magistrále.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Zdroje:

Home | Sev.en Energy for Bikers (74b.cz)
Nabíjecí stanice pro elektrokola: užitečná služba nebo rozpačitý pokus? - zkuste to NaKole.cz – cyklistika, cykloturistika, cestování na kole
Poznávejte krásy naší země ze sedla kola – Cyklisté vítáni (cyklistevitani.cz)
"Nabíjecí stanice pro elektrokola" výsledky hledání • Mapy.cz
Nabíjení elektrokol v přírodě: 6 tipů, jak nezůstat na suchu - EbikePartners
https://www.idnes.cz/cestovani/na-kole/jak-dobit-elektrokolo-vyuzijte-rychlonabijecky-nebo-powerboxy.A190814_163112_na-kolo_taj


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 24. 05. 2023 12:31