Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > 1. února - Den bez palmového oleje

1. února - Den bez palmového oleje



Datum konání:
1.2.2024

Bez názvu.png1. února - Den bez palmového oleje

Ač se nám může zdát, že se nás problematika palmového oleje netýká, že tu přeci deštné pralesy nemáme, opak je pravdou. Dle odborníků se do České republiky každoročně doveze cca 30 000 tun palmového oleje. Jde o jeden z našich nejdůležitějších příspěvků k devastaci tropických pralesů, které jsou zdrojem největší biologické rozmanitosti planety a domovem milionů lidí.

Den bez palmového oleje navazuje na úspěšnou akci "Den, kdy řekneme firmám, že tu nechceme jejich výrobky s palmovým olejem", která se konala 1. února 2016. Tento Den je hlavně připomínkou toho, co se událo a co je zapotřebí ještě udělat. Je připomínkou naší globální odpovědnosti. Je totiž na každém z nás, jestli aktivně ovlivníme dění na druhé straně planety. Prosíme vás proto, zkuste jeden den, klidně i dva, tři, pět nebo také každý den žít bez palmového oleje - bez výrobků, které ho obsahují. Pomůžete jak svému zdraví, tak i přírodě a nakonec zjistíte, že navíc i ušetříte, protože tolik zbytečností s palmovým olejem vlastně ani k životu nepotřebujete.

Palmový olej, lisovaný z plodů palmy olejné pocházející původně z Afriky, je obsažen v asi polovině všech potravinářských výrobků (margaríny, tuky na smažení, majonézy, omáčky, bramborové hranolky, chipsy, sušenky, jemné pečivo, zmrzlina, čokoláda, ztužené rostlinné tuky, instantní polévky a mléka, cukrovinky, zmrzliny, výživy pro kojence), v kosmetice (šampony, krémy, pěny na holení a mýdlo), v krmivech pro zvířata, v průmyslových mazivech a v biopalivech.
Dle odborníků nadbytečná konzumace rafinovaného palmového oleje neblaze působí na naše zdraví. Palmový olej má hodně nezdravých mastných kyselin a málo těch prospěšných. Jeho konzumace podporuje poruchy imunity, a srdeční a cévní potíže. Rafinací vznikají látky vyvolávající rakovinu a genetická poškození.

Znečišťování prostředí a skleníkové plyny
1 ha deštného pralesa je schopen zadržovat oproti 1 ha palmové plantáže 10 x více uhlíku. Velké množství skleníkových plynů se uvolňuje z rašelinišť přeměněných na palmové plantáže. V půdě rašelinišť je uloženo velké množství uhlíku a metanu, které se uvolňují při kontaktu se vzduchem. K dalšímu úniku skleníkových plynů dochází při vypalování lesů a rašelinišť.
Biopaliva, která jsou vyprodukována z palmového oleje plodů vypěstovaných na vysušených rašeliništích pro atmosféru představují mnohem větší zátěž než konvenční fosilní paliva. V souvislosti s obrovskou poptávkou je potřeba stále většího množství palmového oleje, tudíž i větších ploch pro plantáže. Vzhledem k tomu, že palmový olej se dá pěstovat pouze v pásmu tropických lesů, dochází k masivnímu odlesňování napříč Jižní Amerikou, Afrikou i Asií. Úbytek deštných tropických lesů narušuje klimatickou rovnováhu, přicházíme o celé ekosystémy, o vzácná zvířata i rostliny. Je narušována struktura půd i zdroje podzemních vod a v souvislosti s používáním hnojiv, pesticidů a herbicidů i jejich čistota.
Při masivním odlesňování 80 % živočišných druhů v důsledku ztráty veškeré lesního prostředí i potravních řetězců vymírá. Mezi nejvzácnější takto ohrožené živočichy patří např. tygr sumaterský, levhart obláčkový, kočka rybářská a plochočelá, nosorožec sumaterský a bornejský "trpasličí" slon.
Odhaduje se, že ročně umírá kvůli olejovým plantážím až 5 000 orangutanů. Nejen, že orangutani přicházejí o své domovy, jsou rovněž krutě pronásledování pracovníky plantáží. Zhruba každého osmého orangutana se podaří zachránit, většinou jsou to mláďata mladší tří let, nesou přiléhavé jméno ,,olejoví sirotci". Ze záchranných center se však orangutani nemají kam vrátit, jejich přirozené prostředí bylo přeměněno na palmové plantáže
 
Řekněte STOP palmovému oleji!
Od 13. 12. 2014 je v platnosti Nařízení EU, na základě kterého je uvádění přesného druhu rostlinného oleje na etiketě povinné. Takovéto nařízení nám dává možnost etické volby. Můžeme se rozhodnout, jestli dáme přednost výrobku, který obsahuje palmový olej, který s sebou nese obrovské ztráty v oblastech, kde se produkuje, ať už jde o ztráty v souvislosti s ochranou přírody, biodiverzity anebo ztráty v souvislosti s nějakou udržitelnou ekonomikou místních obyvatel, anebo jestli budeme kupovat oleje, které jsou po stránce ekologické produkované nějakým udržitelnějším způsobem, ideálně oleje místní produkce, což v Evropě znamená slunečnicový, řepkový, olivový olej, nebo samozřejmě máslo, na které se v poslední době téměř zapomíná.
 
Nevíte, které produkty palmový olej obsahují? Stáhněte si aplikaci do mobilu. Aplikace načte čárový kód produktu a zjistí, zda produkt obsahuje palmový olej. Pokud ano, můžete si zobrazit alternativy produktů neobsahujicí palmový olej. Aplikace vám nejen usnadní výběr ekologicky a zdravotně šetrnějšího produktu, ale zároveň dostanou výrobci další důvod pro upuštění od používání palmového oleje.
 
https://www.enviweb.cz/