Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Matrace jsou nesmrtelné, lze je recyklovat?

Matrace jsou nesmrtelné, lze je recyklovat?



Vyvěšeno: 11. 3. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 11-2021

matrace.jpgMatrace jsou nesmrtelné, lze je recyklovat?

Matrace do postele mají dlouhou historii. I staří Římané se chtěli dobře vyspat a k tomu potřebovali pohodlné a příjemné prostředí, kde se uložili ke spánku. Kvalitní matrace je základem zdravého spánku. Výrobci deklarují životnost matrace přes 10 let, avšak z hygienických důvodů by se měla měnit každých 8 let. Co dělat s matrací, která dosloužila?


Původně se do matrací, jako náplň, využívalo dostupné seno nebo sláma. Seno ovšem často prášilo a velice rychle se proleželo na rozdíl od slámy. Ta se jevila, jako vhodnější materiál už kvůli hygienickým vlastnostem. Sláma v matracích se každým rokem měnila. Kromě slámy se také využívaly koňské žíně nebo bavlna. Ty si však mohla dovolit pouze bohatá šlechta. Již v osmnáctém století se začaly používat pružinové matrace.

Výrobci se snaží zprostředkovat to nejlepší poležení, spojením nejrůznějších funkčních materiálů. V dnešní době se k výrobě matrací nejvíce využívají plasty, respektive polyuretanové lehčené pěny (polyuretanová pěna PUR/molitan, studena polyuretanová pěna HR nebo tzv. líná pěna). Dále se může jednat o pěnovou pryž (latex) nebo kombinace všech těchto materiálů s přírodními materiály nebo s kovem v podobě pružin. Latexové matrace mají dlouhou životnost a relativně dobré ortopedické vlastnosti. Takové matrace jsou cenově dostupné, tvarově stálé a také pružné. Na ortopedické matrace se nejčastěji využívá kokosové mléko. Tyto matrace se vyznačují tvrdostí. Nároční spáči oceňují luxusní matrace z paměťové pěny.

Abyste si opravdu vychutnali kvalitní spánek a příjemné vstávání bez bolesti zad, měli byste si vybrat správnou matraci. Obecně se matrace doporučuje vyměňovat každých osm let. Každou noc člověk zhruba vypotí jeden litr potu a na matraci zůstávají částečky suché lidské kůže. Jejich životnost je možné prodloužit vhodnou péčí – pravidelně větrat, měnit strany, prát potahy či nechat odborně vyčistit.

Kam se starou matrací?

I když matrace vydrží opravdu dlouho, přijde jednou čas, kdy doslouží. Jenže kam s nimi? Problémem je samotná povaha odpadu. Matrace jsou složeny z různých druhů materiálů, od organických vláken, kovových pružin až po směsi plastů, pěnových výplní a vše je poslepované dohromady. Jednotlivé vrstvy a různorodý materiál si zaslouží odlišný přístup a jinou technologii ekologické likvidace.

Každý, kdo doma třídí odpad ví, do jaké popelnice plastové výrobky patří. Materiály využité na výrobu matrací však do běžných plastů nepatří. Celý výrobek můžete odevzdat bezplatně do sběrného dvora v místě vašeho bydliště (v Mostě – ul. Zahradní 104/1). Seznam sběrných dvorů naleznete zde: https://www.asekol.cz/sberna-mista/.

Ve sběrném dvoře se postarají o to, aby byla matrace správně zlikvidována nebo lépe zrecyklována. Po pojmem likvidace si lze představit řízené spalování ve spalovnách, při kterém by do ovzduší neměly unikat žádné nebezpečné látky. Části, které se dají zrecyklovat se mohou využít například opět pro výrobu nových matrací nebo jako výplň do boxovacích pytlů. Textilii na matraci lze recyklovat, jako předložky do auta, rohože nebo kartáče pro koně. Dřevo se dá využít jako mulčovací směsi ke květinám.

Bohužel majitelé recyklačních linek nemají o matrace příliš zájem. Materiály obsažené v matraci mají nulovou přidanou hodnotu k recyklaci. Jednou jsou měkké a podruhé tvrdé, vícevrstvé nebo odpružené. Jsou ideální k zacpávání drtiček a soukolí separačních linek. Navíc další problém nastává ohledně otázky hygieny matrací. Většina pracovníků se jich nechce ani dotknout. Mohou skrývat nechtěné návštěvníky. Rozebrat matraci chce hodně silný žaludek.

Můžeme starou matraci darovat?

O použitou matraci nemívá nikdo zájem. Nikdo se nedozví, zda z ní předchozího majitele jen tlačila záda, nebo na ni zemřel. Většina matrací se vlastně hodí pouze na jedno použití. I reklamace použitých matrací se pohybuje od 5-20 %. Jestliže je stará matrace v relativně dobrém stavu, nemusí skončit ve sběrném dvoře, ale můžete ji darovat. Může posloužit např. sociálně slabším lidem. Další z možností je darování matrace do útulku pro opuštěná zvířata. Tím uděláte nejen dobrý skutek, ale prodloužíte životnost jinak vysloužilé věci. Ne každý útulek má o matrace zájem vzhledem k jejich nízké životnosti například u psů, snadno je zničí. Předem si zjistěte, zda mají ve vámi vybraném útulku o staré matrace zájem.

Upcyklace?

Znáte pojem upcyklace? Zjednodušeně znamená, že použitou věc přeměníte na zbrusu nový předmět. Například ze staré větší žárovky lze vyrobit závěsnou vázu na květiny. I ze staré matrace můžete vyrobit třeba pelíšek pro psa (https://www.vyprodejpovleceni.cz/blog/co-se-starou-matraci--vyrobte-z-ni-pelisek-pro-vaseho-psa/) nebo polstrování na zahradní (např. paletový) nábytek. Postačí matraci opatřit odolnou látku a je to. Také pružiny z matrace můžete využít jako držák na květináče, postačí vám k tomu pouze barva ve spreji. Nebo obalit pružiny světelným řetězem a umístit jako originální umělecké dílo do interiéru nebo na zahradu k posezení.

 

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:

http://www.enviweb.cz/118273
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jak-si-kdo-ustele.matrace-jsou-nocni-murou-recyklace
https://www.matrace-obchod.cz/kam-se-starou-matraci/c22
https://www.drsleep.cz/magazin/stara-matrace-ekologicka-likvidace-nebo-darovani-potrebnym.html
https://www.vyspise.cz/article/cz/kam-se-starou-matraci
https://www.i-matrace.cz/clanky/kam-se-starou-matraci/
https://www.matracetropico.cz/magazin/starou-matraci-nevyhazujte-darujte-ji.html
https://hobby.magazinplus.cz/1050-starou-matraci-je-skoda-vyhodit-muze-najit-jeste-sikovne-vyuziti.html
https://www.skudlime.cz/kam-se-starou-matraci/
http://beta.kamtovyhodit.cz/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 11. 03. 2021 8:07