Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Patroni se vydali po stopách vody

Patroni se vydali po stopách vody



Vyvěšeno: 8. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 49-2023

20230608_085559 S LOGEM.jpgPatroni se vydali po stopách vody

Ve čtvrtek 8. června se Patroni z 8. a 15. školy vydali prozkoumat, jak je to s vodou v Mostě. Společně absolvovali prohlídku čistírny odpadních vod v Chánově a podívali se i na Úpravnu vody v nedalekém Meziboří.

Že je voda cenná komodita a není jednoduché ji vyčistit se hned v úvodu Patroni dozvěděli z úst pracovníků místní čistírny odpadních vod. Po bezpečnostním školení a krátké prezentaci se vydali přímo do provozu. Patroni se v průběhu exkurze podívali na mechanické a biologické čištění, kalové hospodářství a bioplynovou stanici. Dozvěděli se, jak se pracovníci ČOV musí starat o baktérie, aby byly zdravé a pomáhaly jim s rozkladnými procesy i jakými stupni čištění voda musí projít, než je vypuštěna zpět do řeky Bíliny. K našemu velkému překvapení měli „Hvozdíci“ (skupina Patronů z 8. ZŠ) na pracovníky připravenou celou řadu všetečných otázek – Jak stará čistírna je? Zdali se obdobným způsobem čistí i jinde v Evropě? Jestli se sleduje kvalita vypouštěné vody atd.

20230608_092721_LOG.jpgPoté se Patroni přesunuli na Úpravnu pitné vody v Meziboří, která zásobuje pitnou vodou města Most, Litvínov, Duchcov, Teplice, Bílina, a částečně i krajské město Ústí nad Labem. Úpravna vody Meziboří je jednou z úpraven, které zajišťují výrobu pitné vody pro potřeby Severočeské vodárenské soustavy v Ústeckém kraji a byla postavena v letech 1954–1963 jako součást rozsáhlého vodního díla Fláje. Patroni se podívali na reakční a flotační nádrže, čerpací stanici a chemického hospodářství. Nechyběly ani laboratoře, kde je bedlivě sledována kvalita vody, která putuje ke koncovým zákazníkům.

Věříme, že Patroni prožili zajímavé a poučné dopoledne a že vodou budou šetřit a nebudou ji zbytečně znečišťovat.

Děkujeme pracovníkům SVS, kteří se Patronům věnovali po celou dobu prohlídek. Další akce čekají Patrony v novém školním roce 2023/2024.

Sledujte nás na www.mostkprirode.cz a https://www.instagram.com/ekocentrummost/

Projekt je realizován pod záštitou primátora města Mostu a současně podpořen Statutárním městem Most a společností ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 06. 2023 13:40